Haftanın Özeti: 48

21 – 27 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • Dijital teknolojilerin sanatla kesişimi özellikle sanal gerçeklik ile birleştiğinde teşhir şekline yönelik de yeni bir tarz getiriyor. Penn State Üniversitesi’nin konuyla ilgili bir çalışması bu tip teknolojilerle donatılmış müzelerin çok daha küçük alanlarda çok daha fazla eser ve bilgi aktarabilmesinin yanısıra ziyaretçilerinin de daha tatmin olarak ayrılmasını sağladığını ortaya koydu. Deney kapsamında kullanılan 3 boyutlu yapay gerçeklik katmanları yarattığı etkileşim sayesinde tatmini yükselten en önemli unsur oldu.

Smithsonian Museum Virtual Tour

  • Sanal gerçeklik konusundaki en iddialı şirketlerin başında Disney geliyor. Tematik parklarından sinema filmlerine kadar her detayını bu yapıya entegre etmeye çabalayan marka bu hafta bu alandaki en büyük teknoloji üreticilerinden JauntVR şirketine 65 milyon dolar (C Serisi) yatırımla ortak oldu.
  • Bazı albüm kapakları albümün kendisinden daha heyecan vericidir. Ama bu her zaman böyle değildi. Albüm kapaklarını bir sanata dönüştüren Beatles’tır. Nerdwriter, kapakları üstüne en çok şehir efsanesi üretilen grubun bu alanı nasıl kökten değiştirdiğini ele almış. Efektlerle bozulan imajlar, illüstrasyonlar, kolajlar, fotomontajlar, gizli mesajlar ve ötesi… Ve elbette odak noktası Peter Blake imzalı efsanevi Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kapağı.

  • Dünyanın en ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın hayatını konu alan (kana kana su içer gibi izleyip bitirdiğim) Narcos dizisinin jeneriği her detayıyla izleyenleri etkilemiş olmalı. Jeneriklerin hikayelerini derleyen (ki bu fikre bile şapka çıkardım) Art of the Title sitesi bu hafta Narcos dizisinin açılışına imza atan Digital Kitchen ajansıyla yapılmış uzun bir röportaj yayınladı. Jeneriğin önemine dair tarihi bir belge olmuş. Bu kadar bahsetmişken bu kadar bahsettiğimiz Narcos’un jeneriğini bir hatırlayalım, değil mi?

  • EK BİLGİ: Escobar demişken dünya kokain ihtiyacının yüzde 80’ini tek başına imal edip dağıtan (sadece ABD’ye günde 15 ton kokain yollayan) bu adamın akıl almaz hayatı, iş ağı ve servetinden söz etmemek olmaz. Buyrun güzel bir özete.
  • Minority Report filmi için Yönetmen Steven Spielberg birçok fütürist ile o dönemin teknolojisine yönelik beyin fırtınası yapmıştı. Geçtiğimiz hafta ilk bölümünü duyurduğum Fox TV’de başlayan dizi versiyonu içinse bu görev MIT Media Lab uzmanlarına verilmiş. Dizideki yenilikçi teknolojiler ve hikayelerine bakalım.

https://www.youtube.com/watch?v=g6pYSIpy96I

  • Netflix, kullanıcılarının verilerini işlediği algoritmasıyla yeni bir TV dizisini izlemeye devam edip etmeyeceğinize hangi bölümde karar vereceğinizi öngörebiliyor (büyük veri destekli senaryo yazma diye bir şey yolda yani).
  • Distopik bilim-kurgu tutkunlarına haftanın müjdesi: Netflix 12 bölümlük Black Mirror sezonu için anlaştı. Eski sezonlarla belleğimizi tazeleyelim.

  • Dünya çapında ‘hayat değiştiren kitaplar’ diye bir anket yapılsa Küçük Prens o listenin ilk sıralarında mutlaka yer alacaktır (benim için  de öyle). Uzun zamandır hazırlıkları süren (ilk) beyazperde versiyonu bu hafta gösterime girdi. Okuması bile 1 saat sürmeyen o kısacık kitaptan bir uzun metraj çıkartmak kolay değil elbet. Yapımcılar bunun yerine ana öyküyü bir yan unsur olarak kullanıp kurguyu esnetmişler. Bir Küçük Prens tutkunu olarak kitaptaki en can alıcı noktaların eksik kalmasına üzüldüm fakat teknik olarak gerçekten yüz akı bir yapım izlemiş olmanın mutluluğuyla ayrıldım salondan. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

  • İnternetten dinlenen (stream) müzik tarihte ilk defa fiziki müzik satışlarını geçti. Yılın ilk 6 ayındaki stream geliri 1 milyar dolar oldu.

-1x-1

  • Yukarıdaki grafiğin alt kırılımlarında pek anlatılmayan hikayeler gizli. İnternetten yasal müzik dinleme hizmetlerinin çarpık yapısı, hesapları ve gelir paylaşımlarından söz ediyorum. Herkesin mağdur olduğu kusurlu bir denklem.
  • İllüstratör Gustavo Viselner ünlü filmlerin unutulmaz sahnelerini piksellerle yorumluyor (ve satıyor). Çok güzeller.
  • Dijital sanatçıların işlerini teşhir etmesi ve satması (dijital sanatseverlerin de keşfedip satın alması) için bir platform daha hayata geçti: artycrow.

Haftayı hayallerimizi söndürmenin en garantili yollarıyla bitirelim (Türkçe altyazılı).

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Haftaya görüşmek üzere, hepinize iyi Pazarlar!

18 Yorum

  • Ellerine sağlık amirim yazı yine pazara anlam kazandırdı. İlk sayfada şeytan taşlama konusunda wired’dan verdiğin ilk linki bence “tavsiye” yerine “iyileştirmelerin ayrıntısını vermiş” diye değiştirmek gerekiyor zira orada tavsiye listesi yerine hacıların güvenlik ve konforunu artırmak için yapılan ve yapılacak olanlar sıralanmış.

  • Bir kaç başlık için yorum yapmak istiyorum o yüzden maddeler halinde yazmak istiyorum.

    1. Hac ibadeti esnasında yaşanan trajedi ve Arap yetkililerin yapmış olduğu açıklama, bana daha önce yazmış olduğunuz bir blog yazısını ( Ne olur beni anlamaya çalış ) hatırlattı. Arap yetkililer uyarılara uymadılar açıklamasını yaparken acaba hangi dili kullandılar? Denizciler iletişimin önemini yıllar önce anlayıp ve iletişim kaynaklı denizcilik kazalarının önüne geçebilmek için (temelleri 1977 yılına dayanan, SMNV -Standard Marine Navigational Vocabulary-) 2001 yılında ortak bir dil oluşturdular. Sözlük haline getirip SMCP (Standard Marine Communication Phrases) resmileştirerek üzerine yasal sorumluluk bindirdiler. Bu dili bilmeyen denizci ( daha doğrusu kaptan ) olamıyor. Dil İngilizce ve standart, basit kalıplardan oluşuyor yani edebiyat kısmını dışarıda bırakıyorlar. Kim bilir Arap yetililer hangi milletten insanlara hangi dil ile ne uyarısı yaptılar?

    2. Yotaphone ile ilgili olarak: İnsanın evrimi hala devam ediyor. O yüzden yeni teknolojiler ile ürettiklerimize sıkışıyoruz. Belki evrim sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz. Kağıt ürettik ve bir seviye atladık sonra ekranlar çıktı ama kağıt o kadar kullanışlıydı ki yeni, eskinin yerini tutmadı. Hem yeni teknoloji ekranlar üretip hemde eskiyi kullanmak istiyoruz. Yeni teknoloji kağıtlar diyebiliriz ancak eskinin yerini tutmuyor. Baktığımız anda görmek istiyoruz ama pilimiz yetmiyor. Pil konusunu çözmek için e-kağıt/mürekkep üretiyoruz ama yine standart kağıdın ucuzluğunu, esnekliğini, istediğimiz gibi yazıp çizmesini, tasarımını, rengini oluşturamıyoruz. Eksikler sürekli olarak biraz pahalıya, yeni bir ürün çıkartacak ama o da gözümüzü doyurmadan harcamamıza sebep olacak ve yine tatmin olmayacağız.

    3. Eatsa ile ilgili olarak: Yemeği ucuza alabilmek adına teknolojiyi kullanarak istihdamı azaltmak şirket sahibinin amaçlarını yerine getirse de insanların çok fazla tercih edeceklerini düşünmüyorum. İnsanlar sosyal varlıklar birbirleri ile iletişime geçebilmek için bunca şeyleri üretti/icat etti. Yine bu araçlarla insanları birbirleri ile etkileşimden uzaklaştırmak kendi doğasına karşı çıkmak gibi geliyor. Çalışanları işsiz bırakıp üretilenleri para karşılığı satmak çabasıda çok garip.

    Üretilen çoğu şey birilerini işsiz bırakıyor ve ‘bunu al’ diyerek sürekli farklı ürünleri kişilerin önüne atıyor. Gelir yoksa kişiler ürünleri nasıl alabilir? Nedense üretilen hiç bir yeni ürün yeni bir istihdam alanı oluşturmuyor. Artık birşeylerin sonuna mı geldik acaba? Kağıt örneğini tekrar ele alırsak kağıt icat edildi ve kağıdın üretilmesinden matbaaya kadar pek çok alanda istihdam oluştu, yeni sayfalar açıldı insanların önüne.

  • Yazı için teşekkürler. Fakat bir konuda rahatsızlığımı dile getirmek istiyorum. Son 4 özetin 3’ünde başlık iphone. İlgi çekiyor olabilir ama benim gibi bir sürekli okur için rahatsız edici geldi. Tekrardan teşekkürler.

  • Bu yorumu şuan Baltimore’daki John Hopkins hastanesinden yazıyorum. Sık sık buraya yemek siparişi getiriyoruz. Şuanda da bir sipariş getirdim. Gelip almalarını bekliyorum. Beklerken yazayım istedim. Malum konular aradında burası da geçiyordu. Baltimore genel okarak sıkıntılı bir yer olsa da hastane gerçekten başarılı. Yazılarınızı severek okuyorum. Amerikadan sevgiler ve de saygılar.

  • Amirim, daha önce bir yazıda, bu özetlerin pazar günü kahvaltı sonrasında ayağı uzatarak okunacak şekilde yayınlandığını belirtmiştiniz. Oysa benim için bu yazılar pazartesi sendromunu ezmek hususunda bir araç. Pazar günü denk gelsem bile okumuyorum. Detay linkleri ve araya giren işler ile birlikte pazartesi sabah en az 1,5 saatimi alıyor. daha nice sendromsuz pazartesilere… saygılar, sevgiler.

  • amirim, başlık ve iphone demişken, TİNQ ne oldu?Sadece İOS a geldi onda da ipad2 de çalışmıyordu? Son durum nedir?

  • Her pazartesi benim için bir önceki haftanın özeti başlığıyla başlıyor. :) Avustralya’da ilkokul çağındaki çocuklara kodlama ve proglama dersi verilmesi bu haftanın en dikkat çekici haberiydi benim için. Biz hala 4+4+4’ü tartışırken insanların bu denli teknolojiye ve gelişime ayak uydurması insanı özendiriyor.

  • amirim keşke her maddenin yanına bi “favorilere ekle” ya da “beğen” butonu falan koysanız, sonradan arayıp bulmak istediklerimizi kolayca bulsak; ne güzel olmaz mı?

      • Katılıyorum zira 3 gündür sağ taraf üzerine uykunun zihni boşaltması haberini arıyorum ve hatta araya araya Ekim’e gelmişim ama hala bulamadım :)

  • Amirim Merhabalar, haftanın özetleri icin elinize sağlık demek istiyorum.

    Konu dışı bir sorum vardı; instagram da düzenli olarak şifre degistiriyorum ve şifrelerinin sonundaki sayıyı +1 yaparak aynı varyasyonu devam ettirmekteyim.

    Dikkatimi çeken husus ise yaklaşık 16. Şifre değiştirmeme rağmen , ilk günkü sifremi girdigimde instagram ” daha önce kullanmadığını bir şifre giriniz ” uyarısı veriyor.

    İnstagramin bütün şifrelerimizi saklamasinin amacı ne olabilir aklıma takıldı.

    Bu konuyla ilgili gelecek olan haftanın ozetine ufak bir başlık eklerseniz sevinirim.

    • Ozur dilerim.
      İnstagram uyarısını sanırım yukarıda yanlış yazdım. Verdiği uyarı hatası ; “daha önce kullanmadığın yeni bir şifre oluştur” şeklinde

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği