Sahte site ve trafikle günde 1,3 milyon Dolar kazandılar

Büyük bir kısmı ABD'de olmak üzere ticari kuruluşlara günde yaklaşık 1,3 milyon Dolar'a mal olan bir çevrimiçi reklam sahteciliği açığa çıkarıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Büyük bir kısmı ABD’de olmak üzere ticari kuruluşlara günde yaklaşık 1,3 milyon Dolar’a mal olan büyük çaplı bir çevrimiçi reklam sahteciliği açığa çıkarıldı.

Teknoloji şirketi Adform tarafından çarşamba günü yayımlanan bir belgeye göre, geçtiğimiz sekiz haftada binlerce yayıncı kendi sitelerinin sahte versiyonlarını oluşturan botlara maruz kaldı. Bu tekniğe ‘domain spoofing’ adı veriliyor. Markalar farkında olmadan bu sahte sitelerden, insanlar tarafından görülemeyen, sadece bilgisayarların görebildiği reklam boşlukları satın aldılar. Yayıncılar da reklamlardan kazanabilecekleri paraları kaybetmiş oldu.

Adform, ‘HyphBot’ adı verilen bu yeni botun 2016’nın Aralık ayında açığa çıkarılan Methbot dolandırıcılığından üç dört kat daha büyük bir olay olduğunu söylüyor. Methbot’un Rusya’da ortaya çıktığı ve günde 300 milyon kadar sahte video reklamı ‘görüntülenmesine’ sebep olduğu açıklanmıştı.

En büyük reklam sahteciliklerinden biri

Adform, 34 bin internet sitesinde sahte trafik oluşturan HyphBot’un dijital reklamcılık sektörünün gördüğü en büyük botnetlerden olduğunu söylüyor. Dünya genelindeki şirketlere her yıl 16,4 milyon Dolar’a mal olduğu tahmin edilen çevrimiçi reklam sahteciliği oldukça büyük bir problem teşkil ediyor. Bu yöntem, markaların ve ajanslarının sitelerde var olmayan veya satıcıların erişimi olmayan reklam boşlukları satın almalarına sebep oluyor. Çevrimiçi ortamda otomatik olarak satın alınan reklamların hacmi ve hızı yüzünden olayları kontrol etmek de çok zor oluyor.

Birtakım çözüm önerileri var

Adform, HyphBot ile başa çıkmak isteyen kuruluşlara birtakım önerilerde bulunuyor; “DSP (Talep Yönlü Platform) ve SSP’ler (Arz Yönlü Platform) veri depolarını kontrol ederek dikkat çeken şablonları ve bu şablonları ziyaret eden çerezlerden gelen talepleri araştırmalı. Buna ek olarak, bu şablonlardan trafik gönderen bütün ağlarla iletişim kurmalılar. Eğer ağlar, kaynakları hakkında şeffaf değillerse kapatılmalarını öneriyoruz. IAB (İnteraktif Reklamcılık Derneği) tarafından desteklenen, analiz ve filtreleme için yetkili alan adlarının listesini kullanan Ads.txt (Yetkili dijital satıcılar) çözümü kullanılsaydı, sahte trafiğin büyük bir kısmı engellenmiş olurdu.”

Kaynak: CNBC, Mobile Marketing

Teknoloji şirketi Adform tarafından çarşamba günü yayımlanan bir belgeye göre, geçtiğimiz sekiz haftada binlerce yayıncı kendi sitelerinin sahte versiyonlarını oluşturan botlara maruz kaldı. Bu tekniğe 'domain spoofing' adı veriliyor. Markalar, farkında olmadan bu sahte sitelerden insanlar tarafından görülemeyen sadece bilgisayarların görebildiği reklam boşlukları satın aldılar. Yayıncılar da reklamlardan kazanabilecekleri paraları kaybetmiş oldu. HyphBot'un, büyük bir kısmı ABD'de olmak üzere ticari kuruluşlara günde yaklaşık 1,3 milyon Dolar'a mal olduğu düşünülüyor. HyphBot'un 34 bin internet sitesinde sahte trafik oluşturduğu açıklandı. Adform, HyphBot ile başa çıkmak isteyen kuruluşlara birtakım önerilerde bulunuyor; "DSP (Talep Yönlü Platform) ve SSP'ler (Arz Yönlü Platform) veri depolarını kontrol ederek dikkat çeken şablonları ve bu şablonları ziyaret eden çerezlerden gelen talepleri araştırmalı. Buna ek olarak, bu şablonlardan trafik gönderen bütün ağlarla iletişim kurmalılar. Eğer ağlar, kaynakları hakkında şeffaf değillerse kapatılmalarını öneriyoruz."

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği