Tarçın yağı beden yağını eritiyor

Bir araştırma, tarçına aromasını veren 'sinnamaldehit' maddesinin metabolizmayı hızlandırma özelliği olabileceğini ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, tarçına aromasını veren ‘sinnamaldehit’ maddesinin metabolizmayı hızlandırma özelliği olabileceğini ortaya koydu.

Bulgulara göre tarçın yağı, termojenez olarak adlandırılan bir süreç ile yağ hücrelerinin enerji yakmasını sağlıyor. Bilimciler daha önce yapılan araştırmalarla sinnamaldehitin fareleri obeziteden ve hiperglisemiden koruduğunu fark etmişti fakat bu etkinin sebebi bilinmiyordu.  Michigan Üniversitesi Yaşam Bilim Enstitüsü’nde çalışan Jun Wu önderliğindeki araştırmacılar ise, sinnamaldehitin farelerde gösterdiği etkinin insanlarda da görülüp görülmeyeceğini anlamak üzere bir çalışma başlattı.

Farklı yaşlarda, farklı etnik kökenlerden ve vücut kitle indeksleri farklı olan katılımcıların yağ hücreleri incelendi. Yağ hücrelerine sinnamaldehit uygulandığında lipit metabolizmasını hızlandıran birkaç gende ve enzimde artış olduğu gözlemlendi. Ayrıca metabolizmayı düzenleyici proteinlerden Ucp1 ve Fgf21’de de artış olduğu görüldü.

İlaç tedavisine oranla daha kolay kabul görebilir

Wu gibi araştırmacılar, hızla artan obezite hastalığına karşı termojenez sürecini hızlandırarak yağ yakma işleminin gerçekleştirilmesi için uğraşıyor. Wu, termojenez sürecini hızlandırabilecek şeylerden birinin de sinnamaldehit olduğuna inanıyor. Tarçın, yiyecek sektöründe zaten kullanılan bir madde olduğu için insanları geleneksel ilaç tedavilerinden ziyade tarçın temelli bir beslenme alışkanlığına ikna etmek daha kolay olabilir. Wu, yan etkileri ortadan kaldırarak sinnamaldehitin metabolik faydalarından en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını anlamak için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini söyledi. Araştırmanın bulguları Metabolism dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Futurity, New Atlas

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, tarçına aromasını veren 'sinnamaldehit' maddesinin metabolizmayı hızlandırma özelliği olabileceğini ortaya koydu. Bilimciler daha önce yapılan araştırmalarla sinnamaldehitin fareleri obeziteden ve hiperglisemiden koruduğunu fark etmişti fakat bu etkinin sebebi bilinmiyordu. Michigan Üniversitesi Yaşam Bilim Enstitüsü'nde çalışan Jun Wu önderliğindeki araştırmacılar ise, sinnamaldehitin farelerde gösterdiği etkinin insanlarda da görülüp görülmeyeceğini anlamak üzere bir çalışma başlattı. Farklı yaşlarda, farklı etnik kökenlerden ve vücut kitle indeksleri farklı olan katılımcıların yağ hücreleri incelendi. Yağ hücrelerine sinnamaldehit uygulandığında lipit metabolizmasını hızlandıran birkaç gende ve enzimde artış olduğu gözlemlendi. Wu, yan etkileri ortadan kaldırarak sinnamaldehitin metabolik faydalarından en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını anlamak için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini söyledi. Araştırmanın bulguları Metabolism dergisinde yayımlandı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği