Haftanın Özeti: 34

15-21 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Apple’ın Kurucusu Steve Jobs’un en iyi -okuma, seyahat ve uyuşturucu kullanma– arkadaşlarından (ve Apple’ın 12. çalışanı) Daniel Kottke birlikte okudukları 100 kitaptan oluşan bir liste paylaşmış. Girişimcilerin entellektüel sermayesini unutmamak için göz gezdirmekte fayda var.
  • Böyle listeler hoşunuza gidiyorsa girişimcilerin tavsiye ettiği kitapların listelerinden oluşan Bookstck ve Startup Books da bakmanız gereken kaynaklar arasında.
  • Alabildiğine gelişen grafik yeteneklerine rağmen elektronik görsellikte piksel grafikler her kuşaktan kullanıcıyı kendine çekmeyi başarıyor. Pixels Huh blogu ise bu tutkuyu -çok ama çok emek harcayarak– sanata yaklaştırıyor.

tumblr_nmwt9eZZeP1tjcd7lo1_1280

  • Avustralya’da bir üniversite farklı disiplinlerden bilimcileriyle fülütü yeniden keşfediyor. Matematik, müzik, tasarım ve 3D yazıcıları bir araya getiren proje sesin mükemmeleşmesi ve enstrumanların kişiye özelleşmesinin ötesinde başka enstrumanlardaki çalışmalar için de ilham kaynağı oluşturacak.

  • Brezilya’da bir yayınevi kitap okumayı teşvik etmek için metro istasyonlarına aynı zamanda bilet olarak da kullanılabilen ücretsiz kitaplar yerleştirdi.

  • Filmlerde müziğin önemini vurgulamak için çekilen bir film seyretmiştim. Hiç müzik içermiyordu! İşkenceden beter olduğunu söylemeliyim. Meğer kötü müzik de aynı etkiye sahipmiş. Jurassic Park için yapılan bir deneme bunu da öğretmiş oldu. 7 milyondan fazla izlenmiş olmasının sebepleri ayrıca konuşulur.

  • Jurassic Park demişken; yeni bölüm (Jurassic World) perdeye yansımadan senaryosu internete sızdı bile.
  • Beats ile ortaklığın ilk somut meyvesi Apple Music ayda 10 dolara Spotfiy benzeri bir hizmet sunuyor. Peki bu 10 dolar kime gidiyor? Ortalama yüzde 73’ü hak sahiplerine.
  • Bugünün müzik sektörünü 40 yıl önceden tahmin eden biri varmış. Çoğumuz onu Daft Punk’ın Random Access Memories albümündeki bir şarkıdan tanıyoruz. Adı Giovanni Giorgio (Moroder) ama arkadaşları ona Giorgio diyor.
Aklına Rıza Silahlıpoda gelenler fav!
Aklına Rıza Silahlıpoda gelenler fav!
  • Rap severim. Tupac Shakur; nam-ı diğer 2pac ise keşfettiğim yıllardan bu yana favorilerimdendir. Bale eğitimi alan, güzel sanatların birçok alanına yatkın ve dünyanın tartışmasız en üretken (ve 75 milyon satan albümleriyle en ses getiren) sanatçılarından biri kabul edilen Tupac dönemindeki her emsali gibi çete savaşlarına karışmış ve nihayetinde 1996 yılının Eylül ayında Mike Tyson’ın bir boks maçını izlemek için gittiği Las Vegas’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu (25 yaşında) öldürülmüştü. O günden bu yana öldü mü, ölmedi mi, münzevi bir hayat yaşamak üzere başka bir ülkeye mi kaçtı gibi sonsuz komplo teorisine konu oldu. Ölmediğine inanan milyonlar var. CIA ve ABD Başkanları bile arada bu iddiaları espri konusu yapıyor. Bu hafta eski bir Los Angeles polisi tarafından ortaya atılan iddiaya göre Tupac’ı öldüren kişi belli. Adını bu kadar andıktan sonra dinlemesek olmaz: “No matter how you try, niggas never die. We just retaliate with hate, then we multiply!”.

  • Şu yaşıma kadar adını bile duymadığım Tefifon adlı bir müzikçalara denk geldim. Plak ile kartuşun birleşimi bir şey. İcat edildiği döneme göre gayet de kullanışlı bir yapısı varmış. Neden tutmadı acaba?

  • StayTube, Youtube’da tamamı kaydedilmiş müzik konserlerinin arşivini tutuyor.
  • Fransız Sanatçı Didier Faustino kafasına yerleştirdiği hayli garip tasarımlı kamera sistemiyle Küba’da terk edilmiş evleri gezerek Havana Bienali kapsamında sergiledi.

Exploring-Dead-Buildings-2-0-by-Didier-Faustino_dezeen_784_3

  • Google mühendisleri yapay zeka üstüne yürüttükleri çalışmaları sanat üzerinde deneyince ortaya düşündürücü sonuçlar çıktı. Milyonlarca sanat eseri gösterilen yapay zeka yazılımı bu tecrübeyi yeni eserlerde ilham olarak kullandı. Bazı sunumlarımda araya sıkıştırıverdiğim bir cümleyi burada da anıp sorayım: sanat eseri bir insan tarafından yapıldığı için mi sanattır yoksa güzel, etkileyici olduğu için mi? İnsandan soyutlanmış bir sanat mümkün müdür? Mümkünse -ki ben öyle düşünenlerdenim- çok üretken ve renkli bir çağın arefesindeyiz demektir.

image-dream-map

  • Hep merak etmişimdir; bir sanat eseri çalındıktan sonra ne olur? Kim, nasıl pazarlar? Alan nasıl alır? BloombergBusinesweek araştırmış, yazmış.

Bu haftanın özetini ketçapsever arkadaşlarınıza yapabileceğiniz ‘şirin’ bir sürprizle kapatıyorum.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

Derleme hoşunuza gittiyse aşağıda yer alan düğmelerle sosyal medyada paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise yorumlarda beklerim. Son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmelisiniz.

18 Yorum

  • Amirim “Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre çevre eylemlerinin çevreye verilen zararı geriletme adına neredeyse hiçbir faydası yok.” demişsiniz. Linkte tam tersini söylüyor sanki? Ben mi yanlış anladım?

    -Environmental activism works, study shows
    -The environmental movement is making a difference
    -They show that a 1 percent increase in environmentalism tends to reduce emissions by more than enough to compensate for the typical annual increase in emissions.

    • Evet ben de okuyunca aynı tereddütü yaşadım “ben mi yanlış anladım acaba” diye tekrar okudum belki ara satırlarda geçiyordur yeteri kadar etkili değildir vs aradım bulamadım. Düzeltelim hemen amirim genç çevrecilerin şevki kırılmasın :)

  • Yine harika olmuş. Elinize sağlık. En sondaki ketçap şakasını yaptığımız anda evden atacak bir eş bizi bekliyor :)

    Yapay zeka’nın ilerlemesi iyi mi kötü mü tam konumlandıramadım kafamda. Yani biz hep rahat etmek için hayat sahnesinden çekilmelimiyiz. Meydan “yapay zeka”lılara mı kalmalı yani. Bilemedim. (hepsini kastetmiyorum.)

  • Sanat insandan bağımsız olabilir mi? Yanlış yerden başlanmış bir soru. Burda sorulması gereken öncelikli soru; Sanat nedir? Olmalı. Sanata getirilen tanım doğrultusunda yeni sorular doğabilir.
    Teşekkür ederim

  • Extreme Fliers’ın 3. versiyon Micro Drone’u sadece 5 günde ihtiyacının 4 katı olan 300.000 doları topladı.

    Drone’u bu kadar harika yapan özelliklerin bazıları şöyle:

    -Avuç içi kadar küçük olması,
    -HD video kaydı yapabilmesi,
    -Kumanda dışında telefonla kontrol edilmesi,
    -Canlı yayın yapabilmesi,
    -Birlikte gönderilen sanal gerçeklik gözlüğü
    -Zevkinize göre 3D yazdırabileceğiniz dış kabuk
    -Rüzgarda uçabilme
    -180 derece tam ters uçabilme
    -Kırılırsa her parçanın ayrı ayrı değişebiliyor olması

    http://igg.me/at/micro-drone/x/9889767

  • ” Bazı sunumlarımda araya sıkıştırıverdiğim bir cümleyi burada da anıp sorayım: sanat eseri bir insan tarafından yapıldığı için mi sanattır yoksa güzel, etkileyici olduğu için mi? İnsandan soyutlanmış bir sanat mümkün müdür? ”

    Bu soruya baska bir soru ile cevap vermek istiyorum. V. van Gogh’un Sorrowing Old Man tablosunu, bir yazilim hüzünü bildigini ve bunu baskalarina gostermek – anlatmak icin mi yapar yoksa sadece gordugu! icin mi? Bir yazilim neden bir tablo yapmak istesin ki? Diger insanlarin duygularini harekete gecirmek neden istesin? Bence asil sorun bu. Sanat yapmak isteyen sanatci yasadigi donemi kendi duygusal suzgecinden anlatir ve daha sonraki donemlerde bunu goren insanlarda uyandirdigi duygular yuzunden sanat anlamli oluyor.

  • Sanatı insandan soyutladığınızda tanrıyı da bir sanatçı olarak kabul etme imkanı var, bunu da düşünmüş müydünüz? ve tanrıyı sanatçı olarak düşünenlerden misiniz? veya tanrı sizin için ne ifade ediyor diye başlayabiliriz!?.. teşekkürler..

  • 14 Temmuz Yeni Ufuklar’ın yola çıkış tarihi değil, Plüton’a en yakın noktaya ulaşacağı tarih. Bu tarihten sonra Plüton ötesinde Kuipler kuşağına yolculuğuna devam edecek. Yeni Ufuklar sondası yolculuğuna 19 Ocak 2006’da başladı ve şimdiye dek yaklaşık 5 milyar kilometre yol aldı.

  • Abi güzel yazın teşekkürler…sanki liderler o zamanlar daha cesurmuş ne güzel TV kanallarında kozlarını paylaşabiliyor ve dertlerini anlatabiliyor bir tür koalisyon gibi düşündüm..Güzelde konuşuyorlarmış..Mekanı Cennet olsun

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği