5G’nin ilk kullanıcıları: inekler

İngiltere'de, inekler için üretilen 5G'li tasma ve algılayıcılar hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalıklarını tespit etmek için kullanılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sıradan inekler gibi görünebilirler ama İngiltere’deki bir çiftlikte yetiştirilen Friesian (siyah alaca) türü mandıra inekleri aslında birer internet öncüsü ve 5G’nin nimetlerinden sizden önce faydalanıyorlar.

Yeni gelişmekte olan 5G teknolojisi için ağ altyapısı oluşturan Cisco Systems Inc, üç kırsal noktada kablosuz ve mobil bağlantıyı denemek için 5G test istasyonları kurdu. 5G, süper hızlı bağlantısı ile hayatlarımızı dönüştürmeye aday. Otonom araçlardan artırılmış gerçeklik gözlüklerine ve cep telefonuna saniyeler içinde film indirme imkanına kadar pek çok alanı değiştirme ihtimali var. Dünya genelinde küçük alanlarda denenmeye başlayan teknolojinin Çin, Japonya ya da ABD gibi ülkelerde 2023’ten önce ülke çapında kullanılması mümkün görünmüyor.

5G bağlantılı inek tasması

İnekler için ise 5G’ye bağlı tasmalar geliştirildi. Bu tasmalar robotik bir süt sağma sistemini çalıştırıyor. İnekler sağılmak istediklerine makineye yaklaşıyorlar ve makinenin kapıları otomatik olarak açılıyor. Cihaz her bir ineği tanıyor ve ona göre ineğin memelerini tutup sağmaya başlıyor. İnek bu sırada ödül mamasını yiyor.

İngiltere’nin güney batısında, Shepton Mallet’ta devlet destekli Agri-EPI Center’da (Tarımsal Mühendislik Belirli İnovasyon Merkezi) 180 büyükbaş hayvanın bulunduğu sürüde 50 kadar ineğin akıllı tasmaları ve sağlık takibi yapan kulak etiketleri bulunuyor. Cihazlar ineklere hiçbir şekilde zarar vermiyor ve takip işlemi sayesinde hayvanlarda herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda görevliler müdahale edebiliyor.

Agri-EPI Center Proje Müdürü Duncan Forbes “5G’nin algılayıcılarımızdan topladığı veriyi, geniş bant internetten çok daha hızlı bir şekilde aktarımasını test ediyoruz. Bunun önemi, bu tarz teknolojilerin sadece çiftliklerde değil, ülke genelindeki kırsal topluluklarda da kullanılabileceğini göstermesi.” diyor.

Birçok farklı teknoloji destekleniyor

Şu anda kullanılan mandıra düzeni, Agri-EPI tarafından, Britanya inovasyon dairesinin desteğiyle kuruldu ve inekler yaslandığında dönerek kaşıyan fırçalar, algılayıcılar sayesinde hava durumuna göre açılıp kapanan perdeler ve ahırlara çatıdaki raylar sayesinde otomatik olarak yem dağıtan akıllı besleme sistemleri gibi teknolojileri kullanıyor.

Cisco’dan Nick Chrissos “Tüm inekleri ve bu çiftlikteki tüm hayvanları internete bağlayabiliriz. 5G çiftçiliğe bu şekilde katkı sağlayabilir. Bu çiftlikte kullandığımız gücü Birleşik Krallığın ve dünyanın her köşesine yayabilir.” diyor.

Kaynak: Reuters

Sıradan inekler gibi görünebilirler ama İngiltere'deki bir çiftlikte yetiştirilen Friesian (siyah alaca) türü mandıra inekleri aslında birer internet öncüsü ve 5G'nin nimetlerinden sizden önce faydalanıyorlar. İnekler için 5G'ye bağlı tasmalar geliştirildi. Bu tasmalar robotik bir süt sağma sistemini çalıştırıyor. İnekler sağılmak istediklerine makineye yaklaşıyorlar ve makinenin kapıları otomatik olarak açılıyor. Cihaz her bir ineği tanıyor ve ona göre ineğin memelerini tutup sağmaya başlıyor. İnek bu sırada ödül mamasını yiyor. Şu anda kullanılan mandıra düzeni, Agri-EPI tarafından, Britanya inovasyon dairesinin desteğiyle kuruldu ve inekler yaslandığında dönerek kaşıyan fırçalar, algılayıcılar sayesinde hava durumuna göre açılıp kapanan perdeler ve ahırlara çatıdaki raylar sayesinde otomatik olarak yem dağıtan akıllı besleme sistemleri gibi teknolojileri kullanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği