Açlıkla mücadelede blok zinciri etkisi

Dünya Gıda Programı yeterli hizmet almayan ekonomilere blok zinciri ile yardımda bulunan ajansların daha iyi birlikler oluşturması için bir yol çizdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşmiş Milletler örgütü Dünya Gıda Programı, kriz zamanında erzak ve bilişim sistemleri personeli  80 ülkedeki 80 milyon insana gıda temin ediyor. Programın Medium hesabından son paylaşılan yazılardan birinin başlığı ise “Blok zinciri nedir ve açlıkla savaştaki bağlantısı nasıldır?” idi. Yazıda yeterli hizmet almayan ekonomilere blok zinciri teknolojisi kullanılarak yardımda bulunan ajansların daha iyi birlikler oluşturması için bir yol çizildi. Geçmişte bu ajanslar su, yemek, yatak, tıbbi malzemeler ve kritik altyapı eksiklerine müdahale etmek için organize oluyordu.

Yardımdaki yeni odak: para transferi

Program son yıllarda ürün ve hizmetlerin dağıtılması yerine ‘para transferi konusuna’ odaklandı. Çünkü yardıma ihtiyaç duyan kişiler, parası olduğu zaman sadece besin almıyor, yerel ekonomiyi canlı tutuyor. Dolayısıyla program ‘Yenilik Hızlandırıcı‘ adını verdiği projesiyle veri korumasını geliştirip teslimatı hızlandırırken maliyet ve riskleri azaltmak için nakit bazlı transferler sunma yaklaşımlarını araştırıyor. Fakat para dağıtımının sıkıntıları da yok değil. Paranın, ihtiyaç sahipleri dışında birilerinin eline geçmesi halinde, takibi mümkün olmuyor.

İlk deneme Ocak ayında yapıldı

Dünya Gıda Programı Ethereum ve blok zinciri teknolojisiyle yardım paralarının aktarılması açısından ihtiyacı olan ülkeler için inanılmaz bir potansiyel olduğuna inanıyor. Özellikle acil müdahalelerin gerektiği anlarda yavaş ve modası geçmiş ödeme kanallarının uygun olmadığı da göz önüne alınınca, Ethereum’un sağlayacağı faydayı maksimuma çekmek için blok zinciri sistemiyle ‘kimlik yönetimi ve tedarik zinciri esnasındaki operasyonunun sağlanması’ oldukça mantıklı.

Yazıda yer alan bilgilere göre, ilk başarılı deneme Ocak ayında Pakistan’ın Sind eyaletinde gerçekleştirildi. İhtiyaç sahibi ailelere gıda ve para yardımında bulunan organizasyonda işlemler bir akıllı telefon üzerinden gerçekleştirildi. En sonunda raporlar karşılaştırıldı.

Bitcoin‘in 2008 yılında kullanılmaya başlamasıyla insani yardım topluluklarının, kripto para birimlerini gelişmekte olan ülkeler için bir çözüm olarak gördüğü gerçek. Everex Wallet‘ın CEO’su Alexi Lane konuyla ilgili ‘banka hizmetlerinden yararlanamayan topluluklar için Ethereum’un düşük maliyetle şeffaf çözümler sunabileceğini’ düşünüyor. Dünya Gıda Programı yetkilileri de böyle düşünüyor olmalı ki yazının sonunda ‘bu konudaki bütün aktörlerin iş birliğinin olması halinde blok zincirinin potansiyelinden yararlanılabileceği’ ifade ediliyor. Dijital paranın önemi gittikçe artıyor.

Kaynak: Ethnews

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı'nın Medium hesabından son paylaşılan yazılardan birinin başlığı "Blok zinciri nedir ve açlıkla savaştaki bağlantısı nasıldır?" idi. Yazıda yeterli hizmet almayan ekonomilere blok zinciri teknolojisi kullanılarak yardımda bulunan ajansların daha iyi birlikler oluşturması için bir yol çizildi. Program son yıllarda ürün ve hizmet temini yerine para yardımı yapılmasını tercih etmiş durumda. Bunun sebebi de yardıma ihtiyacı olan kişilerin para sahibi olunca -sadece kendilerini değil- yerel ekonomiyi de canlı tutması. Paranın yanlış kişilerin eline geçmemesinin blok zinciri ile sağlanması planlanıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği