Haftanın Özeti: 36

29 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Türkiye, Yunanistan gibi birçok ülke Almanya ve İngiltere’deki müzeleri kendi topraklarından taşıdıkları eserleri iade etmeleri için zorluyor. Böyle düşününce tartışmak bile gereksiz görünüyor ancak özellikle son dönemde el-Kaide ve IŞİD gibi İslamcı terör örgütlerinin eylemleri gösterdi ki -insanlığın ortak mirası sayılan- o eserlerin bazı durumlarda kendi topraklarında kalması pek hayırlı sonuçlara vesile olmuyor. Dolayısıyla yeni bir tartışma gündeme geldi: bu eserleri kaçırıp korumak mubah mı, değil mi?
  • Bir başka yaklaşım ise değerli eserleri 3D modelleyip kopyalamak, çoğaltmak. Düşününce bir heykelin ihtişamı, güzelliği formundan mıdır yoksa gerçekten sanatçının dokunuşuna mazhar olduğundan mıdır? Yani mesela Michelangelo’nun Davut heykelinin taştan bir replikası (kopyası) heybetinden bir şey kaybeder mi? Aslı kadar olmasa dahi -en azından benim için- yine makbuldür (Örneğin orijinalleri Londra’daki British Museum’da olduğu ve bir türlü geri alınamadığı için Atina’daki Akropolis’te Parthenon heykellerin kopyaları sergilenir).

lead_960

  • İsviçre’de kurulması planlanan Avrupa’nın ilk Dijital Sanatlar Müzesi (MuDA) kar amacı gütmeden dijitalin sanata etkilerini ve yeni sanat akımlarını sergileme amacı taşıyor. Bizim desteklerimizle hayata geçeecek.
  • İstanbul Modern Pazartesi gününden itibaren 7-12 yaş arası çocuklara yönelik atölyeler düzenliyor.

yazsanatatã¶lyeleri_906_3557843

  • Ünlü metal grubu Metallica’nın da menajerliğini yapmış Peter Mensch bir röportajda 1960-1990 döneminin mumla arandığını, bugün müzikten doğru dürüst para bile kazanılmadığı belirtti. İnternetteki yasal müzik ağlarından gelen telif bedelleri 90’lı yıllara kıyasla onda bir. Yeni düzende ayakta kalabilmek için yapım şirketleri gibi bağımsız anlaşmalar, organizasyonlar yapıyorlarmış. Bizim kaynaklar olayı biraz (peki kabul ediyorum epey) abartmış olabilir. Röportajın tamamını BBC4 podcastinde.
Mazide kalan mutlu günlerden bir kare.
Mazide kalan mutlu günlerden bir kare.
  • Onwax: Günün en iyi hip-hop şarkısı.
  • Benim de arasında yer aldığım büyük bir kitle bilim-kurgu klasikleri arasında yerini alan Terminator serisinin Genisys başlıklı bölümünü merakla bekliyordu. iO9, sonuncusu da dahil olmak üzere şu ana kadar rol alan 15 Terminator’ı derlemiş (UYARI: son seriyi izlemediyseniz bu videonun da sonunu izlemeyin).

  • 30 yıl önce çekilen Back to the Future (Geleceğe Dönüş) filmi için 2015 özel bir anlam taşıyordu. Neyse ki filmde bu seneye ait öngörülen tablet bilgisayarlar, kendiliğinden bağlanan ayakkabılar ve gözlük telefonlar gibi şeylerin bir kısmı gerçeğe dönüştü. Mashable derlemiş.

bttf

  • Hollywood filmlerinde kullanılan aksesuar, giysi ve benzeri ürünlerin satıldığı -heves kabartan- bir site: ScreenUsed. Mad Men’in otomobili 1962 Mercury Cornet bile var.

17571_2

  • ABD / Seattle’da hizmet veren, bilim-kurgu ve pop-kültüre odaklanan EMP Müzesi’nde Star Wars filmlerinde kullanılan gerçek kostümlerin sergisi açıldı. El yapımı 60 karakter kostümünün yer aldığı müzede C-3PO ve R2-D2 da yer alıyor.

635584772038904445-AP568159848486-7

  • 18 Eylül’de gösterime girecek Maze Runner’ın yeni bölümü Scorch Trials‘ın fragmanının Minecraft versiyonu eğlenceli olmuş.

  • Heyecanla beklenen (dolayısıyla hayalkırıklığı olması kuvvetle muhtemel) Steve Jobs filmi 9 Ekim’de gösterime girecek. Bu hafta yeni fragmanı yayınlandı.

  • Ödediğimiz onca bedele rağmen seyretmek zorunda kaldığımız yarım saate varan reklamlar, fahiş fiyatlar ve tartışılır kalitesine rağmen sinema izleyicisi Türkiye’de son 5 yılda yüzde 54,7 artış göstermiş.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Blogdaki yeni yazılardan anında haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

30 Yorum

  • Maze Runner’ın yeni bölümü değil de yeni filmi olması gerekmez mi amirim?

    • Sequel için kafama yatan bir karşılık bulamıyorum senelerdir. Bölüm de karşılamıyor ama örneğin ‘ardıl’ da çok zorlama geliyor. Film olduğuna şüphe yok da sıfatı ne olmalı muamma. Belki devam filmi desek en rahatı.

  • ‘Silikon vadisi bir sebep değil bir sürecin sonucu’ cümleniz mükemmel özetliyor aslında. Ortada doğru düzgün okul yok, bırakın argeyi doğru düzgün ne okuduğunun farkında olan insan yok, kollektif kültür yok :D

    Silikon vadisi oluşmadan önce artık üniversiteler, şirketler öyle paslaşıyordu ki girişimler konusunda bu paslaşma öyle büyüdü ki bunu bir merkezde toplama fikri öyle oluştu. yani merkezi kurunca paslaşma başlamadı.

  • İyi de o müzelerdeki eserler IŞİD vs daha ortada yokken götürüldü. Hem Türkiye’nin onları koruyamayacak olmasını düşünmeniz de komedi.

    • Linki tıklayıp okusaydınız konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını görürdünüz. Ben de öyle bir şey ima etmedim. Ama örneğin Yunanistan’daki bahsettiğim müze bu tartışmayı yerleştirdiği bilgi levhalarıyla ziyaretçilerine açmıştı. İngiltere için bir şey ifade etmedi ama yine de bir adım sayılır.

  • Ellerinize sağlık cok tesekkurler. Merak ettigim birsey var, notification ‘ı nasil sağladıniz? Cok şaşırdım açıkçası…

  • Sinema seyircisinin artmasını AVM’lerin artması ve gelmişken şu filme de girelim hadi diyen güruha,öğrenciyken de az çok sinemaya gidenlerin 30lu yaşlara varıp para da kazanır hale geldiği için daha çok sinemaya gitmesine ve 2000den sonra doğan neslin 3D’ye ilgisinin fazla olmasına bağlıyorum.Bilmem katılır mısınız?Salonların görüntü ve ses kalitesinin iyi olmasını da yabana atmamak lazım.

  • Pazar günlerimin vazgeçilmez hatta rahatsız edilmemem gereken saatleri, sayfanızı okurken yaşadığım saatler oldu, epey zamandır. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.

    • Bu özetteki linkleri okumak, videoları izlemek ortalama bir ekran okuyucusunun 2-3 gününü alır. Bir blog ziyaretçisinden daha fazla zaman talep etmek haksızlık olurdu.

  • bir ekleme: dslr veya slr (single lens reflex) kameralar cekim esnasinda kapanan ayna yardimiyla vizore goruntu veren yani tek lensli (ayri bir vizor lensi olmayan) kameralardir. bu urunde artik aynali yansitma (reflex) falan kalmamis olay tamamen kopmus. “digital single lens wireless” dslw gibi bir isim olabilir.

  • sanki amerikanlar kendi ulkesinde istemiyor ama disarida tam tersini yapiyor gibi olmus ama ortada tek bir topluluk/kurum yok. amerikalilarin amerikan sigara endustrisi ile daha once savasip kazandigini, bu savasi sadece kendi ulkesinde verebildigini/verebilecegini dusunmek de lazim.

    Japonlarin nukleer santrallerini kapatip bizde acmasi gibi. Neden bizde yapimini engellesinler?

    Biz de cirkin tokilerden vazgecsek birgun yeter artik diye bu muteaahitlerimizin cezayirde toplu konut yapmasini engellemez. engellemeyiz. engelleyemeyiz. bu bizim ikiyuzlulugumuz olamaz. insaat endustrisi turkiyeyi temsil etmez.

    Ortada sirketler var herseyi yapabilecek ve buna karsi vatandasini koruyan devletler var. Sirketlerin mensei pek onemli degil.

  • Arada tekrarlamak lazım, teşekkürler tüm bu çalışma için. Şahsen ben çok faydalanıyorum, elinize klavyenize evernoteunuza sağlık :)

  • Bilşim Vadisi linkine tıkladığım anda bu proje ile ilgili hayal kırıklığını hissettim resmen. 40 gün önce açılışı yapılmış ama hala girişte 26 Mayıs’ta açılış videosu dönüyor. İsim zaten sizin de söylediğiniz gibi çakma, şahsen kendi üniversitemde gördüğüm çirkin binalardan oluşan teknoparklardan bir farkı olmadığını/olmayacağını düşünüyorum.

  • Ben verilen her bilginin altına konabilecek yorum sekmesiyle, (her zaman açık durmamalı facebooktaki gibi) sadece isteyenler için aşağı doğru olan küçük bir işaret ile gözükecek ve genel anlamda blogdaki gönderileri daha işlevsel hale getirebileceği kanısındayım. Daha önce böyle bir tavsiye gelmiş olabilir. Gene değerlendirilsin istedim.

    Ayrıca bilişim vadisiyle alakalı olarak bu tarz girişimleri devlet kimlerden akıl alarak yapıyor merak ediyorum. Müsteşarlar ne işe yarıyor? ya da madem gereksiz neden hiçbir özel kurum saçmalamayın arkadaşlar bu nedir demiyor. Cumhurbaşkanlığı sarayına olan tepkiler neden bu tarz inşaatlarda olmuyor? Bu inşaatların ihalesini kim alıyor? Siyasetten uzak bir profil çizdiğinizin farkındayım ama madem öyle neden eleştirmekten başka şeyler yapmıyoruz? çünkü ben artık eleştirmekten bıktım, birşeyler yapmak istiyorum.

    Yazı her zamanki gibi harikulade.teşekkürler.

  • Bu özet işi her şeyden azıcık veriyor tek bir konu hakkında detaylı bilgi verdiğiniz yazıları özlüyorum. Bir de şöyle bir sorunum var. Bir çok video var ve ben bunların neredeyse hiç birini izleyemiyorum. (kota, internet hızı, iş, güç vb.) Bu yüzden artık bu blogu okuyamıyorum anca izliyorum. Neyse ki eski yazılarınız tamamını daha bitirmedim. Kolay gelsin.

  • Teşekkürler Amirim yine dolu bir hafta olmuş. Emeğinize sağlık.

    Fikrimce Julian Assange sistemin, kendi gazını almak için kullandığı güzel bir araç oldu. Sonrası popülerleştir, zirveye çıkar; itibarsızlaştır, çöpe at.

  • ithal teknolojiden ek vergi almak mı? Ortalama bir ülkede belki normal karşılayabileceğimiz bir şey olabilirdi ama bizim gibi teknoloji namına çok geride olan bir ülke için bence felaket olur. Ayrıca koyduğu vergiler ile hayatımıza ortak olan devlet daha neyimizi istiyor acaba?

  • Yazılardaki linkleri tılayıp izleyerek ve biraz inceleyerek bile yaklaşık 4-5 saat süre alıyor. Sadece linklerden önceki yorumlar belki kısalmış olabilir. Ama bunca emeği bize ulaştımanız bile açıkçası benim için değer biçilemez. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  • Devletin canı sıkıldıkça vergi koymasına bu ülkenin insanları bir sıkı duruş gösteremeden sanırım göçeceğim bu dünyadan. Ya hükümete yakın olanların istedikleri gerçekleşiyor ya da para yetişmiyor diye para lazım diye ek vergi konuyor. Bu nasıl bir ülkedir? Madem o kadar yerli üretimi desteklemek istiyorlar neden araçlarda buna el atmıyorlar? Ülkede üretilen araçlara vergiyi %5 yapın o zaman…

    • bahsettiğiniz %5 lik vergi ,dünya ticaret örgütü kanunlarından dolayı yapılamaz.
      ülkelerin bağımsızlığı lafta maalesef.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği