Haftanın Özeti: 41

3 - 9 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • İtalya moda ve tasarım konusunda haklı bir şöhrete sahip. Ancak İtalyan tasarımcılarının büyük / lüks markalar dışında ürettiklerinden çok az kişi haberdar. Itly sitesi bu tasarımcıların çalışmalarını sergiliyor ve satıyor. Türkiye için bir benzeri ilginç olabilirdi.
  • ScreenBid, televizyon dizileri ve filmlerde kullanılan orijinal objeleri satıyor. Bu hafta sıra Madmen objilerinde. Fiyatlar fena sayılmaz.

madmen

  • Bir dönemin popüler terimlerinden Web2.0 için kullanıcıların paylaşım ve yorumlarıyla katkıda bulunmasından yola çıkarak ‘yazılabilir web’ denirdi. Simpler Web bunu kelime anlamıyla gerçeğe dönüştürmüş. Sitesine girin, ‘demo on’ yazan bölüme tıklayın ve tecrübe edin. Tıklayarak başlıkları, metinleri ve görselleri doğrudan site üstünde değiştirmek. Gerçek bir WYSIWYG. Teknik taraflara kafa yormak istemeyen içerik geliştiriciler için birebir.
  • Google fontlarını kullananlara yönelik güzel bir galeri ve arama sitesi. El altında bulunası.
  • ABD’de bir halkla ilişkiler şirketinde yönetici olarak çalışan Jonathan Hirshon ismini çok küçük bir ihtimal de olsa duymuş olabilirsiniz. Ama fotoğrafını görmüş olmanız imkansız. Çünkü kendisi 20 yıldır internete tek bir kare fotoğrafını koymamış, yaşayan en gizemli insanlardan biri. Üstelik olay artık bir gurur / namus meselesine dönüşmüş.
  • İnternette kullanıcı haklarının ve mahremiyetinin korunması için çalışan EFF’in 1 yıldır geliştirip test ettiği tarayıcı eklentisi Privacy Badger bu hafta herkese açıldı. Temelde reklamların ziyaretçileri profilleyip takip etmesini ve zararlı kodları çalıştırmasını engelliyor (şahsen çok uzun zamandır kullandığım Adblock Plus ve Ghostery eklentilerine de bakmanızı tavsiye ederim. BİLGİ: Privacy Badger da Adblock Plus kodları üstüne inşa edilmiş).

privacy-badger

  • Girişimcilik alanındaki hikayeteleri kusursuz bir titizlikle derleyen Funders and Founders’ Notes sitesini düzenli olarak takip ediyorum. Şimdi bu siteden 3 popüler girişimin öyküsüne yönelik linkler vereceğim: Instagram, Airbnb ve Pinterest. Dijital girişimcilik ilginizi çekiyorsa bu bağlantıları MUTLAKA okuyun / izleyin. İmrenilen başarıların ortak noktalarına gelirsek: parasızlık, çaresizlik, reddedilince / başaramayınca pes etmemek ve ÇOOOK ÇALIŞMAK (sakalım da var gerçi ama sözümü dinlemiyorlar).
  • Sızan rakamlara göre milyarlarca dolar değer biçilen Uber hizmeti 470 milyon dolar zararda. Ve bir süre daha etmeye devam edecek.

32 Yorum

  • Yeni siteniz çok güzel olmuş serdar bey. Zaten her hafta takip ediyordum görsellik açıdan daha göze hoş, daha minimalist bir tasarım gönlümü kazandı. Bu haftaki yazınızda her zamanki gibi dopdolu satır satır okudum hepsini. Twitterinizin olması çok işe yarıyor benim için her yorun attığınızda bildirim geliyor bana bu sayede unuttuğum bir haftalık özet olursa diye kaçırmamış oluyorum :) Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  • resimler biraz fazla büyük ve bilgisayar ekranın da okumak zorlaştı bence.Mobil kullanım daha rahat.

  • 6. bölümden beri itinayla takip ettiğim bu özetleri bile paraya dönüştürmüşsünüz ya helal olsun. Sınırsız açgözlülük nasıl olur anlamış oldum.

  • Öncelikle yeni oluşumun hayırlı olmasını dilerim Serdar Bey, Garanti’nin yeşil tonları ağırlıklı site olmuş :) Bakalım nasıl bir iş ortaklığı olacak. emeğiniz için tekrar teşekkürler.

    Bill Gates’in yaptığı açıklamalara ek olarak The Guardian Gates Vakfı ve birçok kurumun fosil yakıt şirketlerinde hissesi olduğunu ve hisseleri satması için kampanya başlatmıştı. Bir yandan fosil yakıt şirketlerinden para kazanırken bir yandan temiz enerji açıklamaları ve yatırım söylentileri ne kadar tutarlı sizce? ve tabii ki ne kadar samimi.

    Selamlar

  • Pazar sabahlarını keyfi bu özetleri okurken yaşanıyor,yeni site muhteşem olmuş.Girişimcilik alanındaki yenilikler dudak uçuklatıcı,walkway’e ise ba-yıl-dım :)

  • Ufak bir ekleme olarak;

    Türkiye’de şu anda yaz saati uygulaması olduğundan UTC zamanından +3 saat daha ileride.
    25 Ekim’de saatler geri alındıüında +2 saat’e geri döneceğiiz.

  • herşey güzel hoş da şimdi Garanti bankası ile işbirliği içine girmeniz bana biraz itici geldi, artık içinde kapitalist unsurlar daha fazla yer alarak masumiyeti azalacak diye düşünüyorum.

  • Serdar ağabey, emeğiniz ve harcadığınız vakit için çok teşekkürler. Yeni işbirliğinizin hayırlı olması ve işbirliklerinizin artması dileğiyle.

  • Garanti Bankasının parası pardon eli değince finans teknolojileri sekmesi eklenmiş hemen.Ne diyeyim ki hayırlı olsun.
    Bir de ne güzel şu ted videolarından vazgeçmiştiniz neden geri döndünüz ki? Yurt dışında “marketing” bu diye dalga geçilen ve kimsenin kelimenin tam anlamıyla sallamadığı ted videolarına nedense bizim memlekette ilgi büyük kuvvetle muhtemel yabancı hayranlığından olsa gerek.

    • Bu yorumun aynısından bir yerde daha okumuştum. Allah aşkına hangi “yurtdışı”ymış TED videolarına marketing diyen? Bize de bir gösterin de görelim. Yoksa siz “yurtdışına” gidince kulağınıza mı söylüyorlar? Böyle ufuk açan marketinge can kurban.

      • Kimsenin kulağına birşey denmesine gerek yok beyefendi.Zahmet edip biraz sörf yaparsanız sonuçları görürsünüz.
        Ufkunuzu açmasına ise sevindim umarım konuşma seviyenizi de biraz yukarı çeker.

    • Ben de TED videolarını çok beğeniyorum ve yaratıcı işler yapan ya da düşünen yabancılara da hayranlığım var. Yorumunuzu okuyunca biraz araştırdım ama TED videolarına marketing diyerek dalga geçilen ya da sallanmayan geçerli bir siteye rastlamadım. Rica etsem bir kaç tane geçerli referansı link olarak verir misini?

  • kapitalizm girince masumiyet gitti ne demek ya :D abi adam emek gösteriyor ve bunun karşılığını alması lazımdı çok bile geç oldu bence. özetlerde her zaman finans haberleri de veriyordu sadece ek bi kategori eklemiş. geçen haftadan değişen bi şey yok.

    amirim yalnız bağış butonu kalkmış :D :D hayırlı olsun =)

  • – Nükleer patlama ile ilgili endişe verici skor tablosunu hızla artıracak bir hükümet girişimimiz var ne yazık ki. Henüz sigara böreği kızartırken, yağda patlaması sonucu yara alan bir millet seviyesindeyiz.
    Üç tarafı denizlerle kaplıymış, kuvvetli rüzgar alan dağlar ve ovalarımız varmış yada akarsularımız barajlarımız bize sağlıklı, temiz, yenilenebilir enerjiyi sağlayamayacak gibi…

    – Uzaylı sanıp, en azından o için tanımlanamayan bir çok cismi yada canlıyı taş ile kovaladığımız yada “çifte ile kovalamak” diye bir deyimimiz varken Dronların vay haline.

    – HitchBOT bize gelmesin abi çok net söylüyorum; Biri alır çocuklar oynasın diye evine götürür yada Kamyoncu bir abimiz yol arkadaşı yapar diyar diyar gezdirir tenhada şarjını tüketir. Ankara / Bala’dan hurdacı çok çıkar “Zamanında uçak düşmüş, enkazını bulan olmamış…” diye hikayesi var… Türkiye’de işi zor yani. Bisiklet ile belli bir amaç uğruna yola çıkan insanların bile başına neler geldiğini üzülerek haberlerde işittik. hitchBOT durumu ABD’ki durumun aynısı olur.

    – Ülke olarak israfa her daim davet çıkartıyoruz, Haberlere konu olan en çok sanırım çöpe atılan Ekmek meselesi. Hatırlarım biz küçükken 15-20 yıl kadar önce rahmetli ananem bayat ekmekleri iyice ufalar, içine toz şeker ve ezilmiş ceviz katar yedirirdi. Aynı şeyi bir kez de patlamayan mısır tanelerini havanda ezerek yine toz şeker ile karıştırarak yedirmişti. Sonra hikayesini de anlatmıştı köyde yaşadıkları için her daim hem yük olmasın hemde koruma imkanı zor tarlada, bağda, bahçede zor olduğu için bir yere bıraksanız bir tilki, kuş vb. alıp gidebilir yiyeceğinizi bu toz karışımı hazırlayıp keselerle yanlarına alarak cimcik cimcik yeme şansları varmış. Tam anlamı ile doyurucu değil ama sabah 5 de başlayan çalışma mesaisi akşam gün batana kadar devam ettiği için bir çok insan için hayat kurtaran bir çözümmüş.

    – Yılda 700 bin dolar, güvenlik için bence içimizde “çerez parası” diyebilir. Sonuçta bizde milyonluk arabaları seven bakanlara, sınırsız örtülü ödenek sahibi bütçelere sahip makamlarda var. Kimse de ya arkadaş siz ne yapıyorsunuz demiyor / diyemiyor. 700 bin doların sanmıyorum bizim bazı makamlardaki yetkililerin arabalarının benzin parasına bir yılda yeteceğini. Tim Cook dünya yaşamına yön veren bir şirkette CEO sonuçta 700 bin dolar uygundur.

    – Türklerin Selfie çekerken “ay ben güzel çıkmadım bir daha çek” fotoğraflarını da sayarsak bence ingilizleri en az ikiye katlarız.

    – San Francisco emniyetini örnek alan Türk Emniyet müdürlüğü işi çok kolay çünkü bizde eline 2 bira, bir şişe viski alan fotoğraf çekip paylaşıyor.

    – Blogger’ı bilmem de bizde de sırf çekik gözlü diye dayak yiyen çok oldu.

    Not : Her iki taraf içinde hayırlı olsun.

  • Şu kendi dövmenizi kendiniz yapın cihazını 10 sene önce askerde gördüm desem :) asker arkadaşlar çarşı iznine çıktıklarında aldıkları oyuncak araba motoruyla kendilerine yine 9 voltluk pille dövme yapıyorlardı. Ne kadar siteril olduğu tartışılır tabi.

  • Üstad yazıları iki yana yaslayabilir misiniz ? Bu şekilde gözü çok yoruyor ve hızlı okumak da mümkün olmuyor.

  • beyninize, emeğinize sağlık Serdar Bey. naçizane bi öneride bulunmak istiyorum, hazır sponsorda bulunmuşken ing. metinler için bizim gibi ing. engelli insanlarada bi kıyak yapıp o metni çevirtebilir misiniz? Teşekkürler.

  • Özellikle tekstilde tam bir fason ülke olduğumuz için, kopyadan başka çok az yeni tasarımların olduğunu düşünüyorum. Fikir güzel..

  • Benim sitemim farklı olacak. Haftalık özetlerin bu siteye kaydırıldığına dair mserdark.com sitenizde ufacık bir bilgi göremedim. Tatil dedim, artık bitirdi dedim, sonra merak edip twitter’a bakınca buraya link gördüm, takip ederek keşfetmiş oldum. Orada bir duyuru şart.

    • Bu konuda haklısınız. Oradan ilk fırsatta bir duyuru yapacağım. Özetlere yönelik üst menüde çıkan sayfaya yazdım ancak birçok kişi görmüyor. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği