Bundan dokuz yıl önce, bir pilot ya da mürettebata ihtiyaç duymadan insanları savaş alanı gibi tehlikeli yerlerden kurtarabilecek uçan taksi/ambulans fikri, gerçekleşme ihtimali olabilecek bir konseptti. Air Mule (Uçan Katır) adı verilen bu araç neredeyse uçan otomobil düşüncesinin bir uygulaması olarak heyecan yaratıyor ancak üretilmesi çok zor görünüyordu.
Aradan geçen 9 yılda çalışmalarının sonucunu alan Urban Aeronautics mühendisleri, bu yılın başında Uçan Katır’ı boş bir park alanından ilk kez uçurdular. Geçtiğimiz hafta ise proje için iki önemli açıklama yapıldı. Öncelikle Uçan Katır ismi Cormorant (Karabatak) olarak değiştirildi. İkinci olarak ise önceden belirlenmiş bir rota üzerinde tamamen otonom bir uçuş gerçekleştirildi.
https://gfycat.com/WatchfulTepidIrishwaterspaniel
İki dakika kadar süren deneme uçuşunda bazı hatalar da gözlendi. Yukarıda görüldüğü gibi, araç iniş sırasında sağa sola savruluyor. Urban Aeronautics’e göre aracın uçuş kontrol sistemi, normalde planlanandan daha erken iniş yapmaya karar verdi. Bu da sarsılmalara sebep oldu.
Gelişmiş sensörler ve özgün tasarım
Bir kaptanın, pilotun kararlarını kontrol etmesi gibi, uçuş kontrol sisteminin aldığı kararlar, hava aracının uçuş yönetim sistemi tarafından kontrol ediliyor. Bu kararların tamamı pek çok sensörden alınan bilgiler ışığında veriliyor. Araçta iki adet lazer altimetre, bir adet radar altimetre, hareketsizlik sensörleri ve bir elektro-optik yük taşıma kamerası bulunuyor. Pek çok başka insansız hava aracı da bu sensörlerin bir kombinasyonunu barındırıyor ancak çok azı Karabatak gibi pervaneleri aracın içine yerleştiren bir tasarım kullanıyor.
Kompakt ve özel tasarımı doğru şekilde uygulayabilmek zor. Ancak Urban Aeronautics bunu başarabilirse, sonunda ortaya çıkan robot, şehirlerde gezen ve yerdeki tehlikelerden uzakta, binaların arasında süzülen bir araç olacak.
Yorumunuz: