2018’de yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyacak 5 iş kolu

Yapay zeka ve otomasyonun işimizi elimizden alacağı korkusu oldukça yaygın ancak bu teknolojilerin şimdilik dokunmayacağı ya da ortaya çıkaracağı yeni iş kolları da mevcut.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İş dünyasının geleceği yapay zeka ve otomasyonla şekillenecek. Bu teknolojiler bazı işleri ortadan kaldıracağı gibi hâlâ sadece insanların en iyi şekilde yaptığı işler için daha fazla talep ve yeni fırsatlar da yaratacak. İşte 2018’deki iş ilanlarında yaygın şekilde görülebilecek beş meslek;

Yenilenebilir enerji teknisyenliği

ABD enerji endüstrisi kömürden doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru geçiş yapıyor. Bu dönüşümle birlikte daha fazla çalışana ihtiyaç duyuluyor. ABD İşçi İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre, güneş pili tesisatçıları ile rüzgar türbini teknisyenleri önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde olarak en hızlı büyüyen meslekler olacak. Her ikisinin de yüzde 100 oranında büyümesi bekleniyor. Bu işçilerin yaptığı işler, robotların en azından bir süre erişemeyeceği kadar büyük bir beceri ve hareketlilik gerektiriyor. Bu yüzden, otomasyon onlar için şimdilik bir sorun teşkil etmiyor.

Makine eğitmenliği

Yapay zekanın ‘akıllı’ hale gelmesi için çok fazla eğitilmesi gerekiyor. Google Aralık ayında YouTube’daki içerikleri temizletmek için 10 bin işçi aldı ve makine öğrenimi teknolojisini eğitti. Yapay zeka ve otomasyonun yarattığı iş imkanları mükemmel ya da kalıcı olmasa bile bu işler otomasyonun daha fazla yer kapladığı bir iş gücüne geçiş aşamasında büyük önem teşkil edecek.

Yapay zeka mühendisliği

Yapay zeka konusunda uzman kişilerin sayısı o kadar az ki talep edilen maaşlar kimi zaman profesyonel atletlerin maaşlarıyla yarışıyor. Yapay zeka mühendisliği, yakın gelecekte teknoloji dünyasında en fazla aranan meslek olacak gibi görünüyor.

Video oyunu yayıncılığı

Oyun yayını yapmayı sağlayan Twitch adlı web sitesi, 25 binden fazla insana para kazandırıyor. Üstelik bu rakam giderek artıyor. Oyun oynayanların yayınlarını izleyen günlük 15 milyon aktif kullanıcı sayesinde daha fazla içerik ve oyuncuya duyulan talep de inanılmaz bir hızla yükseliyor.

Hasta bakıcılığı

Birçok iş otomatik hale getirilebilse de sağlık hizmetleri hala sosyal etkileşim ve insan dokunuşu gerektiriyor. Nüfusu giderek yaşlanan ülkelerdeki ev sağlık hizmetleri ve kişisel bakıcı ihtiyacı artıyor. Bu işlerin maaşı şu anda pek tatmin edici olmasa da artan taleple birlikte bu durumun değişmesi oldukça muhtemel görünüyor.

Kaynak: Technology Review

Geleceği yapay zeka ve otomasyonla şekillenecek iş dünyası, günümüzdeki bazı meslekleri ortadan kaldıracak, bazılarına şimdilik dokunmayacak ya da yeni iş kolları oluşturacak. İşte bu mesleklerden beş tanesi;

  • Yenilenebilir enerji teknisyenliği
  • Makine eğitmenliği
  • Yapay zeka mühendisliği
  • Video oyunu yayıncılığı
  • Hasta bakıcılığı

2 Yorum

  • Yapay zeka ve otomasyonun işimizi elimizden alacağı korkusu bence yersizdir. insanlara her zaman yeni sektorler dogacaktir. 18 ve 19. yuzyillarda da sanayi devrimi gerceklestiginde de insanlarin yerini makinalar almisti. ve 100 iscinin yaptigi isi tek bir makina cok daha kisa surede yapmisti. ornegin kepcenin icadini dusunun, kurekle kac insanin saatler doldurdugu seyi bir kepce cok kisa surede yapmaya basladi. eskiden uluslararasi ticaret yapan gemiler ellerle yigma seklinde yukleniyordu. liman ekipmanlari ve konteynirlar gelistirilince is cok daha az insanla halledilmeye basladi. bu gibi ornekler cogaltilabilir. nasa bile 1960`li yillarda uzaya roket gonderirken henuz pc icat edilmedigi icin yuzlerce muhendise kara kalemle cizimler yaptiriyordu. simdi tek 1 bilgisayar hepsine yetiyor. fakat gordugumuz gibi insanlik acikta kalmadi. bundan 100 yil once bilgisayar yoktu. bundan 100 yil sonra da su anda henuz var olmayan sektorlerde, henuz bilmedigimiz islerle ugrasacagiz. (yapay zeka ve otomasyon gelecek hepimizi kiss`ecek diye korkan bunyelerin uzerine cok tatli su serptim. simdi gelip yorumun altina argumanimi curutecekler seyler yazmasin kimse. kiss`erim.)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği