İleride yapay zekanın da terapiye ihtiyacı olacak mı?

Araştırmacılar yapay zekanın karşılaşabileceği kişilik bozukluklarının insanlarda uygulanan yöntemlerle tedavi edilebileceğini düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT’nin Norman adında psikopat bir yapay zeka geliştirdiğini düşününce akla kişilik bozukluğu olan yapay zekaları nasıl tedavi edeceğimiz sorusu geliyor. Belki de bu işlem için insanlarda kullandığımız yöntemlerden faydalanıp yapay zekaya terapi uygulayabiliriz.

Bu öneri Kansas State Üniversitesi araştırmacılarından geldi. Araştırmacılar yapay zekanın karmaşıklığı arttıkça karmaşıklığın getirdiği zorlukların ‘kişilik bozuklukları’ yaratabileceğini düşünüyor. Belki de yapay zeka yıllar içinde geliştirdiğimiz PTSD, depresyon ve psikoz tedavilerinden faydalanabilir.

Örneğin, bilişsel davranış terapisi insanlarda davranış örüntülerini sistematik olarak değiştirmeyi amaçlıyor. Benzer işlemler neden gelecekte yapay zekanın davranışını da değiştirmek için uygulanmasın? Belki de yapay zekayı düşünürken de aynı yöntemleri izlemeliyiz: hatalı davranışı belirle, bozukluğun teşhisini koy ve sorunu düzeltmek için bir tedavi sistemi oluştur.

İlaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri

Tedavi için ise araştırmacıların iki adet başlangıç noktası var. İlki: bilişsel davranış terapisi yolundan giden ‘düzeltme eğitimi’. İkincisi ise ilaç tedavisine daha çok benzeyen, ödül sinyallerini maniple etmeye dayalı tedavi yöntemi. Bu şekilde yapay zekanın davranışının dış kaynaklar aracılığıyla kökten değiştirilmesi amaçlanıyor. Araştırma yazısında “Bir bozukluk teşhisi konulduğunda yapay zekayı kapatmak ya da sıfırlamak her zaman uygun bir çözüm olmayabilir.” deniyor. Yani `bi’ kapatıp açsak` düzelmez.

Bu araştırma şimdilik sadece bir başlangıç noktası olsa da oldukça etkileyici. Yapay zeka konusunda insanların duyduğu endişe göz önünde bulundurulduğunda, yapay zekanın psikolojik tedavisi kesinlikle ilgi çekici bir konu. Bir yapay zekayı deri koltuğa oturtup çocukluğuna inmeye çalıştığımızı düşünmek zor ancak insanlarda işe yarayan yöntemler belki gelecekte yapay zekayı da tedavi etmemize yardımcı olabilir.

Kaynak: CNet

MIT'nin Norman adında psikopat bir yapay zeka geliştirdiğini düşününce akla kişilik bozukluğu olan yapay zekaları nasıl tedavi edeceğimiz sorusu geliyor. Belki de bu işlem için insanlarda kullandığımız yöntemlerden faydalanıp yapay zekaya terapi uygulayabiliriz. Bu öneri Kansas State Üniversitesi araştırmacılarından geldi. Araştırmacılar yapay zekanın karmaşıklığı arttıkça karmaşıklığın getirdiği zorlukların 'kişilik bozuklukları' yaratabileceğini düşünüyor. Belki de yapay zeka yıllar içinde geliştirdiğimiz PTSD, depresyon ve psikoz tedavilerinden faydalanabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği