İran mesajları dışarı bırakmıyor

İran'da yeni hazırlanan yasaya göre mesajlaşma uygulamalarının, İranlı kullanıcıların verilerini ülke içindeki sunucular içinde depolaması gerekiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İran, sosyal medya üzerindeki mahremiyet ve güvenlik endişeleri nedeniyle, mesajlaşma uygulamalarının İranlı kullanıcıların verilerini ülke içindeki sunuculara taşımaları için bir yıllık süre verdi. İran dünya üzerinde internete en sıkı kontrol uygulayan ülkelerden birisi. Facebook ve Twitter gibi pek çok sosyal medya platformu ülkede engellenmiş durumda. Ancak vatandaşlar çeşitli yazılımlar ve yöntemler kullanarak bu engelleri aşıyor.

İran Siber Alan Üst Kurulu, pazar günü devlet televizyon IRNA üzerinden “Ülkede aktif olarak faaliyet gösteren yabancı mesajlaşma şirketleri, faaliyetlerine devam edebilmek için İran vatandaşları ile ilişkili tüm verileri İran’da bulunan sunuculara taşımalıdır.” şeklinde bir açıklama yayınladı.

Üyeleri İran İslam Cumhuriyeti Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanan kurul, sosyal medya sitelerine, yeni düzenlemeye uymak için bir yıllık süre verdi. Açıklamada, alınan önlemlerin ‘dini lider tarafından belirtilen prensip ve endişeler’ göz önünde bulundurularak gerçekleştirildiği ifade edildi.

En çok Telegram etkilenecek

Yeni düzenlemeler özellikle mesajlaşma uygulaması Telegram’ı etkileyebilir. Bulut tabanlı anında mesajlaşma servisi yüksek güvenlik seviyesi sebebiyle İran’da oldukça popüler hale geldi. 80 milyona yakın nüfusu bulunan İran’da 20 milyonun üzerinde kullanıcı Telegram kullanıyor.

Kasım ayında yetkililer 20’den fazla Telegram grubunun yöneticisini ‘ahlak dışı içerik’ paylaştıkları gerekçesiyle tutuklamıştı. Bu operasyon, ifade özgürlüğünün kısıtlanması şeklinde yorumlanmıştı. Yeni gelişmenin üzerine, sosyal medya üzerinden benzer endişeler dile getirildi.

@Mehrdxd adlı Twitter kullanıcısı: “Telegram veri merkezleri ülke içine taşınacak. Böylece istediklerini silip istedikleri kişileri tutuklayabilecekler” şeklinde bir tweet attı.

@Gonahkar (günahkar) adlı bir kullanıcı da “Telegram sunucuları ülke içine taşınırsa uygulamayı kullanmayı bırakırım çünkü artık güvenli olmaz” diye konuştu.

telegram_messenger

İran Siber Alan Üst Kurulu, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in yönlendirmesiyle, mesajlaşma uygulamalarının İranlı kullanıcıların verilerini ülke dışında depolamasını yasakladı. Ülkede faaliyet gösteren tüm mesajlaşma uygulamalarına sunucularının İran'a taşımasını talep eden yönetim, yeni kanuna uyulması için 1 yıllık süre verdi. İran'da her 4 kişiden birinin kullandığı Telegram uygulaması bu yasadan en fazla etkilenen şirket olacak.

2 Yorum

  • Sunucularda bilgiler şifreli değil mi? Bir ülkede bulunması ne yi değiştirir? Ne avantaj sağlar? Sunuculara girip bilgileri değiştirmek kolay mı?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği