Ispanaktan kalp dokusu üretildi

Bilimciler, ıspanağı çalışan bir insan kalp kası üretmek için kullanmanın bir yolunu buldu. Bu çözüm zarar görmüş organların tedavisinde kullanılabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimciler, ıspanağı çalışan bir insan kalp kası üretmek için kullanmanın bir yolunu buldu. Bu çözüm zarar görmüş organların tedavisinde kullanılabilir. Bu ayın Biomaterials dergisinde yayınlanan çalışma, doku mühendisliğinin önündeki en büyük engellerden birisi olarak görülen damar sistemi geliştirme sorununa yeni bir çözüm sunuyor. Bilimciler daha önce laboratuvarda 3D baskı gibi yöntemler kullanarak insan dokusu üretmişti ancak doku sağlığı açısından çok önemli olan küçük ve hassas kan damarlarını üretmekte zorlanmışlardı.

Araştırmanın yazarlarından Worcester Polytechnic Institute (WPI) öğrencisi Joshua Gershlak “Doku mühendisliğini sınırlayan en önemli faktör, damar ağının üretilememesi. Damar ağı olmayınca çok fazla doku ölümü gerçekleşiyor.” şeklinde konuştu.

Bitki damarı doku için kullanıldı

Bir yaprağın en önemli özelliklerinden birisi de, hücrelerine su ve besin gönderen ince damar ağı bulunması. Bilimciler bu bitki damarlarını, insan dokusu içerisinde kanın akışını kopyalamak için kullandılar. Çalışma, bir ıspanak yaprağını laboratuvar ortamında düzenleyerek bitki hücrelerinden arındırmaya dayanıyor. Böylece geride sadece selülozdan yapılmış bir damar ağı kalıyor.

Çalışmanın yazarları “Selüloz daha önce kıkırdak doku mühendisliği, kemik dokusu mühendisliği ve yara iyileştirme gibi alanlarda da kullanılmış biyouyumlu bir maddedir.” diyor.

Ekip, yapraktan kalan iskeleti, canlı insan hücreleri arasına yerleştirdi. Böylece insan dokusunun, ıspanak iskeleti üzerinde büyüyerek, ince damarların etrafını kaplaması sağlandı. Ispanak yaprağı minik bir kalp şekline bürününce, ekip damarlardan sıvı ve mikro boncuklar göndererek, bu yapının kan hücrelerinin akışı için uygun olduğunu gösterdi.

Zarar gören dokuların yerini alabilir

Nihai hedef ise daha önce kalp krizi geçirmiş ya da diğer kalp rahatsızlıkları olan hastaların zarar gören ve kasılmayı engelleyen dokularını yenisiyle değiştirebilmek. Kan damarları gibi, yapraktaki damarlar da dokuya oksijen gönderebiliyor. Bu da yeni kalp dokusu üretmenin en önemli noktalarından birisi.

Ekip bu yöntemin, farklı bitkilerle vücuttaki diğer dokuları da tamir etmek için kullanılabileceğini ifade ediyor. Örneğin, odun hücrelerini insan kemiği hücreleriyle değiştirerek yapay kemik elde edilebilir.

Çalışmanın yazarlarından Gleen Gaudette “Daha yapacak çok işimiz var ancak şimdiye dek çalışma oldukça umut vaat edici. Çiftçilerin binlerce yıldır geliştirdiği bitkileri doku mühendisliği için kullanmak, daha önce bu alanı sınırlayan bir çok probleme çözüm olabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: National Geographic

Bilimciler, ıspanağı çalışan bir insan kalp kası üretmek için kullanmanın bir yolunu buldu. Bu çözüm zarar görmüş organların tedavisinde kullanılabilir. Bu ayın Biomaterials dergisinde yayınlanan çalışma, doku mühendisliğinin önündeki en büyük engellerden birisi olarak görülen damar sistemi geliştirme sorununa yeni bir çözüm sunuyor. Araştırmanın yazarlarından Worcester Polytechnic Institute (WPI) öğrencisi Joshua Gershlak "Doku mühendisliğini sınırlayan en önemli faktör, damar ağının üretilememesi. Damar ağı olmayınca çok fazla doku ölümü gerçekleşiyor." şeklinde konuştu. Bilimciler ihtiyaç duyulan damar ağını sıfırdan oluşturmak yerine, ıspanak yaprağındaki mevcut ağı kullandı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği