ABD turistlere “Facebook’un var mı?” diye soracak

ABD'ye girişte kullanılan formlarda, kişilerin sosyal medya hesaplarının da sorulması ve bu şekilde kişilere dair daha detaylı bilgi edinilmesi planlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi, ülkeye giriş yapan kişilerin sosyal medya hesaplarının incelenmesini içeren yeni bir güvenlik düzenlemesi yapmayı planlıyor. Eğer bu düzenleme uygulamaya geçerse, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Gümrük Memurları ABD’ye giriş yapanların sosyal medya adreslerini inceleyebilecek.[/inlinetweet]

Hazırlanan raporda sosyal medya verilerinin, kişilerin geçmişi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmeye yardımcı olabileceği belirtiliyor. Ancak bu şekilde bilgi toplamanın çok fazla olumsuz sonucu ortaya çıkabilir. Sosyal medya, kullanıcıların siyasi eğilimleri, dini bağlantıları, okuma alışkanlıkları, satın alma geçmişi ve cinsel yönelimleri gibi pek çok kişisel bilginin paylaşıldığı bir ortam. Bu bilgilerin devlet yetkilileri tarafından okunması, kişinin özel hayatına karşı yapılmış bir saygısızlık olarak yorumlanabilir.

İsteğe bağlı olacak

Formda, sosyal medya adreslerini paylaşmanın isteğe bağlı olacağı ve bu uygulamanın sadece yurt dışından gelen turistlere uygulanacağı belirtiliyor. Ancak seçeneğin isteğe bağlı olması, kişilerin fişlenmesini önlemek için yeterli değil. Formda bu alanı boş bırakan kişiler ‘sakladığı bir şeyler var’ denilerek daha sıkı bir takibe alınabilir. Bu alanı dolduran kişiler ise herhangi bir siyasi ya da dini paylaşımı yanlış yorumlandığı için ABD’ye giriş yapamayabilir.

Bazı kullanıcılar, bu incelemeler sırasında uygunsuz olarak görülebilecek görüşlerini sosyal medyada paylaşmaktan çekinebilir. Bu otosansür mekanizması, kişilerin ifade özgürlüğüne karşı oluşturulmuş bir baskı olarak görülebilir. Ayrıca çok kolay bir şekilde düzenlenebilen sosyal medya hesaplarının, kötü niyetli kişilerin gerçek kimliği ile ilgili bilgi vermesi ihtimali çok düşük. ABD’ye terör amaçlı olarak giren birisinin bu planını sosyal medya hesaplarından paylaşması pek muhtemel değil.

Electronic Frontier Foundation (EFF) adlı sivil toplum örgütü, bu uygulamanın yasalaşmaması için çalışmalarını sürdürüyor. Konu ile ilgili net bir karar alınmış değil.

Almanya yüz tanıma yazılımı kullanmak istiyor

Öte yandan, yakın geçmişte yaşadığı terör saldırılarının ardından sınır güvenliği konusunda yeni önlemler almak isteyen Almanya daha farklı bir uygulamayı kullanıma geçirmek istiyor. Güvenlik kamerası ile yüz tanıma teknolojisini havalimanlarında kullanmak istediğini belirten Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu şekilde, çeşitli suçlardan dolayı aranan kişilerin ülkeye girişini fark edebileceklerini ifade etti. Benzer bir teknolojinin, sahipsiz bırakılan çantaları tespit etmek için de kullanıldığını belirten bakan, bu uygulamanın ülkeyi daha güvenli hale getireceğini savundu.

Kaynak: EFF, RTÉ News

ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi, ülkeye giriş yapan kişilerin sosyal medya hesaplarını inceleyebilmek için, kullanılan formlarda, kişilerin sosyal medya adreslerini soran alanlar olması gerektiğini savunuyor. Sivil toplum kuruluşları ise böyle bir uygulamanın kişilerin özel hayatına müdahale etmek ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak dışında bir işe yaramayacağını ifade ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği