Turkcell’in 4,5G ile dönüşümü

4,5G altyapısı mobil operatörlerin daralan sesli iletişim gelirine bağlı yaralarını sarmayı başardı. Turkcell'in veriye bağlı geliri yüzde 31, trafiğiyse yüzde 26 arttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Türkiye’nin ilk internet erişim sağlayıcılarından Superonline‘ı çatısı altına alan Turkcell, yeni nesil mobil erişim altyapısıyla birlikte veri hizmeti konusunda ülkenin en güçlü oyuncularından biri haline gelmiş durumda. 4,5G’nin hizmete geçmesiyle ulusal bir reflekse dönüşen hız testlerinde şirket (SpeedTest adlı online hız ölçüm uygulamasıyla tanınan) Ookla verilerine göre Ankara ve İstanbul’da dünyanın en hızlı mobil internet sağlayıcısı unvanı kazanmış.

Dünya ortalamasında operatörlerin 4G geçişinde abonelerinin yüzde 10’una ulaşmaları 1 yıl sürerken Turkcell bu orana sadece 2 ayda ulaşmış (bunda şirketin 4,5G geçişinde cayma bedeli, ek maliyet gibi zorunluluklar getirmemiş olmasının rolünü de ihmal etmemek gerekiyor).

Turkcell özelinde 13 milyon abone ve 4,5 milyon aktif kullanıcıya ulaşan 4,5G şu an şirketin internet trafiğinin yüzde 22’sini taşıyor. Yüksek hızlı mobil internet, tüketime de patlama etkisi yaratmış durumda. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından paylaşılan bilgilere göre şirketin internet trafiği ihalenin ardından yüzde 26 artmış.

Yeni altın madeni: mobil internet

Gelirler bazında da yüksek hızlı internet Turkcell’i ses operatöründen veri operatörüne dönüştürüyor. 2015’in son çeyreğinde ses geliri yüzde 4 düşüşle gelirin yüzde 48’ine gerilemişti. Veri (internet paketleri) geliriyse yüzde 31 artışa sahne olmuş.

Trafik dağılımı Türkiyeli kullanıcıların profiline yönelik de ipuçları veriyor. Buna göre 4,5G aboneleri daha çok TV izleme, müzik dinleme, sohbet ve veri depolama ağırlıklı bir davranış sergiliyor. Yüzde 32’lik oranla en fazla trafik artışı gösteren uygulamaysa Hesabım adlı hizmet. ‘Kalan kotanın takibi’ olarak yorumlanabilecek bu davranıştaki ‘tedirginliği’ Terzioğlu da kabul etmekle birlikte hizmet kalitesinin sürdürülebilir olması için kota uygulamasının gerekli olduğunun ve devam edeceğinin altını çiziyor.

Turuncu renkli rakamlar 4,5G sonrası oranları temsil etmektedir.
Turuncu renkli rakamlar 4,5G sonrası oranları temsil ediyor.

‘Karada ve havada’ yüksek hızlı internet altyapısından en fazla nasiplenen içerik türü şüphesiz video. Turkcell özelinde bunun karşılığıysa yayın platformu Turkcell TV+. Terzioğlu’nun açıklamasına göre 4K (UHD) çözünürlüklü yayın desteğine de kavuşan Turkcell TV+, 300 bini fiber bağlantılı olmak üzere 724 bin aboneye ulaşmış.

Türk futboluna 13 yıl boyunca 400 milyon TL yatırım yapan ve A Milli Futbol Takımının ana sponsoru olan şirket, Euro2016 maçlarının bir kısmını da yine 4K çözünürlükle futbolseverlere bu platformdan ulaştırıyor. Terzioğlu futbol yayın ihalesinde de iddialı bir şekilde yer alacaklarını belirtiyor (Turkcell’in radarındaki bir diğer konuysa 23 şehirde TV, internet ve iletişim hizmeti sunan Türksat‘in özelleştirilmesi).

Günde ortalama 5 saatini mobil cihazlarının ekranlarında geçiren Türkiye için bu alandaki potansiyelin büyüklüğünü tahmin etmek güç değil.

Katma değerli hizmetlerin yükselişi

Turkcell Müzik’i Fizy çatısı altında birleştiren firma 2 milyon ücretli abonesiyle bu alanın küresel çapta önemli oyuncularından biri durumunda. Hızlı mesajlaşma uygulaması BiP ise Almanya (120 bin kullanıcı), İran (30 bin kullanıcı), Almanya (120 bin kullanıcı) gibi 180 ülkede kullanılan bir hizmete dönüşmüş.

Şirketin yeni dönemdeki stratejik odak noktalarından biri de ‘tüketici finansmanı’. 2013 yılında cep telefonu satışına yönelik getirilen (ve istisna olarak kalan) taksitlendirme yasağı operatörler için geniş bir oyun alanı yaratmıştı.

Turkcell bu doğrultuda operatörlere yönelik imtiyazı kullanarak1 Şubat’tan bugüne abonelerine sağladığı 727 bin krediyle 865 milyon TL’lik bir hacme ulaşmış (sadece geçtiğimiz Anneler Günü kapsamında 10 binin üstünde kredi sağlanmış). Şirketin satışa sunmaya hazırlandığı yeni nesil akıllı / bağlı ev – ofis çözümleri ile bu rakamın daha da artması bekleniyor.

Önümüzdeki Perşembe günü lansmanı yapılacak Zubizu işbirliği de firmanın yeni genişleme alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda Zubizu kullanıcıları anlaşmalı noktalarda indirim almanın yanısıra ödemelerini de Turkcell’in mobil ödeme hizmeti Paycell ile tamamlayabilecek.

kaan-terzioglu

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu şirketine yönelik güncel verileri paylaştı. Buna göre 4,5G altyapısı ile Turkcell'in veriye bağlı geliri yüzde 31, trafiğiyse yüzde 26 artış göstermiş durumda. 4,5G'de 13 milyon abone ve 4,5 milyon aktif kullanıcıya ulaşan şirketin internet trafiğinin yüzde 22'sini taşıyor.

Turkcell Müzik'i Fizy çatısı altında birleştiren firma 2 milyon ücretli abonesiyle bu alanın küresel çapta önemli oyuncularından biri durumunda. Hızlı mesajlaşma uygulaması BiP ise Almanya (120 bin kullanıcı), İran (30 bin kullanıcı), Almanya (120 bin kullanıcı) gibi 180 ülkede kullanılan bir hizmete dönüşmüş.

6 Yorum

  • Öalesef ilk defa tamamen reklamdan oluşan bir yazınızı okuduk üstelik ensar vakfı sponsoru bir kuruluş.

  • Hicbir zaman fiyat performans değerini bulmayan, ensar gibi dernekleri destekleyen, kendi programlarını övmekten başka uygulamaları görmeyen, ar-ge adına yaptığı uygulamalar bile çocuk yazmış gibi duran ülkemizin ucuz firmalarından. Size de reklam vermiş iyi olmuş yolmuşsunuz tavuğu

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği