Samsung Electronics ve SK Telecom, Güney Kore çapında geleceğin akıllı şehileri için gerekli olan, akıllı cihazları birbirine bağlayacak bir ağ kurmaya hazırlandığını açıkladı. LoRaWAN tabanlı ağ, dünyanın ilk ticari kullanıma uygun ülke çapında iletişim ağı olarak duyuruluyor. Hollanda’da KPN ve İsviçre’de Swisscom şirketleri de bu yıl ülke çapında ağ kurmayı planladıklarını açıklamışlardı. Bu girişimlerin dışında bazı topluluk tabanlı ağlar da dünyanın çeşitli bölgelerinde kuruluyor.
Her şeyin içine bir çip yerleştirmeyi amaçlayan Şeylerin İnterneti’nin, akıllı telefonların ardından yeni bilişim trendi olacağını kestirmek zor değil. LoRaWAN (Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı), şehirleri tamamen kapsayacak, sensörler arasında iletişimi sağlamak için ideal, düşük güç tüketimi olan, uzun menzilli ve düşük bant aralığı bulunan bir ağ çözümü. Bu sistem, bant aralığı ve güç tüketimi fazla olan dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi cihazları birbirine bağlayan ağ çözümleri ile birlikte çalışacak ancak onların yerini almayacak.

LoRaWAN öncelikle 900 MHz frekans kullanılarak Daegu şehrinde hizmete girecek. 2016’nın ortasına doğru ise ülke çapında kullanılabilecek. Samsung bu ağı şu şekilde tanımlıyor: “Daegu Şeylerin İnterneti ağı, yenilenebilir enerji kaynakları için altyapının kurulması ve düzenlenmesi, sağlık sektörü ve tıbbi hizmetler için bulut platformları ve büyük veri analizi ve otonom otomobiller için elektrikli araç altyapısı üzerine bir deneme alanı olarak kullanılacak. Örneğin sokak lambaları Şeylerin İnterneti sensörleri kullanarak, hava ve trafik durumu verilerini toplayacak böylece ışık seviyesi otomatik olarak ayarlanarak tasarruf yapılabilecek. Ayrıca hava kirliliği raporu da aynı şekilde oluşturulabilecek.”
Güney Kore telekomünikasyon uygulamalarında uzun süredir bir öncü rolündeydi. WiMax ve DMB sistemlerini herkesten önce kullandı. Ancak bir alanda ilk olmak her zaman dünyanın geri kalanının sizi takip edeceği anlamına da gelmiyor.


Bir yanıt yazın