Bellek geliştiren başlık deneylerde başarılı sonuç verdi

Hafıza geliştirici beyin protezlerinde önemli bir ilerleme kaydedildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından fonlanan bir çalışmada, hafıza geliştirici beyin protezlerinin geliştirilmesi için ilerleme kaydedildi. Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden alınan başarılı sonuçların ardından yeni çalışmada halihazırda beyinlerinde epilepsi tedavisi için yerleştirilmiş implant bulunan hastaların kısa ve uzun vadeli hafızaları dışarıdan yapılan müdahalelerle geliştirildi.

Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen çalışmada katılımcılara hafıza ölçen bilgisayar oyunları oynatıldı. Bu sırada katılımcıların beyinlerinde, hipokampus çevresinde ateşlenen nöronların bulunduğu alanda yer alan örüntüler kaydedildi. Hafıza ile ilişkili olduğu bilinen bu bölgedeki hareketler, özellikle doğru yanıt verildiği zamanlarda gerçekleşen örüntüler, dikkate alındı.

Daha sonra katılımcıların aynı oyunu tekrar oynaması istendi. Bu sırada, her katılımcının beynine gönderilen elektrik sinyalleri ile doğru yanıtlar verildiğinde etkinleşen alanlar harekete geçirildi. Burada amaç, elektrikli sinyaller kullanarak daha etkili hafıza depolama işleminin tetiklenmesiydi.

Çalışma başarılı oldu ve araştırmacıların beklediğinden daha başarılı sonuçlar elde edildi. Kısa süreli hafıza testlerinde başarı oranı yüzde 37 oranında artarken uzun süreli hafıza testinde de (75 dakika ve üzeri) yüzde 35 oranında daha yüksek başarı elde edildi.

Çalışmanın lideri Prof. Dr. Robert Hampson “Bir hastanın kendi hafıza içeriğine müdahale ederek onu güçlendirebileceğimizi ve bu bilgiyi tekrar hastaya sunabileceğimizi gösterdik. Kişinin hafızası hasar görmüş dahi olsa, doğru hafıza oluşumunu belirten nöron ateşleme örüntülerini belirleyip bunları yanlış olanlardan ayırmak mümkün. Daha sonra doğru örüntüleri, hastanın beynine yardımcı olmak ve yeni hafızalar oluşturmasını sağlamak için kullanabiliyoruz. Bu işlem, hastanın beynindeki mevcut hafıza işlevinin yerini almıyor sadece onu geliştiriyor.” şeklinde konuştu.

Bu araştırma, hafıza geliştirici beyin implantlarının yolunu açıyor. Belki de gelecekte hatırlamak istediğimiz bir şey olduğunda sadece bir butona basıp o anı gelecekte hatırlama ihtimalimizi artırabileceğiz.

Ancak araştırma ekibi bu buluşun -sağlıklı kişilerden ziyade- Alzheimer, felç ya da travmatik beyin hasarı gibi rahatsızlıkları olan hastalarda, hastanın kendi beyninden faydalanarak yeni hafızalar oluşturulmasını sağlayacak bir cihaz geliştirmek için kullanılabileceğini düşünüyor. Ekip ayrıca bu teknolojinin ileride kişilerin halihazırda sahip oldukları anıları daha uzun süre hafızada tutmaları için kullanılmasını hedefliyor.

Hampson “Gelecekte, kişilerin genel hafıza yetenekleri zayıflamaya başladığında, nerede yaşadıkları ya da torunlarının yüzü gibi bazı temel bilgileri daha iyi muhafaza edebilmelerini sağlamak istiyoruz.” diyor.

Yapılan araştırma Journal of Neural Engineering dergisinde yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından fonlanan bir çalışmada, hafıza geliştirici beyin protezlerinin geliştirilmesi için ilerleme kaydedildi. Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen çalışmada, araştırmacıların beklediğinden daha başarılı sonuçlar elde edildi. Kısa süreli hafıza testlerinde başarı oranı yüzde 37 oranında artarken uzun süreli hafıza testinde de (75 dakika ve üzeri) yüzde 35 oranında daha yüksek başarı elde edildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği