Kanseri haber vermeyi amaçlayan deri implantı

Araştırmacılar, yaygın kanser türlerini tespit etme potansiyeline sahip bir deri implantı geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kanserde erken teşhis yaşama ihtimalini önemli ölçüde artırıyor. Ancak günümüzde insanlar genellikle tümörler sorun çıkarmaya başlayınca doktora gidiyor. Hal böyle olunca da genelde geç kalınıyor. Bu yüzden bilimciler, ileride yaygın kanser türlerini tespit etmek için kullanılabilecek bir deri implantı geliştirdi. İmplant, bazı kanser türleri açısından önem arz eden kandaki yüksek kalsiyum seviyelerine bakarak çalışıyor. Kandaki kalsiyum seviyeleri belirli bir eşiği aştıktan sonra implant derinin üzerinde kahverengi bir leke oluşturarak tepki veriyor.

Bilimciler bu teknolojinin kanseri erken evrelerindeyken teşhis etmeye yarayacağına inanıyor. Uzmanlar ise araştırmanın henüz ilk aşamalarda olduğunu söylüyor.

Bilimciler, Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırma için insan hücrelerini hiperkalsemi (kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olması) teşhis edebilecek şekilde düzenledi. (Hiperkalsemi göğüs, prostat, akciğer ve bağırsak kanseri gibi en yaygın kanser türleriyle ilişkilendiriyor.) Aynı zamanda hücreler, kandaki kalsiyum seviyesi ortalamanın üzerine çıktığı zaman melanin (deri, saç ve göze rengini veren pigment) üretecek biçimde düzenlendi. Daha sonra bu hücreler iki grup farenin derisinin altına yerleştirildi. İlk gruptaki fareler hiperkalsemiye sebep olan kanser tümörlerine sahipken diğer grup kandaki kalsiyum seviyelerini etkilemeyen tümörlere sahip farelerden oluşuyordu.

Araştırmanın ardından yapay lekelerin sadece hiperkalsemi olan farelerin derisinde çıktığı görüldü. İmplant domuz derisinde de başarıyla test edildi. Araştırmacılar, implantın sadece kırmızı ışık altında görünebilecek şekilde modifiye edilebildiğini de söyledi. Araştırmacılara göre bu teknolojinin insanlar üzerinde test edilebilmesine daha çok var.

Kaynak: BBC

Bir grup araştırmacı, bazı kanser türlerini teşhis edebilecek bir deri implantı geliştirdi. İmplant, en yaygın dört kanser türü olan göğüs, prostat, akciğer ve bağırsak kanseri ile ilişkilendirilen hiperkalsemiyi (kandaki kalsiyum seviyesinin yüksek olması durumu) tespit ederek çalışıyor. İmplant yüksek kalsiyum tespit edince deride kahverengi leke oluşturarak tepki veriyor. Geliştirdikleri implantı fareler üzerinde deneyen araştırmacılar, hiperkalsemiye sebep olan kanser tümörlerine sahip farelerin vücudunda kahverengi lekeler oluştuğunu gözlemledi. Domuz derisi üzerinde de başarıyla test edilen bu teknolojinin insanlar üzerinde kullanılabilmesi için daha çok zamana ihtiyacımız var.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği