Araştırmalara göre, sağlıklı ve formda olan kişiler sağlıklı olma konusunu gereğinden fazla kafaya takarlarsa kalp krizi riskini artırabiliyor. 12 yıl boyunca sürdürülen ve 7000’den fazla katılımcıyla yapılan araştırmalar sonucunda kalp rahatsızlıkları üzerine çok kafa yoranların bu konu üzerine fazla düşünmeyen kişilere oranla kalp krizi geçirme olasılığının yüzde 70 daha fazla olduğu anlaşıldı. Ayrıca, kaygı ne kadar fazla rapor edilirse kalp hastalığı riskinin o kadar arttığı fark edildi.
Kaygının kalp hastalıkları için önemli bir faktör olduğu biliniyor ama Norveçli araştırmacılara göre öncelikli olarak dikkate alınması gereken şey sağlık kaygısı. Sağlık kaygısı genellikle ortada bir şey olmamasına rağmen ciddi bir hastalığa sahip olma ya da yakalanma korkusu şeklinde tanımlanabilir. Perşembe günü BMJ Open’da yayımlanan bulgular, sağlık endişesinin insanları sık sık muayene olmaya yönlendirmesinin aksine tam tersi bir etkisi bile olabilir.
Kaygı faydadan çok zarar getiriyor
Norveç’in Bergen şehrindeki Sandviken Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan, raporun baş yazarı Dr. Line Iden Berge “Sağlık kaygısı güden insanlar kendilerine daha fazla dikkat edeceklerinden, hastalık riski azalır şeklinde bir hipotez kurmuştuk. Fakat sonuçlara göre sürekli olarak vücudunuzu dinleyip en ufak sorunda doktora koşmak yerine doğru düzgün bir teşhis arayıp sağlık kaygısını çözmeye çalışmak çok daha mantıklı.” dedi.
Norveç Hordaland Sağlık Araştırması projesinde tamamı 1953-1957 yılları arasında doğan 7052 kişi üzerinde araştırmalar yapıldı. Kişiler sağlık durumları, yaşam tarzları, eğitimleri ve kazanç durumları hakkında çeşitli anketler doldurdular ve 1997 ile 1999 yılları arasında check-up yaptırdılar. Onaylı bir ölçek yardımıyla kişilerin sağlık kaygısı seviyesi ölçüldü. 710 kişinin sağlık kaygısı olduğuna kanaat getirildi.
Katılımcıların kalp sağlığı durumları 2009 yılının sonuna kadar takip edildi. Araştırmaya katılmalarının ardından bir sene içinde koroner kalp hastalığı için tedavi görmeye başlayan ya da ölümü bu hastalıkla ilişkilendirilen kişiler araştırma kapsamından çıkarıldılar.
Kaygı, kötü alışkanlıkları tetikleyebilir
Bu araştırma gözleme dayalı olduğu için sebep ve sonuçlar hakkında kesin yargılara varmak mümkün değil. British Heart Foundation’da kalp hemşiresi olan Emily Reeve, “Kişinin kendi sağlığı üzerine düşünmesi normal. Fakat kaygı ve stres sigara içme ya da sağlıksız beslenme gibi kötü alışkanlıkları tetikleyebilir, bunlar da kişinin kalp rahatsızlıklarına yakalanması riskini artırabilir. Bu konuda fazla kaygılanan insanların kendilerini kalp krizi riskine sürükleyip sürüklemediğini kesin olarak bilemiyoruz fakat gereksiz kaygıyı azaltmanın sağlık açısından faydaları olacağı aşikar. Eğer sağlık kaygınız bulunuyorsa doktorunuzla görüşmeniz faydanıza olacaktır.” diyor.
Yorumunuz: