ABD’nin ‘kıyamet günü’ uçağı

Yeni bir Youtube videosu, ABD’nin olası bir nükleer saldırı durumunda kullanılmak üzere tasarladığı ‘Nightwatch’ uçaklarının içine göz atma imkanı sunuyor.

Yeni bir Youtube videosu, ABD’nin ‘Nightwatch’ (gece nöbeti) uçaklarının içine göz atma imkanı sunuyor. E-4B uçakları, ABD Hava kuvvetleri tarafından kullanılan Boeing 747-200 uçaklarının, olası bir nükleer saldırı durumunda kullanılmak üzere düzenlenmiş versiyonu. Kaliforniya’daki Travis Hava Kuvvetleri Üssünde çekilen video, ABD’nin nükleer güçlerini kontrol edecek ve nükleer saldırı emri verecek yöneticilere ev sahipliği yapması için tasarlanan uçağı tanıtıyor.

ABD Hava Kuvvetlerinin elinde bulunan dört adet E-4B ‘Nightwatch’ uçağı, beklenmedik bir nükleer saldırı sırasında bile ABD yönetiminin devam etmesini sağlamayı amaçlıyor. Saldırı halinde ABD Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanlığı Yöneticileri gizli bir noktada E-4B uçağına binmek için bir araya gelerek Amerikan nükleer güçlerinin nasıl kullanılacağını kararlaştıracak. Daha sonra E-4B gizli bir rota üzerinde dolanarak nükleer saldırıya hedef olabilecek bölgeleri gözlemleyecek. Teoride E-4B, ABD Hava Kuvvetlerinin yakıt ikmal uçakları sayesinde günlerce havada kalabilecek.

Radyasyon dalgasına dayanıklı

E-4B uçaklarının ileri seviyede güvenli iletişim sistemleri, ABD’nin nükleer kuvvetlerinin savaş anında da temas halinde kalmasına imkan verecek. Ayrıca uçaklar, bir nükleer saldırı sırasında yayılan ve bilgisayar sistemlerini kullanım dışı bırakan elektromanyetik radyasyon dalgasına karşı da korunmuş durumda. ABD Savunma Bakanı, yurt dışı seyahatlerinde de bu uçakları kullanıyor. Böylece daha güvenli iletişim ve olası bir kriz anında bakan için daha fazla güvenlik sağlanmış oluyor.

‘Nightwatch’ uçakları ABD’nin Nebraska eyaletinde bulunan Offutt Hava Kuvvetleri Üssünde tutuluyor. E-4B’lerden ikisi bu yazın başında gerçekleşen bir hortumda hafif hasar almıştı. 1980 yılında hizmete giren E-4B uçaklarının daha yeni uçaklarla değiştirilmesi de gündemde.

Kaynak: Popular Mechanics


Yorumunuz: