Sanal bebek Tamagotchi geri döndü

90'ların sonunda herkesin elinde görebildiğimiz sanal bebek Tamagotchi, yeni tasarımı ve renkli ekranıyla Tamagotchi On adıyla geri döndü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

iPhone’lar ve Galaxy’lerden, Nintendo Switch’ten hatta Pokemon Mini’den önce herkesin cebinde bulunan cihazın adı Tamagotchi’ydi. Ülkemizde ‘sanal bebek’ adıyla da bilinen oyuncak, içinde dünyanın ilk dijital evcil hayvanını barındıran küçük plastik yumurtalar şeklinde satılıyordu. Bir nesil, küçük bir ekran üzerinde yaşayan ve sürekli bipleme sesleri çıkararak ilgi isteyen bu sanal bebekler sayesinde cansız bir nesneyi sevmeyi ve onun ihtiyaçlarını karşılamayı öğrendi.

Şimdi, Tamagotchi’yi ilk olarak 1996 yılında üreten Japon oyuncak üreticisi Bandai, bu oyuncağı yeni nesiller için yeniden geliştirdi. Klasik oyuncağın yeni versiyonunun adı Tamagotchi On oldu.

Yeni Tamagothci görünüş olarak eskisine çok benziyor. Siyah beyaz ekranının yerine renkli bir ekran yerleştirilmiş ve fiyatı 17,99 Dolar’dan 59,99 Dolar’a çıkmış. Ancak oyuncağın temel özellikleri yine yerini koruyor. Ekrandakileri kontrol etmeyi çalışan üç adet buton, basitlik ve oynanış şekli önceki Tamagotchi’ye çok benziyor. Ancak cihazın amacı sadece nostaljik yetişkinlere ulaşmak değil. Şirket bu eski oyuncağın eğlencesini yeni nesil çocuklara da tattırmak istiyor.

Oynanışı eski versiyona çok benziyor

Tamagotchiler çok çok uzak bir gezegenden (Tamagotchi Planet) gelmiş dijital yaratıklar. Bir Tamagotchi yumurtası bulduğunuzda onu bebeklikten çocukluğa ve daha sonra yetişkinliğe kadar besleyip büyütebiliyorsunuz. Yetişkin Tamagotchiler evlenebiliyor ve diğer Tamagotchilerle birlikte çocuk sahibi olabiliyor. Tamagotchilere bakmak oldukça kolay: besliyorsunuz, banyo yaptırıyorsunuz ve oyun oynatıyorsunuz. Ancak Tamagotchiler doğaları gereği sürekli ilgi istiyorlar ve günün herhangi bir saatinde sesler çıkarmaya başlayabiliyorlar. Eğer ilgiye ihtiyaç duyduğunda ilgilenmezseniz geri döndüğünüzde yere tuvaletini yaptığını ya da daha kötüsü öldüğünü görebilirsiniz.

Bandai America Pazarlama Müdürü Tara Badie, şirketin Tamagotchi ürünlerini yıllar içinde geliştirdiğini söylüyor. 2013’te Bandai Tamagotchi’yi bir Android oyunu olarak yeniden oluşturmuştu. Uygulamada bir Tamagotchi yetiştirmek orijinal oyuncaktakine aşağı yukarı benziyordu. Ürünün 20. yıl dönümü için ise 2017’de Bandai, 15 Dolar’a satılan bir yıl dönümü versiyonu üretmişti. Badie “O zaman direkt olarak nostaljiyi hedeflemiştik.” diyor. Tamagotchi On ise orijinal oyuncağın hedeflediği yaş grubunu hedefleyecek. Badie “Bu oyuncak, aynı eğlenceli oyun düzenini yeni nesle sunuyor.” diyor.

Tamagotchi’nin ‘oyun düzeni’ yumurtadan çıkarmayı, bakımı yapmayı ve yetişkin hale getirmeyi içeriyor. Bu yeni nesil Tamagotchiler ayrıca birbirine bağlanabiliyor. Böylece arkadaşınızın Tamagotchi’siyle bir oyun günü ayarlayabilir, gezmeye çıkabilir ya da hediyeleşebilirsiniz. Ayrıca yetişkinliğe ulaşan iki Tamagotchi’yi evlendirebilirsiniz ve daha sonra yeni nesil Tamagotchiler yetiştirebilirsiniz. 1997’deki versiyonda evlenme seçeneği yoktu. Yetiştirdiğiniz Tamagotchiler ya ölüyor ya da Tamagotchi gezegenine gidiyordu. Bu yıl içinde çıkacak bir akıllı telefon uygulaması ile birlikte Tamagotchilerinizi tüm dünyadaki diğer Tamagotchilere bağlayabileceksiniz. Ama Badie bu uygulamanın, çocukların tanımadıkları insanlarla konuşmasına izin vermeyeceğini söylüyor.

Oyun içi harcama yok

Ellerinde tabletler ve akıllı telefonlarla büyüyen bir nesil için Tamagotchi On benzer bir oyun gibi gelecektir. Sonuçta bu oyun da sürekli bildirimlerle oyuncunun dikkatini sürekli ekrana çekmeye çalışıyor. Ancak retro tasarımı ayrıca farklı bir hava sunuyor. Plastik cihaz AAA pil ile çalışıyor. Çalışması için internet bağlantısına gerek yok. Bir ekranı var ama dokunarak kullanamıyorsunuz. Oynanışı gereği sürekli Tamagotchi’nizle ilgilenmeniz gerekse de Bandai küçük evcil hayvanınızla geçirdiğiniz vakitten ayrıca para kazanmıyor. Oyun içinde Tamagotchi’nizi, kısa süreliğine Tamagothchi Otel’e bırakmak gibi işlemler için kullanılan Gotchi puanları da parayla satın alınamıyor. Bu puanları bazı küçük oyunlar oynayarak kazanabiliyorsunuz.

Orijinal Tamagotchi, bir gün boyunca ilgi görmezse (sahibi okula ya da işe gittiğinde) ölebiliyordu. Yeni Tamagotchi On ise evcil hayvanınızı saatliği 10 Gotchi puana, Tama otele bırakmanızı sağlıyor. Badie “Mesela ben bugün bir konferansa gittiğimde kendi Tamagotchi’mi otele bırakmak zorunda kaldım. Gün boyunca yanımda biplemesini istemedim.” diyor.

Kaynak: Wired

Akıllı telefonlar ya da günümüzün taşınabilir oyun konsollarından önce, 90'ların sonunda herkesin elinde görebileceğiniz oyun platformu, ülkemizde sanal bebek olarak da bilinen, Tamagotchilerdi. Yumurta halindeyken alıp, besleyip büyüttüğümüz bu ilgi aşığı dijital evcil hayvanlar şimdi Tamagotchi On adıyla geri döndü. Orijinal oynanışından çok fazla farkı olmayan yeni versiyonun en dikkat çeken özelliği renkli ekranı. Ayrıca Tamagotchi On, akıllı telefon uygulaması sayesinde diğer Tamagotchilerle iletişim kurmayı sağlıyor. Böylece Tamagotchi'nize oyun arkadaşı bulabilir hatta evlenip çocuk sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yeni versiyonda, ilgilenemediğiniz zaman Tamagotchi'niz ölmesin diye bir bakım evi (Tamagotchi Hotel) de bulunuyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği