Zenginler kıyametten nasıl kurtulacak?

Olası bir felaketten korunmak amacıyla hazırlanmış milyar Dolar'lık mega yapılar yüksek teknolojinin sunduğu her türlü imkandan faydalanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Felaket korkusuyla yeraltı depolarında konserve kutularında yiyecekler biriktiren kişiler genellikle problemli kişiler olduklarına dair kötü bir üne sahipler. Ancak bu alanda paranoya sahibi olanların önemli bir kısmı çok varlıklı ve nüfuzlu kişiler. Öyle ki, olası bir felaketten korunmak amacıyla hazırlanmış milyar Dolar’lık mega yapılar dünyanın dört bir yanında bulunabiliyor. Bir dağın yamacına açılmış mağara şeklindeki yapılar ya da yeraltına gömülmüş tesisler, yüksek teknolojinin sunduğu her türlü imkandan faydalanıyor. Bu tesislerde kullanılan teknolojiler şu şekilde:

Son teknoloji ürünü güvenlik sistemleri

Kıyametten korunmayı amaçlıyorsanız güvenlik en önemli noktalardan birisi. Milyarderler bunun için şifreli kilitler, retina ya da parmak taraması ile açılan kapılar, ses tanıma sistemleri ve kızılötesi kameralardan yararlanıyor. Çek Cumhuriyeti’nde bir dağın kenarına oyularak inşa edilen Oppidum adlı yapı tüm bu sistemlerin yanında otomatik savunma teknolojisini de barındırıyor. Özel kodu olmayanlar Oppidum’un web sitesine bile giremiyor.

Geçilmez duvarlar

Yüksek teknolojili güvenlik sistemlerinin işe yaraması için duvarların da sağlam olması gerekiyor. ABD’nin Kansas eyaletinde yeraltına inşa edilen ‘The Survival Condo‘ (Hayatta Kalma Dairesi) 2,75 metre kalınlığındaki duvarlarıyla, tam üzerine düşen bir atom bombasından bile korunabilecek şekilde inşa edilmiş.

Tohum bankaları ve DNA kasaları

Milyarderlerin kıyametten kurtulduktan sonra dünyayı yeniden yaşanabilir bir yer haline getirmeleri gerekiyor. Bunun için Norveç’e bağlı Svalbard Adaları’nda kurulan Küresel Tohum Kasası 800 bin farklı birkinin tohumunu barındırıyor. Ayrıca Küresel Genom Kasası da DNA’nızı ücretsiz olarak depoluyor.

Hidroponik ve akuakültür bahçeleri

Dünya boş bir araziye dönüştüğünde bu depolarda hayatta kalan kişilerin belki de 10 yıl boyunca dışarı çıkmaması gerekecek. Survival Condo, kişi başına 5 yıllık yiyeceğin yanı sıra hidroponik ve akuakültür sistemleriyle meyve ve sebze üretimine imkan veriyor.

Otonom yenilenebilir enerji

Bu lüks mağaraların ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması için de tam otonom enerji kaynaklarına ihtiyaç var. ABD’nin İndiana eyaletinde yer alan Vivos, 80 kişilik tesisine enerji sağlayabilecek bir jeneratöre ve bu cihazın ihtiyaç duyduğu bir yıllık yakıta ev sahipliği yapıyor. Survival Condo ise enerji ihtiyacını güneş panelleri ve rüzgar santrali ile karşılıyor. Ancak yer yüzünde yer alan bu yapıların felaket durumunda kullanılmaz hale gelmesi de mümkün.

Araçlar

Almanya’daki Vivos Europa One, helikopterden zırhlı güvenlik araçlarına kadar pek çok farklı aracı bünyesinde bulunduruyor. Tam olarak hangi modelleri barındırdığını açıklamayan tesis için The Conquest Knight XV adlı araç gayet uygun olabilir. Bu araç lüks ve güvenliği bir arada barındıran, tekerlekli bir tank gibi. Biyoyakıtla çalışan araçta sirenler, balistik camlar, oksijen hayatta kalma kiti, gece görüş kameraları ve uydu televizyonu bulunuyor.

Led ışıklandırma ve televizyonlar

Otonom enerji üretimiyle bile bu yapıların enerjiyi mümkün olduğunca az tüketmesi gerekiyor. 10 ve daha fazla yıl boyunca dayanabilen LED ışıklar ve televizyonlar bu yönde önemli olacak. Europa One LED sistemleriyle şıklığı ve etkinliği bir araya getiriyor.

Tam donanımlı tıbbi tesis

Tıbbi bölüm her korunak için en önemli alanlardan birisi. Özellikle virüs salgını gibi bir felaket durumunda bu alan daha da önem kazanacak. Oppidum’un tam donanımlı bir tesisi ve depolanmış ilaçları bulunuyor. Asıl soru ise doktorun kim olacağı.

Su arıtma tesisleri

Mad Max: Fury Road’dan öğrendiklerimize göre su hayatta kalmak için kilit bir rol üstleniyor. Her tesisin bir su arıtma sistemine ihtiyacı olacak; özellikle de doğal su kaynakları radyoaktif atıklarla kirlendiyse. Europa One, derin su kuyuları bulunan bir su arıtma tesisine sahip. Benzer bir şekilde Survival Condo da 75 bin galon (283 bin litre) su ve bir arıtma tesis barındırıyor.

Lüks imkanlar

Her şeyden önemlisi, lüks barınaklarda milyarderlerin rahatlayarak dünyanın sonunun geldiğini unutabilecekleri imkanlar bulunması gerekiyor. Bunlar yüzme havuzları, köpek parkları, video oyunları, tırmanma duvarları, film salonları, barlar ve şarap mahzenleri olabilir.

Kaynak: Inverse

Felaket korkusuyla yeraltı depolarında konserve kutularında yiyecekler biriktiren kişiler genellikle problemli kişiler olduklarına dair kötü bir üne sahipler. Ancak bu alanda paranoya sahibi olanların önemli bir kısmı çok varlıklı ve nüfuzlu kişiler. Öyle ki, olası bir felaketten korunmak amacıyla hazırlanmış milyar Dolar'lık mega yapılar dünyanın dört bir yanında bulunabiliyor. Bir dağın yamacına açılmış mağara şeklindeki yapılar ya da yeraltına gömülmüş tesisler, yüksek teknolojinin sunduğu her türlü imkandan faydalanıyor. Bu tesislerde kullanılan teknolojiler şu şekilde:

  • Son teknoloji ürünü güvenlik sistemleri
  • Geçilmez duvarlar
  • Tohum bankaları ve DNA kasaları
  • Hidroponik ve akuakültür bahçeleri
  • Otonom yenilenebilir enerji
  • Araçlar
  • Led ışıklandırma ve televizyonlar
  • Tam donanımlı tıbbi tesis
  • Su arıtma tesisleri
  • Lüks imkanlar

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği