Haftanın Özeti: 40

27 Temmuz - 2 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • ABD’nin New York şehrinde yer alan The Museum of Modern Art (MoMA / Modern Sanat Müzesi) 1929’da kuruldu. Şu an 150 yıl geriden bugüne toplam 200 bin sanat eseri barındırıyor. Fiziken ziyaret edemeyenler için web sitesinde dahi 10 bin sanatçıya ait 60 bin eser sergiliyor (bir de Google versiyonu var). Müzenin son girişimi envanterine ait veri setini GitHub’da herkesin kullanımına açmak oldu. Ne yapacağınız size kalmış. Başkalarının neler yaptığına ileride bakarız.

003_moma_theredlist

  • Plak satışları -göreceli olarak- artıyor. Peki bu nereye kadar sürecek? Çok farklı yaklaşımlar var. İlginç yaklaşımlardan biri talebe yetişecek kadar yüksek kapasiteli plak üretim tesisinin olmaması.

tumblr_static_vinyl-record-player

  • Mevcut plaklar sizi kesmiyorsa Vinilify sitesinden 50 euro karşılığı kapağıyla, şarkısıyla kendi plağınızı da bastırmak mümkün.
  • Yeni sanat adına hayli garip bir olayla devam edelim: ABD’li rapçi Chief Keef, hakkındaki arama kararı yüzünden Hammond Müzik Festivali’nin yapıldığı eyalete giremiyordu. Bu engele rağmen hayranlarıyla sahnede buluşmak için teknolojiden destek almaya karar verdi. Yöntem olarak (Tupac Shakur konseriyle popülerleşen) hologram tekniğiyle uzaktaki performansını festival sahnesine yansıtmaya karar verdi. Ancak polis bunu da yasadışı kabul ederek konseri engelledi. Teknolojiyle gelen yeni dönem tartışmalardan biri daha.

b42ddd84-5215-43b8-a61f-a5ab2d366bb5-2060x1236

  • Takip ettiğiniz şarkıcı ya da müzik gruplarını takip edebileceğiniz, yeni şarkı, klip, konser gibi gelişmelerinden anında haberdar olabileceğiniz bir sosyal ağ: RecordBird.
  • ‘Arap Baharı değil; ortadoğunun gerçek devrimi diskoda’ diyor Dan Cole. Türkiye’den girip Suriye’den çıkan Selda Bağcanlı, Mos Defli uzun fakat güzel bir makale.

  • Foofighters’ın şehirlerinde bir konser vermesini isteyen İtalya’nın Cesena şehrinden 1.000 (bin) kişi grubun Learn to Fly şarkısını çalıp söylemeyi öğrenerek müzik tarihine geçecek bir etkinliğe imza attı.

  • RTÜK’ün araştırmasına göre Türkiye nüfusunun yüzde 92,3’ü klasik müzik dinlemiyor. Sebebi artizlerin ‘bazara’ inmemesi olabilir. Ya da…

  • Dijitale fazlaca bulandığımız bu dönemde unuttuğumuz bir kavram: el sanatları. Neyse ki karşılaştığımız her an gözlerimizi yuvalarından oynatmayı başarıyor. Aşağıdaki videoyu izlerken büyük bir sürprize hazırlanın derim.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

26 Yorum

  • Düzeltme: Instagram 2017’de Amerika’da sadece mobil reklam gelirlerinde Google ve Twitter’ı geçecek, bu bile yeterince büyük bir olayken diğer türlüsünü hayalim alamadı :)

    Ek: Daha önce bir yorumumda bahsettiğim İngilizce öğrenme uygulaması Voscreen bu ay App Store’da önce Eğitim kategorisinde birinci sıraya çıktı, daha sonra bu hafta genel kategoride ilk 10’a girerek herkesi şaşırttı. Çünkü ilk defa bir eğitim uygulaması ilk 10’a giriyor, şu an ilk 10’daki ABD temelli olmayan tek uygulama ve buraya kadar sıfır reklamla, sadece kullanıcı beğenisiyle çıktı.

    https://www.facebook.com/denizVoscreen/posts/10153174556319209

  • Bazı düzeltmeler…

    Türkiye’de de bir pazarı

    hayal kırıklığı

    hafızalarımızı kaydedecek.

    8 katına çıkarmayı

    (varsa tabii)

    ancak çeken bilir.

    • vidyoyu sonuna kadar izleyin :)
      ben ayrıca can kurtarıcıları takdir ettim. o kalabalıkta, o kadar kısa sürede farkedip, müdehale etmek cidden bir başarıdır.

  • Her hafta, neredeyse her maddeyi keyifle okuyup birçoğunun linklerini, videolarını inceliyorum. Özetlerin çok güzel olduğunu düşünüyor ve nice 40’lara diyorum :) Elinize sağlık..

  • Yalniz yag emilimini engelleyen maddenin aslinda zayiflama surecini sadece yapay bir bicimde etkileyecegini ekleyeyim.

    Zira yag, bircok hormonun, hucre zarinin ve yapilarinin onemli bir parcasi ve emilimin engellenmesi uzun surecte vucuda zarar verecegini bir doktor olarak rahatlikla soyleyebilirim.

    Ayrica arastirmalar gosteriyor ki beslenme aliskanligi olusturmayan sadece kisa sureli zayiflamaya yonelik yontemler, beslenme planlari ve supplementler amaca ulasildiktan -ve yontem terkedildikten- sonra hizli bir geri donuse sebep oluyor.

    Yani o ilac piyasaya medikal ilac olarak cikarsa ki bu en az 10 yil surecektir. Ciktigi zaman muhtemelen tahmin ettiginizden az kullanicisi olacak.

  • Pil konusunda sanırım yanlış bir çeviri olmuş hocam. Pilin içinde %80 kullanılabilir enerji kalıyor.

  • Uzerine biraz dusunmek gerekir dediniz, biraz dusundum. Ilk olarak homo sapiens denen turun bir aslandan daha degerli oldugu varsayimina inanmiyorum. Zimbaweliler¡in muhtemelen elektrigi, suyu, isi gucu olsa onlar da o Amerika’li gibi gibip 55 Bin Dolar verip aslan avlayacak. Homo Sapiens, sirf zevk duydugu icin birbirni olduren, iskence yapan bir tip. Aslanlar ise aciktigi icin diger bir canliyi oldurur, zevk icin diger aslan arkadaslarina iskence edip savas acmaz,irkcilik yapmaz, tecavuz etmez, kendisinin milyonlarca kilo eti varken diger aslan arkadaslarini ac birakmaz. Bunun icin ben bir aslanin oldurulmesini, bilhassa sayica az olan bir tur olmasi dolayisiyla, cok daha onemli buluyorum.

    Iki laf da o sertifikayi o ileri duzeyde morona veren kuruma etmek istiyorum. Bir devlet dusunun, bir kurum acmis, millete para karsiliginda ormanda ki dogal yasamda varliklarini surduren canlilari oldurmek isin yetki veriyor. Bu bile nasil hasta bir tur oldugumuzun ispati.

    • Ben de şöyle etkileyici bir cümleye rastlamıştım bir yerlerde. Doğada yok olduğunda doğal zincire hiçbir zararı dokunmayacak tek canlı türü ‘insan’. Garip ama gerçek.

  • Amirim, Zimbabwe değil, Zimbabve olacak doğrusu. 1980 sonrasında TDK öldü, biliyoruz ama Ana Yazım Kılavuzu, Vikipedi, Dışişleri Bakanlığı’nın sitesi gibi yerlerden teyit edebilirsiniz. Şehir adlarının aksine ülke/devlet adları Türkçe imlaya uygun biçimde yazılmak durumunda.

  • Yazılarınızı zaten zevkle takip ediyordum, haftanın özetlerini de ilk haftadan beri ilgiyle takip ediyorum. Nice 40lar dilerim, emeğinize sağlık. Yazılarınız ve çalışmalarınız ilham verici.
    “Mozart Ne Arar Pazarda?” videosunda dikkatimi çekti, insanlar aslında ne kadar güleryüzlü. Son zamanlardaki gerginlikler bize unutturmuş bazı şeyleri.

  • merhaba,
    özetleri hazırlarken kafanızda “uzun olursa sıkıcı olur.” düşüncesi varmış, bundan bahsetmiştiniz,böyle kısa olması da çok sıkıcı,hemen bitiyor. siz uzatın,herkes sıkıldığı yerde bırakır, zorla değil ya.

  • Daha önce ki bir derlemenizde de denedim ama her seferinde geçerli bir tutar girin diyip duruyor. 5tl ve 10 tl bağışlar yapmak istedim ama yapamadım. Alt sınırı da göremedim?ben mi bir yerde hata yapıyorum?

  • bilmek ayrıcalıktır.Yüzyıllardır böyle olmuş.Daha çok bilmemize ve daha yeniyi görmemize vesile olduğunuz için teşekkür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği