Hayırseverlerin hedefi daha iyi bir gelecek

Teknoloji yatırımları ile kendilerine servet oluşturan hayırseverler, yaptıkları yardımlarda da yenilikçi bakış açılarıyla öne çıkıyorlar.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Milyarderler ya da multi-milyonerler James Bond filmlerinde genellikle dünyayı yok etmeye ya da ele geçirmeye çalışan kötü niyetli insanlar olarak gösterilirler. Zenginleri kötü göstermek kolaydır çünkü zaten çok fazla sevenleri yoktur. Ancak günümüzün zenginleri, siz haklarında ne düşünürseniz düşünün, pek çok farklı yardım kuruluşuna yaptıkları bağışlarla insanlığın yararına hizmet ediyorlar. Özellikle de teknoloji sektöründekiler.

2014’te ABD’nin en fazla bağış yapan 50 zengininin yaklaşık yarısı, servetini teknoloji sektöründen elde etmiş kişilerden oluşuyordu. Toplamda 2014 yılında teknoloji alanından gelen insani yardımlar 5 milyar doları buldu. Bu yüksek rakamı sağlayan en önemli etmenlerden birisi de Bill Gates gibi bazı milyarderlerin yaptığı 2 milyar doları bulan mega yardımlardı. 2015’te ise bu mega yardımların yokluğunda teknoloji zenginlerinin yaptığı toplam yardım miktarı 1,3 milyar dolarda kaldı.

Yeni nesil hayırseverlik

Kar amacı gütmeyen kuruluşlarla ilgili haberler yapan Inside Philanthrophy sitesinin kurucusu David Callahan günümüzün genç teknoloji zenginlerinin alışılmışın dışında hareket ettiğini ve yardımlarda bulunmak için yaşlanmayı beklemediğini söylüyor. Mark Zuckerberg, Sean Parker, Dustin Moskovitz gibi girişimciler, elde ettikleri parayı dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanmanın doğru olduğuna inanıyor.

Yine geçmişteki örneklerden farklı olarak bu yeni girişimciler, yaptıkları yardımlara birer yatırım gözüyle bakarak mümkün olduğunca kısa sürede yatırımlarının sonucunu görmek istiyorlar. Yeni gelir modelleri ile bu yatırımların kendi ayakları üzerinde durabilen ve sürdürülebilen çözümlere dönüşmesini görmek isteyen yeni nesil hayırseverlerin yaptığı yardımlar, ihtiyaç duyulan alanlarda ‘balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretmeye’ benziyor.

Callahan’a göre bunun sebebi, teknoloji alanında zengin olan kişilerin zenginliklerini yenilikçi düşünceye ve başarılı yatırımlara borçlu olması. Böylece iş hayatında kendilerine başarı getiren yöntemleri yaptıkları yardımlarda da uygulayabiliyorlar.

Yaşlanmayı önlemek için iş birliği

Geçtiğimiz yıl Washington Post tarafından hazırlanan bir habere göre Google, Facebook, eBay, Napster ve Netscape gibi şirketlerin CEO’ları ve kurucuları, güçlerini birleştirerek yaşlanmayı önlemek için çalışmalara başladılar. PayPal’ın kurucu ortaklarından Peter Thiel “Evrim doğanın bir gerçeği olabilir ancak bizim toplum olarak bu değişimden kurtulmamız ve ötesine geçmemiz gerekiyor.” diyor. Eski Oracle CEO’su Larry Ellison da yaşlanmayı önleme çalışmalarına tek başına 430 milyon dolar yatırımda bulunmuştu.

Yenilikçi alanlara yapılan yatırımların diğer örnekleri, atmosferde oluşan hortumlardan elektrik üretmeyi planlayan Breakout Labs firması, sindirim organlarını inceleyecek kablosuz ve giyilebilir teknoloji ürünleri üreten G-Tech Medical firması ve sadece su ve elektrik kullanarak yılda 1,5 milyar ton karbondioksit salınımını geri dönüştürebilmeyi amaçlayan Opus 12 firması gösterilebilir.

Elon Musk’ın yatırımları

Teknoloji yatırımlarından bahsedip de Elon Musk’tan söz etmemek olmaz. Ünlü girişimci Tesla ve SpaceX’in yanında 2002’de kurduğu Musk Derneği aracılığıyla ihtiyaç duyulan alanlara yardımlarda bulunuyor. Bu yardımlar yenilenebilir enerji, bilim ve mühendislik eğitimi, çocuk sağlığı gibi pek çok farklı alanda yapılıyor. Musk ayrıca geçtiğimiz yıl kurduğu bir milyar dolarlık Open AI araştırma merkeziyle hem yapay zekanın daha geniş kitlelere ulaşmasına hem de gelecekte insan zihninin bilgisayar ile birleştirilebilmesi için gerekli teknolojinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

Kaynak: Singularity Hub 

Özellikle son yıllarda teknoloji, genç girişimcilerin kısa sürede çok fazla para sahibi olmasını sağladı. Genellikle yardım için bağışta bulunmak için yaşlanmayı bekleyen zenginlerin aksine, teknoloji zenginleri henüz gençken yardımda bulunup, kendi yaşamları içinde bu yardımların sonuçlarını görmek istiyorlar. İş hayatındaki yenilikçi bakış açılarını yardımlarına da uygulayan teknoloji zenginleri, yaptıkları yardımları birer yatırım aracı gibi takip edip, sürdürülebilir bir gelişme amaçlıyorlar.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği