Sorgu Amiri Brad: yapay ve zeki

Twente Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, Brad adı verilen bir chat robotu insanları sorgulayarak yalan söyleyenleri tespit etmeye çalıştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hollanda’da Twente Üniversitesi’nde bilimciler Merijn Buijnes ve Sabine Strofer tarafından, polislere sorgulamada yardımcı olması için bir chat robotu geliştirildi. Brad adı verilen robot, karşısına oturtulan kişiye çeşitli sorular soruyor. Yalan makinesi (poligraf) olarak bilinen düzeneğe bağlı olan şüpheli, Brad tarafından sorulan sorulara cevap veriyor. Şüphelinin kalp atış hızı ve terleme değerlerinde bir yükselme olursa Brad bu durumu rapor ediyor.

Araştırmada çoğu Twente Üniversitesi’nden gönüllü katılan 79 katılımcı tek tek sorguya alındı. Bazı katılımcılardan tüm sorulara doğru yanıt vermesi, bazılarından ise bazı sorular hakkında yalan söylemesi istendi. Test odasına giren katılımcılar bir bilgisayar ekranında orta yaşlı, gömlekli bir adam olarak görünen Brad’in yönelttiği soruları yanıtladı. Test sonrasında katılımcılara Brad’in sadece bir bilgisayar programı mı olduğu yoksa görmedikleri bir yerde bir insan tarafından mı kontrol edildiği soruldu.

İnsanlar yapay zekadan korkmuyor

Yapay zekanın insanları ne derece iyi sorgulayabildiğini araştıran bilimciler beklenmedik bir sonuçla karşılaştı. Brad’in bir insan tarafından kontrol edildiğine inananların yalanları tespit edilirken, bir bilgisayar programıyla konuştuğuna inananların herhangi bir stres yaşamadan yalan söyleyebildiği görüldü.

Sabine Strofer, “Görünen o ki, fizyolojik yalan saptama yöntemi sadece insanlar gerçek bir insanla konuştuklarına inandığında ortaya çıkıyor.” diye konuştu. Strofer’a göre katılımcıların bir makinenin yalanları algılayabileceğine inanmamaları rahat bir şekilde yalan söylemelerine sebep oldu. Yani Brad’in bir bilgisayar programı olduğunu kabul edenlerin hiçbirisi bir yapay zekanın bu alanda kullanılabileceğine inanmadı.

Teknoloji henüz hazır değil

New York Üniversitesi Psikoloji bölümünden Gary Marcus’a göre katılımcılar çok da haksız değil. “2016’da robotları böyle bir amaç için kullanabilme yeteneğimiz henüz olgunlaşmış değil” diyen Marcus “Makinelerin insan dilini ve davranışlarını böyle bir sorgulamada kullanılacak kadar etkili bir şekilde anlayabilmesi için yıllarca çalışmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Özellikle belirli bir konu hakkında büyük bir grup insanın sorgulanması gereken durumlarda bu teknolojinin kullanılabileceğini düşünen bilimcilerin kat etmesi gereken çok yol var. En önemlisi de tüm şüphelilerin ekranda gördükleri soruların görünmeyen bir yerde gerçek bir polis tarafından yazıldığına inanması gerekiyor.

sorgu

Twente Üniversitesi'nden Merijn Buijnes ve Sabine Strofer, geliştirdikleri Brad adlı yazılımı ve yalan makinesi olarak bilinen düzeneği kullanarak 79 kişiyi sorguladı. Sorgulama sonucunda, Brad'in gerçek bir robot olduğuna inanan kişilerin yalanları tespit edilemezken, Brad'i gerçek bir insanın kontrol ettiğine inananların yalan söylerken stres altına girdiği görüldü.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği