Birleşerek tek bir robota dönüşebilen modüler robotlar

Araştırmacılar, daha büyük ve daha karmaşık büyük bir robot oluşturabilen küçük modüler robotlar geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Küçük robotların bir araya gelerek devasa bir robot oluşturması fikri Voltron gibi bilim kurgu filmlerine aitmiş gibi görünse de araştırmacılar bunu gerçeğe dönüştürmenin yollarını arıyor. Yakın zamanda Pensilvanya Üniversitesi’ndeki ModLab‘de yapılan bir proje sayesinde modüler robotlar biraz daha ‘akıllı’ hale getirildi.

SMORES-EP robotlarının her bir köşesinde tekerlekler var. Böylece herhangi bir yönde hareket edebiliyor ve birbirleriyle iletişim kurabiliyorlar. Her bir modülde dört adet bağlantı parçası mevcut. Bu sayede iki modüler robot 17 farklı şekilde birbirine bağlanabiliyor. Bu da birden fazla modüler robotun bir araya gelip daha büyük ve karmaşık yapılı bir robot oluşturmasını sağlıyor.

Protez olarak da kullanılabilir

Projenin bu aşamasında, modüler robotların bir şekilden başka bir şekle geçmeleri zor oluyor. Bir eylem planına ihtiyaç duyuyorlar. Araştırmacıların çözmeye odaklandığı konu bu. ModLab projesindeki gibi modüler robotların, standart robotlara kıyasla daha esnek ve kolay uyum sağlama potansiyeli var. Bu da kendi kendilerini tamir edebilmeleri ve bilinmeyen ortamlarla daha kolay baş edebilmeleri anlamına geliyor. Modüler robotlar uzay görevlerinde veya afet durumlarında kullanılabileceği gibi bedensel engelli kişiler için protez görevi de görebilir.

Kaynak: Engadget

Pensilvanya Üniversitesi'ndeki ModLab'de çalışan araştırmacılar, SMORES-EP adlı modüler robotlar geliştirdi. Her bir köşesinde tekerlekler bulunan bu robotlar, herhangi bir yönde hareket edebiliyor ve birbirleriyle iletişim kurabiliyorlar. Her bir modülde dört adet bağlantı parçası mevcut. Bu sayede iki modüler robot 17 farklı şekilde birbirine bağlanabiliyor. Böylece birden fazla modüler robot bir araya gelip daha büyük ve karmaşık yapılı bir robot oluşturuyor. Modüler robotlar uzay görevlerinde veya afet durumlarında kullanılabileceği gibi bedensel engelli kişiler için protez görevi görmesi de mümkün.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği