2020 Tokyo Olimpiyatları’nda dağıtılacak madalyalar elektronik atıklardan üretildi

Bir kampanya ile halktan toplanan elektronik atıklar madalyaların üretimi için kaynak oluşturdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japonya’da bir yıl boyunca süren bir kampanya dahilinde elektronik atıkların başarılı bir biçimde toplanmasının ardından 2020 Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi, Olimpiyatlar’ın başlamasına tam bir sene kala dağıtılacak madalyaları tanıttı. Madalyaları tasarlayan Junichi Kawanishi, 400 kişilik bir tasarımcı grubun içinden seçilmişti.

Tasarımda Olimpik halkalar bulunmalı

85 milimetre çapa sahip olan madalyalar en ince yerde 7,7, en kalın yerde 12,1 milimetre genişliğinde. Altın madalyaların yapımında saf gümüş tabaka üzerine 6 gram altın kullanılmış. Gümüş madalyalar ise tamamıyla saf gümüşten oluşuyor. Bronz madalyalar yüzde 5’i çinko, yüzde 95’i bakırdan oluşan bir pirinç alaşımından meydana geliyor. IOC’nin düzenlemelerine göre madalyalarda beş Olimpik halka, oyunların adı ve Panathinaiko Stadyumu önünde duran Yunan zafer tanrıçası Nike bulunmak zorunda.

Nisan 2017’de bir çalışma başlatan Tokyo Komitesi, halktan elektronik atıklarını çöpe atmak yerine bağışlamalarını talep etmişti. Bu sayede fazladan metal çıkarılmasının önüne geçmeyi hedeflemişlerdi. İki sene sonunda 6 milyon telefonu da kapsayan toplam 78 bin 895 ton atık toplayan kampanya madalyalar için 32 kilo altın, 3 bin 500 kilo gümüş ve 2 bin 200 kilo bronz kaynak üretmeyi başarmıştı.

Kaynak: The Verge

2020 Tokyo Olimpiyatları'nın başlamasına bir sene kala, organizasyon boyunca dağıtılacak madalyalar görücüye çıktı. Komite Nisan 2017'de başlattığı bir çalışma ile halktan topladığı 78 bin 895 ton elektronik atığı madalyalar için kaynak olarak kullandı. 6 milyon telefonu da içinde bulunduran çalışmadan elde edilen 32 kilo altın, 3 bin 500 kilo gümüş ve 2 bin 200 kilo bronz 2020 Tokyo'da madalyaların yapımında kullanıldı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği