Elektronik cihaz üreticileri gözümüze bir şeyler yerleştirmek için daha önce bir çok farklı patent başvurusunda bulundu. Özellikle Google’ın göz yaşından şeker seviyesini ölçen lensleri ve gözün içine yerleştirmeyi planladığı lensleri bu alanda öncü patentlerden. Daha önce Avustralyalı bir firmanın da lens üzerinden artırılmış gerçeklik deneyimi yaşatmak üzere patent aldığını biliyoruz. Japon teknoloji devi Sony de bu yarışa katılmaya karar verdi.
Kamera ve görüntü teknolojisinde dünyanın en ileri markalarından birisi olan Sony, bu bilgisini ve tecrübesini lenslerde de kullanmak istiyor. Sony’nin aldığı patente göre göze takılan bir lens aracılığıyla fotoğraf ve video kaydı yapılabilecek. Lens kayıt işlemini gerçekleştirmek için kullanıcının bilinçli olarak göz kırpmasını bekleyecek. Patent metninde sıradan göz kırpma süresinin 0,2 ila 0,4 saniye sürdüğü belirtilerek, akıllı lensin 0,5 saniyenin üzerindeki göz kırpmaları ‘bilinçli göz kırpma’ olarak algılayabileceği belirtildi.
Telefondan şarj olabilecek
Sony’nin lensinde görsel kaydetme ünitesi, ana kontrol ünitesi, bellek modülü, anten ve piezoelektrik sensör bulunması planlanıyor. Piezoelektrik sensörler göz kapağının kapalı kaldığı süreyi ölçmede kullanılacak. Cihazın, herhangi bir akıllı telefondan, tabletten ya da bilgisayardan gelen elektromanyetik dalgalar ile şarj edileceği belirtiliyor. Lensin ayrıca zum ve otomatik odaklama gibi özelliklerinin olabileceği ifade ediliyor.
Bu teknolojinin üretilmesi ve kullanılması için gerekli bilimsel ve hukuki çalışmaların tamamlanması için uzun yıllar çalışılması gerekiyor. Ama Sony gibi bir teknoloji devinin akıllı lens teknolojisine adım atması, bu alandaki çalışmaları ciddi manada hızlandıracaktır. Akıllı lensler ile fotoğraf çekilmeye başlandığında ‘göz açıp kapayıncaya kadar geçti’ tabiri de farklı bir anlama bürünecek.
Yorumunuz: