40 yaş üzeri girişimcilerin başarı şansı neden daha yüksek?

Bugünlerde her yaştan girişimciye rastlamak mümkün ama araştırmacılar orta yaşlıların en başarılı olanlar olduğunu söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bugünlerde her yaştan girişimciye rastlamak mümkün ama araştırmacılar orta yaşlıların en başarılı olanlar olduğunu söylüyor. Girişimci deyince akla gelen 20’li yaşların başında, teknolojiden anlayan gençlerin yurt odasında kurduğu şirketler akla gelse de aslında 40’lı yaşlarında girişimcilik yapanların başarı oranı en yüksek kişiler olduğu belirlendi.

MIT Sloan İşletme Okulundan Prof. Pierre Azoulay ve doktora öğrencisi Daniel Kim, ABD Nüfus Bürosu’nın verilerini ve İç Gelir Hizmetleri’nin (IRS) kayıtlarını inceleyerek yaş ve girişimcilik arasındaki ilişkiyi inceledi. Nüfus verisiyle IRS kayıtlarını karşılaştırmak araştırmacıların şirketlerin kurucuları ve çalışanlarını ayrıştırmanın yanı sıra kimlerin serbest çalıştığını kimlerin ise girişimci olduğunu belirlemeyi başardı. Ekip, büyüme hedefi olan şirketlerle, küçük kalmakta sorun görmeyen yerel dükkan ve restoranları da birbirinden ayırdı.

Tecrübe başarıda önemli bir faktör

Araştırmacılar 2007-2014 arasında kurulan 2,7 milyon girişimi inceledi ve bir iş kurup en az bir eleman çalıştıran kişilerin yaş ortalamasının 42 olduğunu tespit etti. Ekip aynı zamanda deneyimin önemli olduğunu da belirledi. Daha önce aynı sektörde çalışan kişilerin, başka sektörden gelen kişilere göre başarılı olma ihtimalinin yüzde 125 daha fazla olduğu görüldü.

Azoulay ve Kim’in bulguları, yüksek performans gösteren girişimlerin sadece yüzde 1’inin 20 yaşındaki gençler tarafından kurulduğunu, en yüksek büyüme performansı gösterenlerin ortalama girişimci yaşının ise 45 olduğunu gösteriyor. Veriler kategorilere ayrıldığında ortalama kurucu yaşının 40’lı yaşların ilk ve orta dönemlerine denk geldiği görüldü. ABD’de yüksek teknoloji şirketlerinin kurucularının işe başlama yaşının ortalama 43, risk sermayesi ile desteklenen şirketlerin kurucularının yaş ortalamasının 42, patentli şirketlerin ortalama girişimci yaşının ise 45 olduğu belirlendi.

Araştırma ekibi ayrıca Kaliforniya, New York, Massachusetts ve Silikon Vadisi gibi farklı bölgelerdeki yaşları karşılaştırdı. Buna göre risk sermayesi ile desteklenen şirketlerin kurucularının en genç olduğu bölge 39 yaş ortalamasıyla New York oldu.

Genç girişimcilerin şirketleri de kurucu yaşlandıkça başarılı oluyor

Tabii ki Bill Gates ve Steve Jobs gibi bazı başarılı girişimciler şirketlerini çok genç yaşta kurdular ama bu şirketler de en başarılı dönemlerine, kurucuları 40’lı yaşlarına geldiğinde ulaştı. İyi bir iş fikri insanlara her yaşta gelebilir ancak araştırmalar, girişimcilerin fikirlerini başarılı şirketlere dönüştürmek için biraz hayat tecrübesine ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Daha yaşlı kurucular genellikle daha fazla deneyim ve endüstri bilgisine sahip oluyor. Bu da problemlerin üstesinden gelmelerini sağlıyor.

Kurucular 40’lı yaşlarında yeni çalışanlar bulmak, satış bağlantıları kurmak ve tedarikçi bulmak için geniş bir iş ağına sahip oluyor. Ayrıca ekonomi hakkında daha fazla fikir sahibi olma ve genç girişimcilere göre daha fazla sermaye sahibi olma imkanı elde ediyorlar.

Araştırmacılar fikir sahibi genç girişimcilerin heme bir şirket kurmak yerine biraz beklemesinin daha mantıklı olabileceğini söylüyor. Ayrıca genç girişimcilere verilen hibeler ve sunulan programların bazılarının daha yaşlı girişimcilerin işine daha fazla yarayabileceğini ifade ediyorlar.

Kaynak: World Economic Forum

Bugünlerde her yaştan girişimciye rastlamak mümkün ama araştırmacılar orta yaşlıların en başarılı olanlar olduğunu söylüyor. MIT Sloan İşletme Okulundan araştırmacılar, 2007-2014 arasında kurulan 2,7 milyon girişimi inceledi ve bir iş kurup en az bir eleman çalıştıran kişilerin yaş ortalamasının 42 olduğunu tespit etti. Ekip aynı zamanda deneyimin önemli olduğunu da belirledi. Daha önce aynı sektörde çalışan kişilerin, başka sektörden gelen kişilere göre başarılı olma ihtimalinin yüzde 125 daha fazla olduğu görüldü.

2 Yorum

  • Dünyanın ekonomik koşullarını risk almayı bilen melek yatırımcılar çoğunluk sağlandığında düzeltebileceklerini umuyorum. Şimdiki durum ulusal ve yerel seviyelerde başarılabileceklerin en iyisi. Körler sağırlar birbirini ağırlar anlayacağınız. Mevcut dünya düzeni çoğunlukla lafta globalizm diyor. Herkes kendi aklını kendi aşiretini tercih ediyor. Dünya şu seviyede gelmiş geçmiş tüm üretim biçimlerini barındırıyor. Dönüştürmüyor. Biz babalarımızdan böyle gördük. İlerici ortaçağ bile düşünüyoruz. Dünyadaki durum bu genelinde. Sevgiyle kalın.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği