2 milyon kişilik terör listesi sızdı

Thomson-Reuters tarafından hazırlanan, 2,2 milyon kişilik tartışmalı ‘muhtemel suçlular listesi’ World-Check’in internete sızdırıldığı söyleniyor.

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından Thomson-Reuters tarafından yürütülen World-Check listesinin 2 milyon 200 bin kişilik muhtemel terörizm, organize suç ya da yolsuzlukla ilişkili kişiler listesi sızdırıldı. Bu liste dünyanın en büyük 50 bankasının 49’u ve 300’ün üzerinde devlet ve istihbarat kurumu da dahil olmak üzere toplam 4 bin 500 kurum tarafından kullanılıyordu.

Güvenlik araştırmacısı Chris Vickery listenin sızdırıldığını fark etti ve Thomson-Reuters’ı uyarmasına rağmen hala listeye internet üzerinden ulaşılabildiğini ifade etti. Vickery “Bildiğim kadarıyla listenin ilk olarak sızdırıldığı konum hala saldırılara açık. Thomson-Reuters bunu düzeltmek için elinden geleni yapıyor” şeklinde konuştu.

World-Check listesi ‘gizli risklere karşı erken uyarı sistemi’ olarak kullanılmak üzere yüzlerce farklı suç örgütü kaydı ve takip listesinin birleştirilmesiyle oluşturuluyor. Ancak bu liste hiçbir kurum tarafından düzenlenmiyor ve daha önce pek çok kez taraflı olduğu ve kaynaklarının geçerli olmadığı gerekçesiyle eleştirildi.

Ayrıca listenin içeriği halka açık değil. Bu da listede adı olan kişilerin banka hesaplarının sebepsiz olarak kapatılmasına ve para aktarımlarının engellenmesine sebep olabilir. Bankaların müşterilerin hesabını kapatırken gerekçe bildirme zorunluluğu bulunmuyor ve World-Check, listeyi kullanan kurumların bunu açıklamasına izin vermiyor.

Listede terör karşıtları da var

Şubat 2016’da bazı saygıdeğer, uluslararası alanda tanınmış terörizm karşıtı aktivistlerin de listeye ‘yüksek riskli kişiler’ olarak dahil edildiği ortaya çıkmıştı. Bu kişilerin arasında Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Yöneticisi Nihad Awad’ın da bulunduğu belirtilmişti. Listeyi ‘hatalı, bağnaz zırva’ olarak tanımlayan Awad “Kaç masum kişi ve kuruluşun World-Check ve benzeri yapılar yüzünden sebepsiz yere zarar gördüğünü tahmin edebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Listede ayrıca Birleşik Krallık’ta Tony Blair’dan bu yana başbakanlara danışmanlık yapan, radikallik karşıtı düşünce kuruluşu Quilliam‘ın da kurucusu olan politikacı Maajid Nawaz’ın da yer aldığı öğrenilmişti. Nawaz bu durumu “Eğer bu doğruysa, ‘istenmeyen kişiler’ listesi hazırlamak, özellikle de kamuoyundan saklanan ve düzenli olarak güncellenmeyen bu listeyi kullanmak bir kuruluşun atacağı en kötü adımlardan biridir” şeklinde yorumlamıştı.



Yorumunuz: