Haftanın Özeti: 66

25 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Garanti Bankası, iGaranti uygulamasıyla dünyanın önde gelen online rezervasyon platformu Booking.com’da yüzde 4 indirim sağlıyor. Booking.com’un iGaranti kullanıcılarına özel sayfasından yapılan rezervasyonda otel ödemesi yapıldıktan sonra toplam tutarın yüzde 4’ü kullanıcının kartına iade ediliyor. Garanti Bankası müşterileri bu indirimden herhangi bir sınırlama olmaksızın, diledikleri kadar faydalanabilecek.

image1

  • Denetim ve vergi danışmanlığı konusunda uluslararası çapta hizmet veren KPMG tarafından düzenlenen ve finans teknolojileri alanındaki inovatif girişimleri seçen Fintech Innovation Challenge adlı yarışmayı SuiteBox kazandı. 2013 yılında kurulan Yeni Zelanda kökenli girişim kullanıcılarının online toplantı düzenleme ve kaydetmesini; ayrıca sanal ofis ortamında her tür dosyayı web bağlantısı üstünden paylaşıp elektronik olarak imzalayabilmesini sağlıyor. Çözüm finans özelinde banka müşterilerine bireysel / özelleştirilmiş hizmet sunabilme ve süreçleri şubeden bağımsız hale getirme fırsatı sunuyor.

  • Aynı yarışmada yenilikçi ödeme sistemleri alanındaki ödülüyse Alpha Payments Cloud aldı. Bu çözüm bankalar başta olmak üzere her türlü şahıs ve şirketin geniş bir ödeme seçenek listesinden tahsilat yapabilmesini sağlıyor.

  • Dijitalleşme adına en büyük yatırımı yapan finans sektörüne yönelik bir uyarıyı ‘henüz geleneksel bankalara veda etmek için çok erken‘ diyerek danışmanlık şirketi CCG Catalyst yapıyor. Grubun iddiasına göre müşterilerin çoğu hizmetler için fiziki banka şubelerini ve insanları tercih ediyor.
  • Elektronik ödeme çözümleri alanında uzmanlaşan PayU (Twitter’ın Kurucularından Jack Dorsey’nin girişimi Square ile popülerleşen) kredi kartı tahsilatı yapacak mPOS adlı -Android- uygulamasını duyurdu. Şu an sadece PayU ile çalışan işyerleri tarafından kullanılan mPOS Türkiye CEO’su Emre Güzer’in açıklamasına göre yakında bağımsız üye de kabul edecek.

  • Elektronik ödeme alanının en eski ve köklü temsilcisi (ve lideri) PayPal sadece geçtiğimiz 3 ayda 6 milyon 600 bin yeni kullanıcı kazandıklarını açıkladı. Şirketin CEO’su Dan Schulman tarafından yapılan açıklamaya göre hizmet şu anda 179 milyon aktif hesaba ulaşmış durumda (bu sayının içine geçtiğimiz sene 890 milyon dolara satın aldıkları Xoom adlı girişimden gelen 1 milyon 600 bin kullanıcı dahil).
  • “Kendimizi elektronik ödeme işinde görmüyoruz” diyen Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg rakamlarla da bu iddiasını destekledi. Son çeyrek raporlarına göre Facebook kanalıyla gerçekleşen ödemelerde yüzde 21’lik düşüş gerçekleşti (sitenin dudak uçuklatıcı gelirinin yüzde 97’si reklamlardan geliyor).
facebook-payments-rev-012916-776x600
Reklam gelirlerinin ödeme gelirleriyle görsel kıyaslaması durumu özetliyor.
  • Dijital ödemelerde aslan payını elektronik oyunlar için yapılan harcamalar oluşturuyor. Araştırma şirketi SuperData Research’ün 2015 raporuna göre dijital oyun satışları yüzde 8 büyüyerek 61 milyar dolar ciroyla tüm zamanların rekorunu kırdı. Yüzde 10’luk artışla dikkat çeken dilim 25,1 milyar dolarlık ciroya ulaşan cep telefonu ve tablet oyunları.
  • Büyük oranda Apple ve Google tarafından domine edilen mobil ödeme alanında Samsung’un ardından bir diğer hevesli de -bir diğer Koreli- LG. Geçtiğimi yılki özetlerde değindiğimiz bu girişime yönelik somut bir ipucu bu hafta internete sızdı. White Card adı verilen LG imzalı çözüm aynen Coin ve Plastc hizmetlerinde olduğu gibi bütün banka kartlarınızı tanımlayabileceğiniz bir elektronik karttan oluşuyor. Sitenin iddiasına göre firma ilk tanıtımda satmak üzere şimdiden 50 bin kartlık sipariş vermiş durumda.

article_28134353212459

  • 2009 yılında kurulan Someone With Group adlı girişim dünyanın dört bir yanında yüz binlerce girişime kaynak yaratan kitle fonlama (crowd funding) sistemini sağlık alanında uygulamayı hedefleyen bir yapı. Bu hafta başlattıkları sistemde üye hastaların kendi kaynaklarıyla karşılayamadığı sağlık giderlerini topladığı bağış / desteklerle ödeyebileceği bir platform ortaya çıktı. Sistem Access National Bank ile anlaşmalı olarak çıkarılan bir banka kartına bağlı çalışıyor ve bağışlar otomatik olarak hastanın kartına bağlı hesabında toplanıyor.
  • Terör örgütü IŞİD’in elektronik para birimi Bitcoin ile bağış topladığı iddiası yeni değil. Ancak özellikle 2015 Paris Saldırıları sonrası bu iddia oldukça yüksek sesle dillendirilmeye başlanmıştı. Konuyla ilgili araştırma yapan Europol raporunda böyle bir bulguya rastlamadıklarını belirtti (PDF).
  • Aynı soruşturmayı kendi adına yürüten Avrupa Komisyonu da sanal para birimlerini regüle etmeyeceklerini ancak izlemeye devam edeceklerini belirtti.
  • Bitwage, çalışanlarına maaşlarını Bitcoin ile ödemeyi tercih eden işletmeler için hizmet veriyor. Bitwage özellikle farklı ülkelerde çalışanlara sahip; uzun havale süreleri ve yüksek masraflarla boğuşan şirketleri hedefliyor.

  • Bitbond ise bankalardan ve ülke sınırlarından bağımsız borç almanıza, vermenize ve yatırım yapmanıza olanak sağlıyor.

  • Santander Bankası tarafından yürütülen Distributed Ledger Challenge yarışmasında finale kalan 5 çözüm bu hafta açıklandı. Liste Blockchain tabanlı provizyon platformu Coinprism, şirketlerin çalışanlarıyla hisse paylaşımını düzenleyen ExiVest, sadakat ve ödül sistemi Ribbit, gayrımenkullere yönelik akıllı kontrat düzenleyen Midasium ve yine Blockchain tabanlı kimlik paylaşım ve doğrulama hizmeti sunan Cambridge Blockchain‘den oluşuyor. Finalistlerden Cambridge Blockchain’in sitesinde yer alan aşağıdaki video Blockchain konusunu en iyi anlatan video özet olarak dikkatimi çekti. İzlemenizi tavsiye ederim.

  • Sanal bir para birimi olan Bitcoin (ve türevleri) çoğunlukla bilgisayar ya da cep telefonunuzdaki sanal bir cüzdanda birikiyor. Dolayısıyla cep telefonu ya da bilgisayarınızı kaybettiğinizde, bozulduğunda veya kullanıcı adı / şifrenizi unuttuğunuzda bir daha geri dönme ihtimali olmaksızın ‘buhar oluyor’. Bulut (cloud) tabanlı çözümlerse kimi kullanıcılar için tedirgin edici. Ledger Wallet cüzdanınızı bir USB bellek ve karta yerleştiriyor.

  • Coindesk’in son çeyrek raporuna göre finans hizmetlerinden mahrum bölgeler Bitcoin yatırımlarından da mahrum kaldı. Toplam yatırımın sadece binde 12’sini alabilen Afrika aynı raporun geçen yılki son sayısında potansiyel Bitcoin kullanımı açısından yüzde 20 pay hedefine sahipti (Afrika ile aynı durumu paylaşan bir diğer bölgeyse Latin Amerika).
  • Cleo finans konusunda ‘arkanızı toplayan’ metin tabanlı bir yapay zeka uygulaması. Aynen bir asistan gibi yazdığınız talimatları anlamlandırıp hesaplarınıza ve yatırımlarınıza yansıtıyor (harf hatası yapmamaya dikkat etmeli!). Finansal durumunuzu da gayet net, kolay anlaşılır, kullanıcı dostu bir arayüzle gösteriyor.
  • Bu hafta Google Capital’dan 75 milyon dolar yatırım alan finans girişimlerinden Pindrop telefon ile aldatılan banka müşterilerine koruyucu hizmetler sunuyor. 147 parametreyi gözden geçirerek arayan numaranın kökeni, ilgili bankaya ait olup olmadığı ve gerekiyorsa arayan numaranın engellenip engellenmeyeceğini belirleyebiliyorsunuz. Pindrop bu yıl dünyaya açılmayı hedefliyor.

  • Danışmanlık şirketi EY’nin Avustralya, Kanada, Hong Kong, Singapur, İngiltere ve ABD kapsamında yürüttüğü bir araştırmanın sonuç raporuna göre finans alanındaki yeni teknolojilere uyum konusunda Hong Kong açık ara lider, Kanada ise sonuncu. Finans teknolojilerini kullanmayanlar gerekçe olarak yüzde 53,2 oranında ‘varlığından haber olmamak’ cevabını vermiş.
  • Apple’ın mobil ödeme çözümü Apple Pay ile yakında banka ATM’lerinden para çekebilmek de mümkün olacak. ABD’de denenecek sistem Bank of America ve Wells Fargo işlem noktalarında geçerli olacak.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

21 Yorum

  • Serdar Bey merhaba quora sorusu hakkinda verdiginiz link yanlis world cube linkine yonlendiriyor, bulteniniz icin tesekkur ederim bu vesiliyle.

  • “Diğer eksternal linkleri okuyup tıklarken; Femen protestosu linkini okumadan hemen tıklayıvermem” bugünün özeleştirisiydi. Merhaba ben Milliyet Haber gençliği:)

  • Şimdi de zika virüsü. Tedavisi olmayan bu virüsler hep mi var dı yoksa yeni mi türedi? Bilim ilerledikçe yeni virüsler çıkıyor, bu hep böyle mi gidecek acaba.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Roketlerin teknolojisi konusunda Blue Origin ve SpaceX’in yaptiklarini karsilastirmak pek mümkün degil. Blue Origin’in basarisi her ne kadar kücümsenmeyecek kadar önemliyse de, SpaceX’e kiyasla cok daha basit bir olay. Blue Origin, yörünge alti ucus yaparak (100 km’nin cok az üzerine cikiyor) dikey kalkis ve inis gerceklestiriyor. SpaceX ise. yörüngeye ciktiktan sonra bir manevra gerceklestirip atmosfere tekrar giris yapiyor ve suyun üzerindeki bir hedefe inmeye calisiyor. Bunu yaparken ana görevini de (Yörüngeye uydu yerlestirmek, ISS’e Resupply Görevi düzenlemek) yerine getirdigini unutmamak gerekir. O nedenle Blue Origin’in “arayi actigini” söylemek dogru degil. Ikisi de sonucta bir roketi tekrar kullanilabilecek sekilde indirmeye calisiyor ancak bambaska ölceklerde iki projeden bahsediyoruz.

    Konuyla ilgili olarak;
    Elon Musk’in Twitleri : https://twitter.com/elonmusk/status/669131093379956736
    Reddit Tartismasi : https://www.reddit.com/r/spacex/comments/3xvu9p/blue_origin_new_shepard_vs_spacex_falcon_9/
    (Fotograf ölcek yüzünden misleading olarak etiketlendi, düzeltilmis versiyonu da burada https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Falcon_9_First_Stage_Reusability_Graphic.jpg)

    Haftalik özetleriniz pazar günlerime keyif katiyor. Tesekkür ederim.

    Dogan
    Aerospace Eng. ögrencisi

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkisi arasındaki farka önceki özetlerden birinde değilmiştim aslında. Fakat yine de haklısınız birbirinden farklı şeyler. Vurgulamakta fayda var.

  • Şunu fark ettim ki videolarda artık Apple ürünleri Microsoft ürünlerine nazaran daha popüler şekilde kullanılıyor. Bu gidişle Microsoft ölümü bile yakın denilebilir.

  • cleverbot’a “sen kimsen” dedim (özellikle biraz farkli bir lehceyle) cevap karsinda dondum kaldum cevap aynen su: sanane gardaş… pes diyorum… korkutucu be yaw…

  • Selamlar, sabır küpü paragrafındaki “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 salise!” cümlesi teknik olarak yanlış. Salise ile milisaniye aynı birim değildirler. Bir salise saniyenin 60’da birine eşit olduğundan 196 salise, 3 saniye 16 saliseye eşit olur ve cümle de teknik olarak devrik olmuş olur. Bu yüzden cümlenin doğrusu “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 milisaniye!” olmalıdır.

    Selamlar saygılar :)

  • leeo duman ve yangın sensörü yanlış anlamaya yol açabilir. Cihazın yaptığı iş sadece evdeki duman detektörlerini dinliyor ve bir biri alarm verirse bunu sesle algılayarak mobil cihaz üzerinden bildiriyor. Yani kendisi tek başına bu işi yapmıyor. Evde detektörler ile mobil cihaz arasında bağlantıyı sağlıyor bir nevi. Diğer yandan ortalama büyüklükteki bir evde herhangi bir prize takıldığında evde tüm detektörleri duyabiliyor.

  • Antarktika’yı yürüyerek geçmeye çalışan kaşifle ilgili maddede “peritonitis adlı bir bakteri” denmiş ama peritonitis bakterinin değil, oluşan hastalığın adı; “karın zarının iltihabı” demek. Sebebi bakteriler olabilir veya olmayabilir. Özet için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  • Serdar Bey
    Haberlerin bitimindeki taglerin kullanımı biraz sıkıntılı. İlgili başlıklar yerine içeriğin tamamını getirmesi yüzünden web tarayıcı genelde çöküyor.
    Örneğin tag/haftanin-ozeti/ linki pc-mobil ayrımı yapmaksızın tarayıcıları kilitliyor.

    • Uyarı için teşekkürler ancak farklı birçok cihazala yaptığım denemelerde bu tip bir durumla karşılaşmadım. Sayfa yükleme süresi haliyle uzuyor ancak kilitlenme olmuyor. (Haftanın Özeti etiketinin döndürdüğü sonuçların sitenin ana sayfasındaki içerikle aynı olduğunu da hatırlatırım).

    • Bir güncelleme: Sanıyorum sizin yaşadığınız olayı anladım. Küçük bir düzeltme yaptım. Sanıyorum artık bu tip bir şey yaşamayacaksınız. Kontrol edip bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Peritonitis/peritonit karın zarı peritonun iltihabıdır, bir bakteri değil. Sanırım çeviride küçük bir hata olmuş.
    Özetler gerçekten çok güzel, teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği