Tek beyniniz olduğunu unutmayın

Araştırmacılar, aynı anda birden fazla işe odaklanmaya çalışmanın her işi verimsiz şekilde yapmaya sebep olduğunu ve beyni oldukça yorduğunu ifade ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hızlı internet ve akıllı telefon uygulamaları sayesinde her an dikkatimizi dağıtacak bir şeyler bulabiliyoruz. Çoğumuz kısa bir süre içerisinde pek çok işe odaklanmaya çalışıyor ve her işi yarım yarım yapıyoruz. Bunun doğru bir yöntem olmadığı ortada. Ancak bilimciler, bu şekilde farklı konulara odaklanmaya çalışarak beynimizi gereğinden fazla zorladığımızı ve bunun da vücudumuzun yorulmasına sebep olduğunu keşfetti.

Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalıştığımızda (multitasking) aslında bu işleri ‘aynı anda’ yapmıyoruz; sadece görevler arasında hızlıca geçiş yapıyoruz. Bu geçişler de beyinde normalde görevlere odaklanmak için ihtiyaç duyduğumuz oksijenli glikozu tüketiyor.

Kahveye değil dinlenmeye ihtiyacımız var

Bu sebeple oluşan yorgunlukla mücadele etmek için insanların genellikle daha fazla yediğini ya da daha fazla kafein aldığını belirten McGill Üniversitesi Davranışsal Nörobilim Profesörü Daniel Levitin “Bu durumda asıl ihtiyacınız olan kafein değil, sadece biraz ara vermek. Eğer birkaç saatte bir düzenli olarak ara vermiyorsanız beyniniz o ekstra kahveden de fayda sağlayamayacaktır.” diyor.

Irvine Kaliforniya Üniversitesi profesörü Gloria Mark, dikkati dağılan insanların tekrar işlerine konsantre olabilmek için ortalama 23 dakika 15 saniyeye ihtiyaç duyduğunu belirterek genellikle işe geri dönmeden önce iki dikkat dağıtıcı şeyle uğraşıldığını belirtiyor. Mark, bu geçişlerin strese sebep olduğunu ve strese daha yatkın olan insanların da sıkça görevler arasında geçiş yaparak durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

San Diego Kaliforniya Üniversitesin Psikoloji Profesörü Hal Pashler her geçişin aynı derecede enerji tüketmediğine dikkat çekiyor. Pashler “Eğer bir şeyi otopilotta yapıyorsanız o zaman aynı anda başka bir şey yapmanızda problem yoktur. Mesela çamaşırları katlarken bir yandan kitap okuyabilirsiniz. Ancak aynı anda iki zorlayıcı görevi gerçekleştirmeye çalışmak tüm üretkenliğinizi yok edecektir” diyor.

Kendi dikkatimizi dağıtıyoruz

Sosyal medyadan ya da e-postalardan gelen bildirimlerin düzensiz aralıklarla size iyi haberler verdiğini belirten Gloria Mark bu durumun psikolojide ‘rastgele pekiştirme’ olarak bilindiğini ve bir davranışı tekrar ettirmek için yeterli olduğunu belirtiyor. Bu sebeple bizi yormasına rağmen sürekli sosyal medyayı ve e-postalarımızı kontrol etmekten kendimizi alamıyoruz. Sıkça dikkatimizin dağılması da dikkat aralığımızın azalmasına sebep oluyor. Kısa dikkat aralığı kendi kendimizi bölmemize sebep oluyor.

Çözüm aynı anda pek çok işi yapmaya çalışmaktan vazgeçip her iş için belirli zamanlar ayırmak. Örneğin e-postalarınızı sabah kalktığınızda bir kere ve öğlen bir kere daha olmak üzere günde iki kere kontrol edebilirsiniz. Ya da Twitter’a bakmak için kendinize 10 dakikalık zamanlar ayırabilirsiniz.

Bu düzenlemeleri yapmak için teknolojiden de yararlanabilirsiniz. Bazı yazılımlar kullanıcıyı belirli bir süre çalıştıktan sonra ara vermeye zorluyor. Uzun süreli projelerde de 25 dakika ila 2 saat arasında değişen periyotlar halinde çalışmalısınız. Eğer 25 dakikadan az çalışıp başka bir konuya odaklanırsanız daha ısınmaya yeni başlamışken işi bırakmış oluyorsunuz. Bu da aynı işi yapmak için daha fazla enerji harcamanıza sebep oluyor.

emailcheckingAkıllı telefonlarla birlikte sürekli dünyadaki her şeyle bağlı durumda yaşayabiliyoruz ancak beynimiz bu tarz bir çalışma biçimine alışkın değil. Bildirimlerle ya da sosyal medyayı kontrol etme isteğiyle sürekli bölünen işlerimiz, beynimizin çok fazla yorulmasına ve verimsiz çalışmasına sebep oluyor. Araştırmacılar her iş için belirli bir vakit ayırmanın ve bu sürede sadece o işe odaklanmanın en doğru yöntem olduğunu belirtiyor.

1 Yorum

  • “Çözüm aynı anda pek çok işi yapmaya çalışmaktan vazgeçip her iş için belirli zamanlar ayırmak.” Gel de bunu denyo patronlara söyle.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği