2020’de bankacılıkta neler değişecek?

Önümüzdeki 5 yıl içinde bankacılığın ne yönde değişeceğine dair 171 katılımcıyla yapılan araştırmada, sektörün geleceği hakkında 10 farklı yanıt öne çıktı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teknolojinin dahil olduğu tüm sektörler gibi bankacılık sektörü de hızlı bir değişim içerisinde. Peki bu değişimin hızı ve yönü konusunda neler biliyoruz? Önümüzdeki 5 yıl içinde bankacılık nasıl değişecek? Bank Innovation tarafından gerçekleştirilen Bankacılık Yeniliklerinde Son Durum araştırmasında, çoğu bankacı 171 katılımcıya 2020 yılında bankacılığın nasıl değişeceği soruldu. Araştırmada 10 farklı yanıt öne çıktı.

1. Aynı eski bankacılık ama her şey mobil

Araştırmaya katılan pek çok bankacı mobil uygulamalar üzerinden tüm bankacılık işlemlerinin yapılabileceğini hatta mobil cüzdanların gerçek paranın yerini alabileceğini belirtti. Hizmet almak ve etkileşim kurmak amacıyla akıllı telefonların kullanılacağını düşünen bankacılar, robot danışmanların müşterilerin mali işlerini yönetme konusunda standart hale gelebileceğini söylüyor.

2. Bankalar finans teknolojileri girişimlerini satın alacak

Günümüzdeki girişim (startup) kültürünün gelecekte devam etmeyeceğini düşünen bazı bankacılar, büyük finans şirketlerinin bu girişimleri kendi bünyesine dahil edeceğini düşünüyor. Bunun sebebi yatırımların azalması, düzenlemelerin artması ya da bankalar ve girişimler arasındaki ilişkinin kuvvetlenmesi olabilir.

3. Tüm süreçler dijitalleşecek

Mobil bankacılığın ön plana çıkması için öncelikle kağıt işlerinden tamamen kurtulmak gerekiyor. Bazı bankacılar bunun 2020’ye kadar gerçekleşeceğini düşünüyor. Bu dönüşümle birlikte bankaların başka sektörlerden ortaklarla iş birliği içinde çalışmaya başlayacağını düşünenler de var. Böylece banka şubesi yerine anlaşmalı bir kahve dükkanına gidip finans işlerinizi halledebileceksiniz.

4. Bankalar ortadan kalkacak

Bazı bankacılar, içinde bulundukları sektörün geleceğini çok parlak görmüyor. Bir bankacılık kriziyle birlikte eski bankacılık sisteminin köklü bir değişime uğrayacağını düşünen bankacıların yanı sıra, küçük bankaların büyük şirketlerin himayesine girmek zorunda kalacağını ifade edenler de bulunuyor. Ayrıca otomasyon ve yapay zekanın yaygınlaşmasıyla bankacıların işsiz kalacağı düşüncesi de dile getiriliyor.

5. Topluluklar kendi bankacılık sistemlerini devam ettirecek

Büyük şehirlerde sanal bankacılığa doğru bir dönüşüm olurken daha küçük topluluklarda, o topluluk tarafından kurulmuş geleneksel bankaların çalışmaya devam edeceği düşünülüyor. Bankacılık modellerinin coğrafyaya göre değişiklik gösterebileceği ifade ediliyor.

6. Tabii eğer düzenlemeciler küçük bankaları ortadan kaldırmazsa

Bazı katılımcılar küçük bankaların geleceği konusunda tamamen zıt fikirde. Her geçen gün katlanarak gelişen teknoloji karşısında küçük bankaların çok geride kalacağı ve bu konuda bir düzenleme yapılmazsa küçük bankaların bu değişime ayak uyduramayıp yok olacağı düşünülüyor. Küçük girişimlerin de benzer sebeplerle büyük şirketlerin gölgesinde kalacağı ifade ediliyor.

7. Çalışan sayısı azalacak, daha fazla bilişimci işe alınacak

Teknolojinin yükselişi finans alanında daha az elemana ihtiyaç duyulmasına sebep olacak. Bir katılımcı “Şimdiki çalışan sayısının sadece yüzde 20’si kadar elemana ihtiyaç duyulacak. Bilişim alanında ise belirli özelliklere sahip kişiler işe alınarak çalışan sayısı iki katına çıkarılacak” diyor.

8. Giyilebilir teknoloji ve şeylerin interneti

Mobil bankacılığın tam anlamıyla mobil olabilmesi için giyilebilir teknolojinin de bankacılığa dahil edileceğini düşünen bankacılar, şeylerin interneti (IoT) ile bankacılık alanında yeni imkanlar açılacağını düşünüyor. Ancak henüz güvenliği konusunda detaylı düzenlemeler yapılmayan IoT cihazlarının bankacılık gibi güvenliğin ön planda olduğu bir alanda nasıl kullanılacağı sorusu kafaları kurcalıyor.

9. Robotların ve API’ların yükselişi

Otomasyon ile birlikte kişiselleşmenin yaygınlaşması, müşterilerin kendilerini tanıyan sistemlerle daha fazla muhatap olması anlamına gelecek. Başka sistemlerin içine dahil edilen bankacılık uygulamaları ve müşterilerin ihtiyaçları ile ilgilenen chat botları dijital bankacılığın geleceğini oluşturacak.

10. Daha düşük maliyet ve daha az para kullanımı

Gelecekte finans hizmetleri için git gide daha az para harcanacak. Teknolojiyle birlikte gelecek şeffaflık bankaların sundukları hizmetlerden daha az para almasına neden olacak. Bazı yatırımcılar bu endüstrinin küçüldüğü düşüncesiyle yatırımlarını çekme kararı alacak. Ücretler düşüp finans hizmetleri de hızlanınca müşteriler için perakende alışveriş çok daha kolay ve ucuz olacak. Bu dönemde gerileyecek bankacılık sektörü için yeni düzenlemeler yapılabilir.

Kaynak: Bank Innovation

Bank Innovation tarafından gerçekleştirilen Bankacılık Yeniliklerinde Son Durum araştırmasında, çoğu bankacı 171 katılımcıya 2020 yılında bankacılığın nasıl değişeceği soruldu. Araştırmada 10 farklı yanıt öne çıktı.

  1. Aynı eski bankacılık ama her şey mobil
  2. Bankalar finans teknolojileri girişimlerini satın alacak
  3. Tüm süreçler dijitalleşecek
  4. Bankalar ortadan kalkacak
  5. Topluluklar kendi bankacılık sistemlerini devam ettirecek
  6. Düzenlemeciler küçük bankaları ortadan kaldırabilir
  7. Çalışan sayısı azalacak, daha fazla bilişimci işe alınacak
  8. Giyilebilir teknoloji ve şeylerin interneti
  9. Robotların ve API'ların yükselişi
  10. Daha düşük maliyet ve daha az para kullanımı

3 Yorum

  • Amirim , bunca degişiklige ragmen hala kart aidatı , hesap işletim ücreti almaya devam edecekler sanki ?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği