3D yazıcıyla ‘nefes alan’ akciğer üretildi

Yeni geliştirilen 3D baskı tekniği ve gelişmiş malzemeler sayesinde kana oksijen pompalayabilen yapay akciğerler üretilebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimciler 3D baskı ile yazdırılmış organ üretme konusunda önemli bir adım attılar. Yeni geliştirilen akciğer benzeri sistemde hava kesecikleri bulunuyor ve sistem tıpkı biyolojik akciğerler gibi genişleyip daralarak kana oksijen pompalayabiliyor.

Biyo-yazdırılmış organlar gelecekte, organ nakli listesinde bekleyen ve bazen organ bulamadan yaşamını yitiren hastalar için umut ışığı olabilir. Science dergisinde yayımlanan araştırmada, yeni baskı tekniğini geliştiren ekip benzer bir cihaz daha geliştirerek bunu farelerin zarar görmüş karaciğerlerine yerleştirdi.

Seeker tarafından hazırlanan videoda, 3D yazdırılmış akciğerlerin kasılıp gevşeyerek, şeffaf keseciklerinden kana oksijen sunduğu görülebiliyor. Bu akciğer şimdilik birkaç santimetre boyutunda olsa da gelecekte daha büyük versiyonları da üretilebilir.

Özellikle damar üretimi çok zor

Kan damarlarını ve diğer damar yapılarını 3D baskı ile yazdırmak uzun zamandır bilimciler için büyük bir güçlük olmuştu. Bazı ekipler, küçük tüplerin kendi ağırlığıyla çökmesini önlemek için çalışmayı yer çekimsiz ortamda gerçekleştirmeleri konusunda Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yardım almıştı.

Araştırmadaki akciğer ise Dünya üzerinde üretildi. Bu da yeni teknik ve malzemelerin bizi, insanların ihtiyaç duyduğu organları, organ listesinde beklemeden elde etmesini sağlamaya bir adım daha yaklaştırdığını gösteriyor.

Kaynak: Futurism

Bilimciler 3D baskı ile yazdırılmış organ üretme konusunda önemli bir adım attılar. Yeni geliştirilen akciğer benzeri sistemde hava kesecikleri bulunuyor ve sistem tıpkı biyolojik akciğerler gibi genişleyip daralarak kana oksijen pompalayabiliyor. Daha önce, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, yer çekimsiz ortamda çalışabilen kan damarları üretilmişti. Araştırmadaki akciğer ise Dünya üzerinde üretildi. Bu da yeni teknik ve malzemelerin bizi, insanların ihtiyaç duyduğu organları, organ listesinde beklemeden elde etmesini sağlamaya bir adım daha yaklaştırdığını gösteriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği