Sosyal medya yalnızlaştırıyor

ABD'de genç yetişkinlerle yapılan bir çalışmaya göre, akıllı telefonlarımızla ne kadar zaman geçirirsek o kadar yalnızlaşıyoruz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılara göre, akıllı telefonlarımızla ne kadar zaman geçirirsek o kadar yalnızlaşıyoruz. ABD genelindeki genç yetişkinlerle yapılan bir çalışma, sosyal medyayı ‘sık’ kullanan kişilerin tecrit hissini daha fazla yaşadığını ortaya koydu. İnternet kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan FOMO’dan (bir şeyleri kaçırıyor olma korkusu) muzdarip olanların bildiği gibi, kişilerin sanal ortamdaki hayatlarını takip etmek gerçek hayattaki etkileşimleri kusurlu girdilerle doldurmak gibi.

Çalışmanın Yazarı ve Pittsburgh Üniversitesi Medya, Teknoloji, Sağlık Araştırma Merkezi’nin Direktörü Brian Primack “Biz doğuştan sosyal yaratıklarız, fakat modern hayat bizi bir araya getirmek yerine ayırıyor. Sosyal medya, sosyal eksiklerimizi dolduruyormuş gibi görünse de bu çalışma, bunun ümit edildiği gibi bir şey olmadığını gösteriyor,” dedi.

American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlanan çalışma sosyal medyanın ruh sağlığımızı nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. 2014 yılında bu tip çalışmaların incelemesiyle ilgili olan bir araştırma, çalışmaların bir kısmının çocuk ve ergenlerin ‘sosyal ağ sitelerinin’ özgüven eksikliğiyle alakalı olduğunu söylüyor. Bazıları da tam tersine sosyal medyanın özgüveni artırdığını ifade ediyor.

Araştırmacılar için ise asıl durum şöyle: sürekli sosyal medya kullanımı ya da tecrit hissi, depresyon veya anksiyeteye sebep oluyor. Peki ama sosyal medya bizlerin yalnız hissetmesine mi sebep oluyor, yoksa sadece yalnızlık hissimizi alevlendiriyor mu? Profesör Elizabeth Miller‘a göre ‘tecridi hisseden ergen bireylerin kendilerini sosyal medyaya yöneltiyor veya sosyal medya kullanımının bir şekilde onları gerçek hayattan izole ediyor olabilir; hatta ikisinin bir kombinasyonu olması da mümkün’.

2014 yılında yapılan değerlendirme

2014 yılında üniversitenin araştırmacıları örnek bir çalışmayı yaşları 19 ila 32 arasında değişen yaklaşık 1800 kişiyle yapmıştı. Katılımcılar ankete katılıp hangi sıklıkta ve ne kadar süre Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine veya LinkedIn gibi sosyal medya platformlarını kullandıklarını cevapladı. Sosyal ve demografik faktörlerin kontrolüyle beraber, araştırmacıların sonuçlarına göre sosyal medya hesaplarında iki saatten fazla zaman geçiren kişiler, hesaplarını 30 dakikadan az kullananlara göre sosyal tecridi iki kat fazla hissediyor.

Her hafta 58 veya daha fazla kez bu platformları ziyaret edenler ise haftada 9 veya daha az kez ziyaret edenlere göre ‘yalnızlığı’ üç kat fazla hissediyor.

‘Daha çok araştırma yapılmalı’

Primack ve meslektaşları bu konuyu anlayabilmek için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini ifade ediyor; fakat şimdilik, sosyal medya kullanımının kişilerin tecrit olmuş gibi hissetmelerine sebep olduğunu iddia eden teoriler mevcut.

Kaynak: Mashable

Araştırmacılara göre, akıllı telefonlarımızla ne kadar zaman geçirirsek o kadar yalnızlaşıyoruz. ABD genelindeki genç yetişkinlerle yapılan bir çalışma, sosyal medyayı ‘sık’ kullanan kişilerin tecrit hissini daha fazla yaşıyor olduğunu ortaya koydu. Bunu ortaya koymaya çalışan araştırmalar -henüz yeterli sayıda olmasa da- 2014 yılından beri devam ediyor. Fakat şimdilik sonuçlar oldukça çarpıcı: sosyal medya hesaplarında iki saatten fazla zaman geçiren kişiler, hesaplarını 30 dakikadan az kullananlara göre sosyal tecridi iki kat; her hafta 58 veya daha fazla kez bu platformları ziyaret edenler ise haftada 9 veya daha az kez ziyaret edenlere göre 'yalnızlığı' üç kat fazla hissediyor.

2 Yorum

  • Bu kaçınılmazdı zaten. Üretim araçlarına daha hızlı ulaşılması ve teknolojinin de eğlence/kâr amacı güden bir yapıya kavuşmasıyla insanlara sahte bir refah düzeyi yaşatıldı, o sahtelik de sosyalleşmeyi bir ekran içine hapsetti. Tabii bu durum başka bir tehlikeyi de beraberinde getirdi, obezite!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği