Hindistan’ın hata avcıları

Hindistan'da gençler, meslek olarak büyük internet sitelerinin yazılımındaki hataları buluyor ve her hata için şirketlerden para alıyorlar.
  • Hindistan’da iş bulmakta zorlanan gençler bilgisayar yazılımı öğrenerek büyük internet şirketlerinin hatalarını buluyor.
  • Şirketler bu tarz hataları bildiren yazılımcıları ödüllendiriyor. Genç yazılımcılar bu sayede çok yüksek miktarlarda para kazanıyorlar.

Trishneet-Arora

Facebook, Twitter, Google gibi internet şirketleri, sistemlerindeki hataları bulup kendilerini uyaranlara, hatanın büyüklüğüne göre ödüller veriyor. Sistemin bu eksikliklerinin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen bu programlar hem şirketleri koruyor hem de yazılımcılara para kazandırıyor.

Bu iş aslında tam zamanlı çalışılabilecek bir meslek değil. Ancak yazılım konusunda dünyanın en ileri ülkelerinden biri olan Hindistan’da, hata avcılığı gün geçtikçe popülerleşiyor. Öyle ki, Hindistan’ın 40 bin nüfuslu Bhadra kentinden Anand Prakash adlı hata avcısı, kısa sürede bu işten kazandığı paralarla milyoner oldu. Yazılım ile ilgili hiç eğitimi olmayan Prakash, işsiz kalınca kitaplardan ve Youtube videolarından yazılım öğrenmeye başladı. Bu sırada Facebook’un ‘hata avı’ programından haberdar olan Prakash sistemi incelemeye başladı.

Prakash’ın ilk işinden 33 bin rupi (bin 400 lira) kazanması çok uzun sürmedi. Facebook’un Messenger uygulamasında insanlar uygulamayı kapatmasına rağmen online görülmesine sebep olan hatayı bulup Facebook’a ileten Prakash hata avcılığına adım atmış oldu. O zamandan beri sadece Facebook’a 90 adet olmak üzere Twitter, Google, Adobe, Dropbox, Paypal, Ebay gibi pek çok şirkete hata avcılığı yapan Prakash bu yöntemle 10 milyon rupi (425 bin lira) kazandı.

Önemli olan para değil

Ancak genç yazılımcının önceliği para değil. “Benim için önemli olan insanların verilerini koruyabilmek.” diyen Prakash “Bu işi para için yapsam şirketler için çalışır daha az insana yardımcı olurdum. Ben kullanıcıların mahremiyeti ile ilgileniyorum. Ben de bir kullanıcıyım. Veriyi güvenli tutmak benim için önemli” şeklinde konuştu.

Prakash bu konuda yalnız değil. Hindistanlı bir başka hata avcısı Rahul Tyagi “Önemli olan dünya devlerinden takdir görebiliyor olmak” diye konuştu. Rahul ve pek çok arkadaşı başka bir küçük yerleşim olan Gurdaspur‘da yaşıyor ve evlerinden çıkmadan aylık 1000 – 1500 sterlin (4 – 6 bin lira) kazanıyorlar.

Prakash ve Tyagi’nin ortak problemi ise devletin bu alana yeterince yatırım yapmaması. Her ne kadar Hindistan bilişim teknolojileri konusunda dünyada adını duyurduysa da devlet konu ile yeterince ilgilenmediği için bu alanda sistemli bir ilerleme sağlanamıyor. Bir başka hata avcısı Trishneet Arora henüz 22 yaşında olmasına rağmen bu alana yatırım yapılması gerektiğinin ne kadar önemli olduğunun farkında. Yakın bir zamanda bir hastanenin sistemindeki hataları bulduğunu ve yetkililere konuyu haber verdiğini ifade eden Arora “Kötü niyetli bir korsan olsam hastanedeki insanların tedavilerine müdahale edip onların ölmesine sebep olabilirdim. Gelecekte de savaşlar bu şekilde gerçekleşecek. Başka korsanlar bizim hayati sistemlerimize saldıracak. Bizim bunu savunabilecek güçte olmamız gerekiyor” diyerek bilişim teknolojilerinin ne derece öneme sahip olduğunun altını çizdi.

2 Yorum

  • Selamlar,

    Yazida ciddi bir bilgi hatasi mi var ben mi yaniliyorum?
    “Yazılım ile ilgili hiç eğitimi olmayan Prakash,”

    https://www.linkedin.com/in/anandprakash6

    linkte olmasi muhtemel kisi duzmece linkedin hesabi olusturmadiysa cs mezunu oldugu yaziyor.

    “Vellore Institute of Technology
    Bachelor’s Degree, Computer Science
    2010 – 2014”

    haber kaynagina bakmak gerekiyor sanirim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği