Teknoloji devlerinin yapay zeka girişimi satın alma yarışı

En başarılı yapay zeka girişimleri daha araştırma ve fonlama aşamasındayken büyük şirketler tarafından kapışılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tarımdan perakende satışa her endüstriden büyük şirketler makine öğrenimini kendi ürünlerine entegre etmek istiyor. Öte yandan yapay zeka yetenekleri konusunda ciddi bir yetersizlik söz konusu. Tüm bunlar bir araya gelince, en başarılı yapay zeka girişimleri daha araştırma ve fonlama aşamasındayken kapışılıyor.

Bu yıl içinde şimdiden 8 şirket satın alındı. Amazon, yapay zeka siber güvenlik girişimi Sqrrl’i, Oracle ise siber güvenlik şirketi Zenedge’i satın aldı.

Her sektörden şirket var

Yapay zeka girişimleri sadece büyük teknoloji şirketleri için değil, geleneksel sigorta, perakende satış ve sağlık şirketleri için de birer satın alma hedefi haline geldi. Yapay zeka tarihinin en büyük satın alma işlemlerinden birisinde Roche Holding New York merkezli Flatrion Health şirketini 1,9 milyar Dolar’a satın aldı. Bunun dışında, yapay zeka alanında 1 milyar Dolar’ın üzerindeki tek satın alma işlemi Ford’un Argo AI’ı satın almasıydı.

Google yapay zeka girişimlerini satın alma konusunda 14 satın alma ile ilk sırada. Aşağıdaki zaman çizelgesi 4 ve daha fazla yapay zeka girişimi satın alan şirketlerin satın alma aktivitesini gösteriyor. Apple’ın Novauris ve Amazon’un Orbeus hamlelerinin tarihi henüz netleşmedi.

 

Google ve Apple başı çekiyor

2013’te Google Toronto Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü’nden çıkan derin öğrenme ve yapay sinir ağı girişimi DNNresearch’ü satın aldı. Bu işlem Google’ın görsel arama özelliğinde büyük gelişmeler yaşanmasını sağladı. 2014’te ise Google Britanyalı DeepMind Technologies’i 600 milyon Dolar’a satın aldı. DeepMind’ın yazılımı Go oyununda dünya şampiyonlarını alt etmeyi başardı. Google ayrıca yakın zamanda iletişimsel ticaret platformu Banter’ı bünyesine kattı. Google daha önceden doğal dil işleme girişimi API.ai’ı satın almış ve bu şekilde Google Assistant’ın yeteneklerini artırmıştı.

Apple 13 satın almayla Google’ın hemen ardında yer alıyor. 2010 yılında Siri’yi satın alan Apple bu alanda öncü şirketlerden. Siri ile birlikte yapay zekalı sanal asistan kavramı da popülerlik kazandı. Amazon’un Alexa adlı sanal asistanının ardındaki teknoloji ise şirketin 2013 yılında bünyesine kattığı Evi Technologies girişimine dayanıyor.

Siri’yi satın aldıktan sonra Apple’ın satın alma eylemleri birkaç yıl boyunca yavaşladı. 2016’da yeniden hızlanan çalışmalar konusunda Apple biraz daha içine kapanık davranmayı tercih ediyor. Şirketin satın aldığı yapay zeka girişimlerinin hangi ürünlere ne gibi katkı yaptığı konusunda çok fazla açıklamada bulunulmuyor. Şirket son olarak Pop Up Archive adlı girişimi satın aldı. Bu hamlede amaç iTunes’u geliştirmek olabilir. Bu satın almanın öncesinde girişim ses dosyalarını aramak ve organize etmek için araçlar geliştiriyordu.

Meltwater Group dikkat çekiyor

Genellikle büyük teknoloji şirketlerinin lider konumda olduğu bu alanda sosyal medya izleme şirketi Meltwater Group öne çıkıyor. Şirket ayrıca listedeki tek özel şirket konumunda. Meltwater yapay zekayı dijital medyayı incelemek, marka duygularını ve rakiplerin çalışmalarını takip etmek için kullanıyor.

Kaynak: CB Insights

Tarımdan perakende satışa her endüstriden büyük şirketler makine öğrenimini kendi ürünlerine entegre etmek istiyor. Öte yandan yapay zeka yetenekleri konusunda ciddi bir yetersizlik söz konusu. Tüm bunlar bir araya gelince, en başarılı yapay zeka girişimleri daha araştırma ve fonlama aşamasındayken kapışılıyor. Bu yıl içinde şimdiden 8 şirket satın alındı. Google ve Apple sırasıyla 14 ve 13 satın alma ile bu alanda başı çekiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği