Otomasyon çağında sahip olunması gereken 10 özellik

Yakın gelecekte, otomasyonun hakim olduğu dünyada insanlar nasıl katkı yapabilir? Hangi yetenekler daha değerli hale gelir?

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otomasyon çalışma alanına geliyor. Bu süreçte milyonlarca iş yok olacak ve aynı zamanda bir çok yeni iş alanı ortaya çıkacak. Peki çalışanlar bu devasa değişikliğe nasıl ayak uyduracak? Otomasyonun hakim olduğu dünyada insanlar nasıl katkı yapabilir? Hangi yetenekler daha değerli hale gelir?

Guthrie Jensen 2020 ve sonrasında iş hayatında avantaj sağlayabilecek yetenekleri derledi. Kısaca, gelecekte kariyerini garantiye almak isteyen kişilerin, makinelerin etkili bir şekilde çözemeyeceği alanlara yönelmesi gerekiyor. Bunlar karmaşık problem çözümü ve yaratıcılık gibi henüz makinelere aktarılamamış yetenekler.

Otomasyon çağında ‘işe yaramak’ için öncelikle yeni iş alanları hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. Teknolojinin şimdiden hayatlarımıza yerleştirmeye başladığı çalışma alanları şunlar:

  • Yapay zeka
  • Şeylerin interneti
  • Otonom araçlar
  • Nano-teknoloji
  • Yenilenebilir enerji
  • Kuantum bilgisayarlar
  • Biyo-teknoloji

Eğer bu alanlardan birinde uzmanlaşırsanız yakın zamanda işinizi kaybetmeniz pek olası değil. Peki diğer sektörlerde çalışanların ne gibi yeteneklere sahip olması gerek?

  1. Karmaşık problem çözümü: Endüstriler arasındaki ilişkilere hakim olup ortaya çıkması muhtemel sorunlara yaratıcı çözümler getirebilmek yapay zeka ile baş edebilmenin en önemli yolu.
  2. Eleştirel düşünce: Verileri anlamlı yorumlara dönüştürebilen insanlar, özellikle farklı alanların iç içe geçmesiyle birlikte daha değerli hale gelecek.
  3. Yaratıcılık: Rastgeleliğin kalitesi ve fikirlerden yola çıkarak bir şeyler üretebilmek hem bugün hem de gelecekte kazanmanızı sağlayacaktır.
  4. İnsan yönetimi: Robotlar analitik ve matematiksel yeteneklere sahip olabilir ancak insanları anlamak ve liderlik etmek için yine insanlar gerekecek.
  5. Başkalarıyla iş birliği halinde çalışma: Etkili iletişim ve takım çalışması yetenekleri de gelecekte öne çıkan özellikler arasında olacak.
  6. Duygusal zeka: Empati ve merak gibi duygusal zekanın yüksek olduğunu gösteren özellikler gelecekte işe alım yapan yöneticilerin önceliği olacak.
  7. Yorumlama ve karar alma: Çok fazla veriyi, veri analiz yöntemleriyle anlamlı sonuçlara dönüştürebilmek ve bunun üzerine kararlar alabilmek, bilgi çağında ihtiyaç duyulan bir yetenek.
  8. Hizmet oryantasyonu: Müşterilerin sorunlarını anlayıp onlara faydalı hizmet ve destek sağlayabilecek çalışanlar her şirketin ihtiyacı olacak.
  9. Pazarlık: Diğer şirketlerle ve insanlarla pazarlık edip iki tarafa da faydası dokunan çözümler üretebilmek, ilgili sektörlerde çok işe yarayacak bir özellik.
  10. Bilişsel esneklik: İçinde bulunulan duruma göre farklı kişilikler benimseyebilme, birden fazla endüstride yer alacak gelecek şirketleri için bir gereklilik halini alacak.

Bu yeteneklere sahip insanlar gelecekte şu işleri yapacak:

  1. Veri analisti
  2. Tıbbi teknisyen/Fizyoterapist
  3. Satış ve pazarlama uzmanı
  4. Müşteri hizmetleri temsilcisi
  5. Yönetim analisti
  6. Yazılım geliştiricisi/Bilgisayar programcısı
  7. Veteriner
  8. Ürün tasarımcısı
  9. Öğretmen/Eğitmen
  10. Muhasebeci/Mali müfettiş
Kaynak: World Economic Forum

Guthrie Jensen 2020 ve sonrasında iş hayatında avantaj sağlayabilecek yetenekleri derledi. Kısaca, gelecekte kariyerini garantiye almak isteyen kişilerin, makinelerin etkili bir şekilde çözemeyeceği alanlara yönelmesi gerekiyor. Bunlar; karmaşık problem çözümü, eleştirel düşünce, yaratıcılık, insan yönetimi, başkalarıyla iş birliği halinde çalışma, duygusal zeka, yorumlama ve karar alma, hizmet oryantasyonu, pazarlık, bilişsel esneklik gibi henüz makinelere aktarılamamış yetenekler.

8 Yorum

  • Şeylerin interneti diye bahsedilen çalışma alanının doğrusu Nesnelerin İnterneti’dir. Ufak bir yanlışlık olmuş galiba.

  • Makale yazarının kalifiyesi nasıl merak ettim, şeylerin internetine saygılar…

  • “Galat-ı meşhur, lügat-ı fasihten evladır” evladır demişler. Şahsi kanaatimce sizinki biraz öyle olmuş, evet “thing” kelimesinin çevirisi “şey” olabilir ancak bilimsel olan yani literatürün ekseriyetinin kabul ettiği çevirinin kullanılması gerekmekte bence de. O nedenle ben de “nesnelerin interneti” tabirinin doğru olduğunu düşünüyorum. Onun dışında gayet faydalı ve güzel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. İyi çalışmalar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği