Adımlardan kimlik tespiti yapabilen algoritma

Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesinden bilimciler, insanları adımlarından tanıyabilen yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Daha önce herhangi birisi için ‘yürüyüşünden belli’ şeklinde bir ifade kullandıysanız çok daha haksız değilsiniz. İnsanların yürüyüşü, kimliğini yansıtan önemli bir etmen. Öyle ki, Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesinden bilimciler, insanları adımlarından tanıyabilen yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdi. Yeni biyometrik doğrulama sistemi kişinin kimliğini, zemine yerleştirilen bir basınç yatağı üzerinde normal bir şekilde yürümesiyle doğrulayabiliyor.

Kişi yürüdüğünde, adım atma düzeni ve her adımda uyguladığı basınç kaydediliyor. Kişinin ayakkabı giyip giymemesi fark etmiyor. Bu kayıt, daha önce o kişinin yürüyüş bilgilerinin kaydedildiği diğer verilerle karşılaştırılıyor. Eğer ikisi de eşleşiyorsa kişinin kimliği doğrulanıyor.

Hata yapması çok zor

Manchester Üniversitesinden Dr. Omar Costilla Reyes “Her insanın yürüyüşünü belirleyen 24 farklı faktör ve hareket var. Bunlar kişiye eşsiz bir yürüme düzeni veriyor. Böylece bu hareketler, parmak izi ya da retina taraması gibi kişinin tanınmasını ve kimliğinin doğrulanmasını sağlayabiliyor.” şeklinde konuştu.

Sistemin kullandığı yapay zekayı eğitmek için bilimciler tarihin en geniş adım veritabanını oluşturdu. SfootBD olarak adlandırılan veri tabanı 127 kişinin yaklaşık 20 bin adımının kaydedilmesiyle oluşturuldu. Neticede elde edilen sistem havalimanları güvenlik noktalarında, iş yerlerinde ve ev ortamlarında test edildi. Her durumda kişilerin eylemlerine müdahale etmeksizin kimliklerini tespit etmek mümkün oldu. Yüzde 100’e yakın oranda doğru tahmin yapan sistem, bir kişinin yürüyüşünü taklit etmeye çalışan kişiyi de orijinalinden ayırt edebiliyor.

Zihinsel gerilemeyi tespit edebilir

Teknolojinin kimlik tespiti dışında başka kullanım alanları olması da mümkün. Reyes “Araştırma ayrıca bilişsel kayıp ve zihinsel hastalık başlangıcı işaretlerinin belirlenmesi konusunda sağlık problemlerini de algılayabilmek için geliştiriliyor. Sadece, akıllı yaşam alanlarına yerleştirilen geniş alanlı bir zemin algılayıcısından toplanan adım bilgileriyle bilişsel gerilemeyi belirlemek mümkün olabilir. Yapay zeka sistemleri, bu verileri daha önce mümkün olmayan şekilde inceleyebilir.” diyor.

Kaynak: New Atlas

İnsanların yürüyüşü, kimliğini yansıtan önemli bir etmen. Öyle ki, Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesinden bilimciler, insanları adımlarından tanıyabilen yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdi. Yeni biyometrik doğrulama sistemi kişinin kimliğini, zemine yerleştirilen bir basınç yatağı üzerinde normal bir şekilde yürümesiyle doğrulayabiliyor. Kişi yürüdüğünde, adım atma düzeni ve her adımda uyguladığı basınç kaydediliyor. Kişinin ayakkabı giyip giymemesi fark etmiyor. Bu kayıt, daha önce o kişinin yürüyüş bilgilerinin kaydedildiği diğer verilerle karşılaştırılıyor. Eğer ikisi de eşleşiyorsa kişinin kimliği doğrulanıyor. Sistem yüzde 100'e yakın başarı oranıyla çalışıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği