3D yazıcılar kendi hücremizden kalp üretecek

3D yazıcılar kullanılarak, hastadan alınan hücrelerle nakil için uygun kalp üretilecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir biyoteknoloji girişimi, Chicago’da birkaç ay içinde açılacak olan laboratuvar ortamında, nakillerde kullanılabilecek insan kalplerini 3D yazıcıyla üretmeye başlayacak. Biolife4D’nin kurucu ortağı ve CEO’su Stephen Morris konuya ilişkin olarak “Bu, hastanın hücrelerini kullanarak nakil için uygun, hastaya özgü ve tamamen işlevsel bir kalp oluşturmak” diyor.

Bu süreçte ilk önce hastanın kalbi, kalp şeklinin ve boyutunun dijital görüntüsünü oluşturmak için MRI cihazıyla taranacak. Sonra, doktorlar kan örneği alacak ve kan hücreleri önce kök hücrelere daha sonra tekrar kalp hücrelerine dönüştürülecek. Bu yeni kalp hücreleri, özel bir 3D yazıcıda kullanılabilen bir biyo-mürekkep yapmak için hidrojel içindeki yapı maddeleriyle birleştirilecek.

Ayrışabilen yapı iskelesiyle katman katman oluşturularak hastanın orijinal kalbi elde edilecek. Yeni kalp, güçlendirmek için bir biyo-reaktöre taşınacak ve vücudun dışındaki yeni kalp hücreleri kendi kendine birleşmeye başlayacak. Morris bu süreci “Biyo-baskı bittiğinde, kişisel hücreli kalp elde edilmiş olunacak ve birkaç gün içinde hücreler beraber çalışmaya başlayacaklar” şeklinde tanımlıyor.

Kalp yeterince güçlendiğinde, iskeleyi eritmek için sıcaklığı yükseltilecek ve kalp, nakledilebilir hale gelecek. Kalp nakli olan insanların vücutları, organı doğrudan reddedebilir ya da vücudun yabancı organı reddetmesini önlemek için aldıkları ilaçlar, kanser gibi hastalıklara yakalanmalarına neden olabilir. Bunun aksine, Biolife4D kalbi, genetik bir eşleşme sağladığından, hastaların ilaçlar alması gerekmez.

Nakil için beklemeye son

Aynı ölçüde ve hastanın hücrelerinden yapılan kalp, geleneksel bir nakilden daha yüksek şansa sahip olacaktır. Nakil için halihazırda az sayıda kalp bulunabiliyor. Bu nedenle bekleme listesindeki kişilerin çoğu ameliyat olma şansına sahip değil. Eğer kalpler sıfırdan yapılabilirse artık arz eksikliği olmayacaktır.

Biolife4D ekibi, kalpteki küçük damarları üretmek gibi engelleri aşmak zorunda kalacak. Morris “Çok ince bir ağın yapılması halen zor” diyor ama bir yıl içinde minik kalpler yapmayı hedefliyor. Bu minik kalpler, yeni ilaçların test edilmesi için kullanılabilecek. Ekip önce küçük hayvanlar, sonra büyük hayvanlar ve nihayetinde insanlar için kalpler üretecek ve test edecek.

Sektördeki tek şirket bu değil. Prellis Biologics adlı bir girişim, yapay kan damarları üzerinde çalışıyor. Organovo ise 3D yazıcıyla ilaç testleri için insan dokusu oluşturuyor. Ancak Biolife4D kitle fonlaması kullanan tek girişim olabilir. Morris bu durumu “Yatırım fırsatlarını Wall Street’teki zengin insanlara değil, herkes için kullanılabilir hale getirmek istedik” diye açıklıyor.

Kaynak: Fast Company

Biolife4D'nin kurucu ortağı ve CEO'su Stephen Morris, Chicago'da birkaç ay içinde 3D yazıcıyla, hastanın hücrelerini kullanarak, nakil için uygun kalp üreteceklerini açıkladı. İlk önce hastanın kalbi dijital görüntü oluşturmak için taranacak. Sonra, kalp hücreleri biyo-mürekkep yapmak için kullanılacak. İskeleyle katman katman üretilecek kalp, genetik eşleşme sağladığından, hastaların ilaç alması gerekmeyecek ve geleneksel bir nakilden daha yüksek şansa sahip olunacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği