Haftanın Özeti: 40

27 Temmuz - 2 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Google+’ın suyu sahiden ısınıyor gibi. Bu hafta Google blogunda kendi ürünlerini kullanmak için Google+ profiline sahip olma zorunluluğunu kaldırdığını açıkladı. Fotoğraf hizmetinin de ayrıldığını düşünürsek… Google bundan sonra sosyalleşme adına ne yaparsa yapsın kullanmamak için yeterli bir gerekçe olabilir.
  • Twitter ile entegre canlı video yayın platformu Periscope beklendiği gibi yavaş yavaş erotik / striptiz şovlar ve kötü espriler yapan komiklere kendini teslim etmeye başladı. Ancak kimileri ümidini hala koruyor. Bunlardan biri de New York’ta video prodüksiyon konusunda çalışmalar yapan Jon Jacques. Kendisi bu platforma o kadar inanmış ki işini bırakarak sadece Periscope yayınları yapmaya kendini adamış. Para nereden mi geliyor? Bağışlardan elbette.
  • Bu arada Twitter’ın gelirleri yüzde 61 artışla geçen seneki 312 milyon dolar seviyesinden 502 milyon dolara çıktı. Buna rağmen hala kara geçebilmiş değil. Dahası kullanıcı artışı epey yavaşlamış durumda. Gözünü para bürümüş yatırımcılar yeni kurban arayışında!
  • Facebook ise adeta inadına gelirini tavana vurdurdu. 2015’in ilk 3 ayındaki gelir yüzde 14 artarak 4 milyar 42 milyon dolar olarak açıklandı. Sadece mobilden kullanan üye sayısı 655 milyon. Facebook bu çeyrek ortalamasında üye başına 2,76 dolar kazanmış.

Zuck-Makes-it-Rain-1024x733

  • Instagram 2017 yılında 2,81 milyar dolara ulaşacak reklam geliriyle Google ve Twitter’ı geride bırakacak diyorlar.
  • Beme adlı iOS uygulaması yeni bir sosyal ağ olarak şansını deniyor. Üstelik oldukça farklı bir yaklaşımla. Dijital mecralarda sosyalleşmek için sürekli minik ekranlara bakmak zorunda kalıyoruz. Beme ise telefonumuza hiç bakmadan, bir şey değiştirip düzeltme telaşına kapılmadan paylaşmamızı sağlıyor. Üstelik her paylaşımı sadece bir kere görebiliyorsunuz. Geliştiricisi ayrıntıları özetliyor. Kesinlikle ilginç ancak paylaşmaktan çok etkileşim toplamak derdinde olan mevcut kuşak için kabulu zor gibi.

  • Facebook’un geçen yıldan bu yana üstünde çalıştığı ‘havadan internet dağıtma’ projesinde bir kilometre taşı daha atlandı. Bu uğurda çalışan Connectivity Lab takımı, yeryüzüne internet ‘saçacak’ yüksek irtifada uçan, uzun ömürlü ve Boeing 737’nin kanat uzunluğuna sahip yeni Aquila adlı aracı tanıttı. Lazer ile iletişim kuracak araç bu sayede saniyede onlarca gigabit veri aktarımı yapabilecek.
aquila_line-jpeg
Facebook’un internet kuryesi ABD Hava Kuvvetleri’nin hayalet uçak serisini andırıyor.
  • iOS 9 ile birlikte gelecek reklam engelleme fonksiyonu mobil reklamcılığın köküne kibrit suyu mu dökecek? Birçok kişinin öncelikli internete bağlanma aracı mobil cihazlar haline gelmişken önemli bir soru. Uzun bir gerekçeli cevabı ise burada (özet: mobil reklam sektörü için kötü haberler var). Bir benzerine bakarak bizi nasıl bir şeyin beklediğini görelim.

  • Impossible Burger (İmkansız Burger) ABD’de adından giderek daha fazla söz ettiren bir hamburger zinciri. Özelliği hiç et içermemesi; tamamen sebzelerden oluşması. Bunu o kadar iyi başarıyor ki köfte kısmının etten mamul olmadığını bakarak ya da tadarak anlamak kolay değil. Peki bu şirketin bu kategori altında ne işi var? Çünkü Google onları 300 milyon dolara satın almak istedi ancak şirket daha fazla istediği için anlaşma sağlanamadı. Aşağıda 300 milyon değerindeki sebzeli cheeseburger’i görmektesiniz.

impossible_nocow_lead_mirror_lead

  • Dijital tasarımcılar için 26 tipografi tavsiyesi (gazete mizanpaj günlerimi hatırlattı).
  • E-ticaret sitesi Amazon, listelediği yüz binlerce ürünün yanısıra daha rafine bir özet ve sunumla ürünleri listelediği -ve dış katılıma açık- Launchpad sitesini yayına aldı (ama benim gönlüm yine de Canopy‘den yana).
  • Sensör ve ölçüm cihazları geliştiren Aclima şirketi Google’ın Street View hizmeti için görüntüleme yapan araçlarına yerleştireceği cihazlarıyla havanın kalitesini de ölçecek. Böylece Google Street View kullanarak bir bölgeyi incelerken oradaki havanın kalitesini de görebileceksiniz. Sık ve yaygın ölçümlerle gayet faydalı olabilecek bir işbirliği.

  • Yazılımın ne kadar dönüştürücü bir güce dönüştüğüne yönelik bir ispat daha: sadece yazılımcılara hizmet sunan kod platformu GitHub 250 milyon dolar daha yatırım aldı. Bu sayede toplam değeri de 2 milyar dolara çıkmış oldu.
  • Recontact İstanbul: İstanbul’un güvenlik kameralarının kadrajından bir iOS oyunu.

screen520x924

26 Yorum

  • Düzeltme: Instagram 2017’de Amerika’da sadece mobil reklam gelirlerinde Google ve Twitter’ı geçecek, bu bile yeterince büyük bir olayken diğer türlüsünü hayalim alamadı :)

    Ek: Daha önce bir yorumumda bahsettiğim İngilizce öğrenme uygulaması Voscreen bu ay App Store’da önce Eğitim kategorisinde birinci sıraya çıktı, daha sonra bu hafta genel kategoride ilk 10’a girerek herkesi şaşırttı. Çünkü ilk defa bir eğitim uygulaması ilk 10’a giriyor, şu an ilk 10’daki ABD temelli olmayan tek uygulama ve buraya kadar sıfır reklamla, sadece kullanıcı beğenisiyle çıktı.

    https://www.facebook.com/denizVoscreen/posts/10153174556319209

  • Bazı düzeltmeler…

    Türkiye’de de bir pazarı

    hayal kırıklığı

    hafızalarımızı kaydedecek.

    8 katına çıkarmayı

    (varsa tabii)

    ancak çeken bilir.

    • vidyoyu sonuna kadar izleyin :)
      ben ayrıca can kurtarıcıları takdir ettim. o kalabalıkta, o kadar kısa sürede farkedip, müdehale etmek cidden bir başarıdır.

  • Her hafta, neredeyse her maddeyi keyifle okuyup birçoğunun linklerini, videolarını inceliyorum. Özetlerin çok güzel olduğunu düşünüyor ve nice 40’lara diyorum :) Elinize sağlık..

  • Yalniz yag emilimini engelleyen maddenin aslinda zayiflama surecini sadece yapay bir bicimde etkileyecegini ekleyeyim.

    Zira yag, bircok hormonun, hucre zarinin ve yapilarinin onemli bir parcasi ve emilimin engellenmesi uzun surecte vucuda zarar verecegini bir doktor olarak rahatlikla soyleyebilirim.

    Ayrica arastirmalar gosteriyor ki beslenme aliskanligi olusturmayan sadece kisa sureli zayiflamaya yonelik yontemler, beslenme planlari ve supplementler amaca ulasildiktan -ve yontem terkedildikten- sonra hizli bir geri donuse sebep oluyor.

    Yani o ilac piyasaya medikal ilac olarak cikarsa ki bu en az 10 yil surecektir. Ciktigi zaman muhtemelen tahmin ettiginizden az kullanicisi olacak.

  • Pil konusunda sanırım yanlış bir çeviri olmuş hocam. Pilin içinde %80 kullanılabilir enerji kalıyor.

  • Uzerine biraz dusunmek gerekir dediniz, biraz dusundum. Ilk olarak homo sapiens denen turun bir aslandan daha degerli oldugu varsayimina inanmiyorum. Zimbaweliler¡in muhtemelen elektrigi, suyu, isi gucu olsa onlar da o Amerika’li gibi gibip 55 Bin Dolar verip aslan avlayacak. Homo Sapiens, sirf zevk duydugu icin birbirni olduren, iskence yapan bir tip. Aslanlar ise aciktigi icin diger bir canliyi oldurur, zevk icin diger aslan arkadaslarina iskence edip savas acmaz,irkcilik yapmaz, tecavuz etmez, kendisinin milyonlarca kilo eti varken diger aslan arkadaslarini ac birakmaz. Bunun icin ben bir aslanin oldurulmesini, bilhassa sayica az olan bir tur olmasi dolayisiyla, cok daha onemli buluyorum.

    Iki laf da o sertifikayi o ileri duzeyde morona veren kuruma etmek istiyorum. Bir devlet dusunun, bir kurum acmis, millete para karsiliginda ormanda ki dogal yasamda varliklarini surduren canlilari oldurmek isin yetki veriyor. Bu bile nasil hasta bir tur oldugumuzun ispati.

    • Ben de şöyle etkileyici bir cümleye rastlamıştım bir yerlerde. Doğada yok olduğunda doğal zincire hiçbir zararı dokunmayacak tek canlı türü ‘insan’. Garip ama gerçek.

  • Amirim, Zimbabwe değil, Zimbabve olacak doğrusu. 1980 sonrasında TDK öldü, biliyoruz ama Ana Yazım Kılavuzu, Vikipedi, Dışişleri Bakanlığı’nın sitesi gibi yerlerden teyit edebilirsiniz. Şehir adlarının aksine ülke/devlet adları Türkçe imlaya uygun biçimde yazılmak durumunda.

  • Yazılarınızı zaten zevkle takip ediyordum, haftanın özetlerini de ilk haftadan beri ilgiyle takip ediyorum. Nice 40lar dilerim, emeğinize sağlık. Yazılarınız ve çalışmalarınız ilham verici.
    “Mozart Ne Arar Pazarda?” videosunda dikkatimi çekti, insanlar aslında ne kadar güleryüzlü. Son zamanlardaki gerginlikler bize unutturmuş bazı şeyleri.

  • merhaba,
    özetleri hazırlarken kafanızda “uzun olursa sıkıcı olur.” düşüncesi varmış, bundan bahsetmiştiniz,böyle kısa olması da çok sıkıcı,hemen bitiyor. siz uzatın,herkes sıkıldığı yerde bırakır, zorla değil ya.

  • Daha önce ki bir derlemenizde de denedim ama her seferinde geçerli bir tutar girin diyip duruyor. 5tl ve 10 tl bağışlar yapmak istedim ama yapamadım. Alt sınırı da göremedim?ben mi bir yerde hata yapıyorum?

  • bilmek ayrıcalıktır.Yüzyıllardır böyle olmuş.Daha çok bilmemize ve daha yeniyi görmemize vesile olduğunuz için teşekkür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği