Küresel ısınmanın hala bazı yetkililerce reddedildiği ve dikkate alınmadığı dünyamızda her gün yeni bir veri küresel ısınmanın etkilerini göz önüne seriyor. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından açıklanan en son veriler de küresel ısınmanın etkilerini kanıtlar nitelikte. Amerika ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran Bering Denizi’ndeki buzullar bu yıl geçmişe kıyasla çok daha hızlı eridi.
https://twitter.com/AlaskaWx/status/990635816664911873?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fmedyascope.tv%2F2018%2F05%2F04%2Fiklim-degisikliginde-bir-asama-daha-gecildi-bering-denizi-buzullari-erkenden-eridi%2F
NOAA adına ölçümler yapan Rick Thoman’ın “uçurumdan yuvarlandık” diyerek paylaştığı verilere göre Bering Denizi’nde bu yıl, son 160 yılın erime rekoru kırıldı. Her yıl Bering Denizi’nde yapılan ölçümlerle, buzul tabakasının yüzde 10’un altına düştüğü tarih not ediliyor. Bu tarih genellikle Mayıs ayının sonuna denk geliyor. Ancak bu yıl yüzde 10 eşiği tam dört hafta erken, 29 Nisan’da aşıldı.

NASA’nın 2013’ten bu yana her yıl 29 Nisan’da çektiği uydu fotoğrafları da durumun vahametini gözler önüne seriyor. 1988’den bu yana Bering Denizi’ndeki buzulların erime hızının katlanarak arttığı biliniyor. Bu yılki gelişme ise tüm bu bilgiler ışığında bile şaşırtıcı bir sonuç.

Olumsuz etkileri saymakla bitmiyor
Buzulların erimesi deniz seviyesini yükselterek, bölgede bulunan deniz kenarındaki yerleşimleri tehdit ediyor. Bunun yanı sıra akarsuların akış rejiminin bozulması, bitki örtüsünün bozulması, bazı canlı türlerinin soyunun tükenmesi, göllerin kuruması ve ani ısı değişimleri, buzulların erimesinin sonuçları arasında yer alıyor.


Bir yanıt yazın