Arama sonuçlarından kanser teşhisi

Microsoft'tan bir araştırma ekibi, Bing arama motorunda yapılan aramalardan yola çıkarak pankreas kanserini erken teşhis edebileceklerini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Microsoft adına çalışan bilimciler, kullanıcıların arama geçmişlerinden, pankreas kanseri hastası olan kullanıcıların belirlenebildiğini açıkladı. Bilimciler bu yöntemle, kanser hastalarının erken teşhis ile daha erken tedaviye başlayabileceğini ve hayatta kalma süresinin uzatılabileceğini düşünüyor.

Dr. Eric Horvitz, Dr. Ryen White ve Columbia Universitesi öğrencisi John Paparizzos tarafından gerçekleştirilen çalışma Journal of Oncology Practice dergisinde yayınlandı. Dr. Horvitz “Kendimize, ‘Eğer internet üzerindeki insanların fısıltılarını duysak, bir şeyler olduğuna dair ciddi bir kanıt bulabilir miyiz?’ diye sorduk” diyor.

Araştırmacılar Microsoft’un arama motoru Bing üzerinden yapılan aramalara odaklandı ve bazı aramaların pankreas kanserine işaret ettiğini gördü. Bu noktadan geriye doğru giden araştırmacılar, kanser teşhisi konmadan önce yapılan aramaları inceleyerek ortak noktaları keşfetti. Bazı erken dönem aramalarının uyarı işareti niteliğinde olduğu görüldü.

Erken teşhis ömrü uzatabilir

Pankreas kanseri hastalarının beş yıl boyunca hayatta kalma ihtimali oldukça düşük. Araştırmalar hastalığın erken teşhisinin bu ihtimali yüzde 3’ten yüzde 5 ila 7 arasına kadar çıkarabildiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, Bing üzerinde yapılan aramaları inceleyerek pankreas kanserini yüzde 5 ila 15 oranında tespit edebildiklerini belirtiyor. Bu yöntemle hatalı pozitif teşhis oranı ise sadece 100 binde 1. Araştırmacılar pankreas kanseri konusunda hatalı pozitif teşhisin hem kullanıcı için bir çok sağlık masrafına hem de anksiyeteye yol açabileceğini vurguluyor.

Cortana sağlık asistanı olur mu?

Bu çalışmada kullanılan veriler anonim hale getirildi. Bu da kullanıcıların araştırma sonuçları ile ilgili bilgilendirilemeyeceği anlamına geliyor. Bu noktadan sonra araştırmacıların bu verilerle ne yapılabileceğine karar vermesi gerekiyor. Belki kullanıcının aramaları incelenerek kullanıcıyı muhtemel hastalıklara karşı uyaran bir sağlık hizmeti geliştirilebilir. Dr. Horvitz “Gelecekte sağlık için kullanılan bir Cortana olabilir mi?” diye soruyor.

Araştırmacılar bu konu üzerine detaylı bilgi vermekten kaçınsa da Dr. White şu anda Microsoft bünyesinde kurulan Sağlık ve Sıhhat bölümünün başkanlığını yapıyor. Arama sonuçlarından elde edilen sağlık verilerinin tıp açısından hala yeni bir alan olduğunun altı çiziliyor. Dr. Horvitz bu çalışmaların bu alanda kapsamlı tartışmaları tetiklemesini beklediklerini dile getiriyor.

Microsoft ekibi araştırmada kullanıcıların bu aramaları gerçekten endişe duydukları için mi yoksa sadece araştırma yapmak için mi yaptığını ayırt edebildiğini belirtti. Hem bilgisayar bilimi hem de tıp alanında eğitim alan Dr. Horvitz bu alanda çalışmaya karar vermesinin sebebi olarak kendisine semptomlarını söyleyen bir arkadaşını aylar sonra kanser yüzünden kaybetmesi olduğunu dile getirdi.

Microsoft ve Google’ın elindeki geniş arama verilerinin sağlık alanında kullanılabileceği uzun zamandır konuşulan bir konu. 2009’da Google grip salgınlarının erken teşhisi için arama motorlarının istatistiki analizinin kullanılabileceğini belirten bir araştırma yazısı yayınlamıştı. Daha yakın bir dönemde Microsoft araştırmacıları ilaçların yan etkilerinin bulunmasında arama sonuçlarının kullanılabileceğini gösteren bir araştırma yapmış, 2013’te bazı ilaçların bilinmeyen yan etkileri olabileceğini belirten bir raporu yetkililere sunmuştu.

CANCER-1-superJumbo

Microsoft tarafından yapılan bir çalışmada, kullanıcıların arama motoru üzerinden yaptığı aramaların pankreas kanserini teşhis etmede kullanılabileceği keşfedildi. Araştırmacılar bu yöntemle kanser hastalarını erken teşhis edip, sadece yüzde 3 olan 5 yıldan uzun hayatta kalma oranını yüzde 5 ila 7 arasına çıkarmayı amaçlıyor. Araştırmada yanlış pozitif teşhis oranının sadece 100 binde 1 olduğu belirtildi. Bu ve benzer yöntemler kullanılarak gelecekte sanal sağlık asistanları oluşturulabileceği düşünülüyor.

2 Yorum

  • Bu yorum biraz paranoyakça görülebilir ama bence dikkate alınması gereken bir durum. google yıllardan beri site girişlerimizi loglayarak etkili reklam yayını üzerine hali hazırda çalışmalar yapıyor. zaten izin de alıyor. ama facebook, tweeter vb. sosyal medya üzerinde insanlar çok rahat bir şekilde bilgilerini paylaşabiliyorlar. ) . bunun yanı sıra insanları arama geçmişleri, sosyal medya hesapları ve daha nice özel materyalleri bir şekilde yasal olarak izlenebilse, bahane olarak da sağlık sorunları gösterilse bir kaç sivri zeka dışında kimse ses çıkarmaz. hatta ben de dahil kullanıcı sözleşmelerini okumaya üşeniyoruz. bu dediğiniz sağlık için kullanılabileceği gibi sağlıksızlık için de kullanılabilir elbet!… Sözün özü ben bu tarz araştırma sonuçlarının yayınlanmasının basit bir kamu oyu oluşturulmasından öte görmüyorum. adamların eline atom bombasından daha etkili bir silah vermemek gerek…

  • Harika bir haber bu. Elinize sağlık, çok faydalandım. Başlık “arama sonuçlarından kanser teşhisi” yerine “arama geçmişinden kanser teşhisi” olsaydı daha doğru olurdu sanırım.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği