Netflix VPN servislerine havlu attırdı

Lisans anlaşmaları sebebiyle içeriklerini coğrafi sınırlandırmaya tabi tutan Netflix, bunun etrafından dolanmaya çalışan VPN servislerini pes ettirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Netflix’in VPN servisleri ile yürüttüğü mücadele, VPN servislerinin havlu atmasıyla sonuçlanmış gibi görünüyor. Bugüne dek Netflix’in coğrafi sınırlandırma uygulamasını aşabileceğini iddia eden VPN servislerinin hiçbirisi şu anda Netflix’in bir ülkede kullanıma sunmadığı bir içeriği izlemek için kullanılamıyor.

Lisans anlaşmaları sebebiyle, sahip olduğu her içeriği her ülkede kullanıma sunamayan Netflix bu konu hakkında açıklama yapmış, VPN servisi kullanarak bu düzenlemenin etrafından dolaşmaya çalışan kullanıcılara izin vermeyeceğini bildirmişti.

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili açıklama yapan popüler VPN servisi uFlix, “Bugüne dek Netflix’in farklı noktalardan kullanılabilmesi için geliştirdiğimiz her yöntem, şirket tarafından kısa süre içerisinde bloklandı. Bu işe çok fazla vakit ve kaynak ayırmamıza rağmen bir sonuç elde edebilmiş değiliz. Bu sebeple artık Netflix’in coğrafi sınırlandırma uygulamasını delmek için çalışmalarımızı sonlandıracağız.” diyerek yenilgiyi kabul etti.

Diğer pek çok VPN servisi de Netflix tarafından defalarca engellendikten sonra, sessiz bir şekilde bu uygulamalarından vazgeçti. Görünüşe göre Netflix, hangi ülkede hangi içeriğin izlenebileceğine karar verme savaşında galip geldi.

Üçüncü çeyrekte beklenmedik başarı

Şirketin tek başarısı VPN servislerine karşı gelmedi. Geçtiğimiz günlerde Üçüncü çeyrek rakamlarını açıklayan Netflix’in hisseleri tahmin edilenin çok üstünde artış göstererek, yaklaşık yüzde 20 oranında değer kazandı. Bu dönemde 2 milyon yeni kullanıcı kazanması beklenen şirket 3,2 milyon yeni kullanıcı ile beklentilerin çok üzerine çıktı. ABD’deki büyümesi son dönemde oldukça yavaşlayan şirketin bu ülkeden 300 bin kadar yeni kullanıcı elde edebileceği tahmin edilirken bu rakamın aslında 370 bin olduğu görüldü.

Büyümede şirketin ürettiği Stranger Things ve Narcos gibi orijinal içeriklerin etkili olduğu düşünülüyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve müşteri potansiyeli bakımından en büyük ülkesi olan Çin’de hala yer almayan Netflix, bu kararından çok da olumsuz etkilenmiş görünmüyor.

Çin yok, Türkiye var

Şirketten yapılan açıklamada Çin’deki yabancı içerik sağlayıcılarına yönelik yaptırımların, Netflix’in ülkeye girmesi konusunda caydırıcı bir etkisi olduğu ifade edilirken, ülkedeki yerel içerik sağlayıcılara içerik satma yöntemi izleneceği belirtildi. Netflix bu içerik satışlarından ciddi bir gelir elde etmeyi planlamıyor. Bu sebeple şirketin Çin’de içerik sağlama planlarının hala geçerli olduğu belirtiliyor. Ancak Çinli kullanıcıların Netflix’e ne zaman kavuşacağı sorusunun henüz bir cevabı yok.

Öte yandan Netflix’in Polonya ve Türkiye pazarlarına yatırım yapma planları duyuruldu. 21 Eylül’de kullanılmaya başlanan Türkçe Twitter hesabında oldukça aktif olan Netflix, Türk kullanıcılar için sunulan alt yazılı ve dublajlı içeriklerin reklamını yapma konusunda oldukça hevesli.

Kaynak: Techspot, Mashable, Business Insider

Netflix'in hangi ülkede hangi içeriği sunacağı konusunda aldığı kararların etrafından dolaşmaya çalışan VPN servisleri, her seferinde Netflix tarafından engellenince artık bunun için uğraşmaktan vazgeçmeye başladı. Popüler VPN hizmeti uFlix yaptığı açıklamada bugüne kadar çok fazla para ve zaman harcadıkları bu işin herhangi bir sonuç doğurmadığını ifade ederek artık Netflix'in coğrafi sınırlandırmalarını delmeye çalışmayacaklarını açıkladı. Öte yandan, Çin pazarına girmeme kararı alan Netflix'in büyümesinin yavaşlaması beklenirken, şirket üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerine çıkarak borsada değerini yüzde 20 oranında artırdı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği