İnsanların yürüyüşünden duygu durumunu anlayabilen yapay zeka

Araştırmacılar, sadece kişinin yürüme biçimine bakarak duygularını tespit edebilen bir makine öğrenimi yöntemi geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yürüme şekliniz, o an ne hissettiğinize dair çok şey söylüyor. Mesela mutsuz ya da mağdur hissediyorsanız, omuzlarınız aşağı doğru çökme eğilimi gösteriyor. Kuzey Karolina ve Maryland Üniversitelerinde çalışan araştırmacılar, sadece kişinin yürüme biçimine bakarak duygularını tespit edebilen bir makine öğrenimi yöntemi geliştirdi. Türünün ilk örneği olduğunu savunan araştırmacılara göre bu yaklaşım, ilk denemelerde yüzde 80 oranında başarı gösterdi.

Araştırmanın yazarları “Günlük hayatımızda büyük rol oynayan duygular, tecrübelerimizi, dünyayı nasıl gördüğümüzü, diğer insanlarla nasıl etkileşim kurduğumuzu şekillendiriyor. Bu yüzden de otomatik duygu tespit sistemleri oyun, eğlence, güvenlik, kanun yürütme, alışveriş, insan-bilgisayar etkileşimi ve insan-robot etkileşimi gibi pek çok alanda önem arz ediyor.” şeklinde ifadeler kullanıyor.

Sistem; soldaki kişiyi kızgın, ortadaki kişiyi üzgün, sağdaki kişiyi ise mutlu olarak tanımlıyor

Diğer sistemlere göre yüzde 13,85 daha başarılı

Geliştirilen yapay zeka sistemi, bir üniversite kampüsünde hem iç hem dış mekanlarda yürüyen 24 kişinin videolarından oluşan ve bin 384 yürüme şekli içeren veri seti EWalk’tan (Emotion Walk) alınan örneklerle eğitildi. Amazon Mechanical Turk’ten yaklaşık 700 katılımcı, videolardaki duyguları adlandırdı. Araştırmacılar da bu adlandırmaları kullanarak kişilerin olumlu mu olumsuz mu, sakin mi enerjik mi olduğunu belirledi. Ekip, duygu tespit yaklaşımlarının halihazırda kullanılan sistemlere kıyasla yüzde 13,85 daha başarılı olduğunu söyledi.

Kaynak: Venture Beat

Bir grup araştırmacı, sadece kişinin yürüme biçimine bakarak duygularını tespit edebilen bir makine öğrenimi yöntemi geliştirdi. Türünün ilk örneği olduğunu savunan araştırmacılara göre bu yaklaşım, ilk denemelerde yüzde 80 oranında başarı gösterdi. Geliştirilen yapay zeka sistemi, bir üniversite kampüsünde hem iç hem dış mekanlarda yürüyen 24 kişinin videolarından oluşan ve bin 384 yürüme şekli içeren veri seti EWalk'tan (Emotion Walk) alınan örneklerle eğitildi. Ekip, duygu tespit yaklaşımlarının halihazırda kullanılan sistemlere kıyasla yüzde 13,85 daha başarılı olduğunu söyledi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği