Mikron ölçekli robotlar görücüye çıktı

Purdue Üniversitesi Mekanik Mühendisliği Bölümü, kum taneciği boyutundaki microTUM adlı robotunu tanıttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu haftanın başında, Boston Dynamics’in Big Dog (büyük köpek) modeli robotunun, bir başka robot arkadaşı için kapıları açabildiğini görmüştük. Özellikle Black Mirror dizisinin Metalhead adlı bölümünde öldürücü silahlar ve yapay zeka ile donatılmış köpek şeklinde robotları gördükten sonra bu tarz videoları izlerken gerilmeniz gayet normal. Eğer Boston Dynamics’in robotlarından çekiniyorsanız, Purdue Üniversitesi’nin geliştirdiği yeni robotlar canınızı daha fazla sıkabilir.

Purdue Üniversitesi Mekanik Mühendisliği Bölümü’nün Salı günü yayımladığı videoda, Big Dog’dan çok çok küçük bir robot tanıtıldı. Tam olarak 400×800 mikron boyutlarında (bir kum taneciği kadar) üretilen bu robotlara microTUM adı verildi. microTUM, minik bir halter şeklinde üretildi ve manyetik çekim gücü kullanarak hareket ediyor. İki farklı ucunda manyetik başlıklar bulunan robot pek çok farklı yüzeyde yuvarlanarak hareket edebiliyor.

Sağlık alanında kullanılmak üzere üretildi

Big Dog’un kapıyı açıp içeri girmesinden daha korkunç bir şey varsa o da binlerce microTUM robotunun kapının altından ya da anahtar deliğinden geçip odaya girmesi olabilir. Her nereye giderseniz gidin, bu minik robotlar neredeyse her türlü engeli aşıp size ulaşabilir. Merak ediyorsanız, Black Mirror’ın bununla ilgili bir bölümü de var.

Tabii ki Purdue Üniversitesi’nin amacı bu robotları kullanarak insanları öldürmek değil. microTUM’lar, insan vücudunda ihtiyaç duyulan noktalara ilaç taşımak ve vücudu içeriden tedavi etmek amacıyla kullanılmak üzere geliştirildi. Böylece vücuda alınan ilaçlar, nokta atışı ile tam olarak ihtiyaç olan noktalara ulaşarak tedavi sürecini hızlandırabilecek. Purdue Üniversitesi Çok Ölçekli Robotik ve Otomasyon Laboratuvarı Yöneticisi David Cappelleri “Robotların hastanın vücuduna enjekte edilerek, karmaşık ve yapışkan yüzeylerde hareket edebilmesini hedefliyoruz. Bu robotların midede yuvarlanarak hedef noktaya doğru ilerlediğini hayal edebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Mother Board

Eğer Boston Dynamics'in takla atan, kapıları açan robotları sizi korkutuyorsa Purdue Üniversitesi'nin geçtiğimiz günlerde tanıttığı kum tanesi boyutundaki microTUM adlı robotu canınızı daha çok sıkabilir. microTUM, minik bir halter şeklinde üretildi ve manyetik çekim gücü kullanarak hareket ediyor. İki farklı ucunda manyetik başlıklar bulunan robot pek çok farklı yüzeyde yuvarlanarak hareket edebiliyor. microTUM’lar, insan vücudunda ihtiyaç duyulan noktalara ilaç taşımak ve vücudu içeriden tedavi etmek amacıyla kullanılmak üzere geliştirildi. Böylece vücuda alınan ilaçlar, nokta atışı ile tam olarak ihtiyaç olan noktalara ulaşarak tedavi sürecini hızlandırabilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği