Haftanın Özeti: 32

1 -7 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Yarın Apple tutkunları için büyük gün. Geleneksel WDC (Worldwide Developers Conference) etkinliğinde markanın yeni incileri tanıtılacak. Bazılarını tahmin etmek zor değil. Yeni masaüstü ve mobil işletim sistemi (iOS9) güncellemelerine kesin gözüyle bakılıyor. Bir süre önce satın aldıkları müzik hizmeti Beats ile ilgili ilk hizmet ve ürünler de garanti gibi. Donanım tarafında ne duyrulacağı konusunda kimsenin kafası net değil.
  • Boeing bu hafta aldığı patentle yere konma gereği duymayan insansız hava araçlarının kapısını araladı. Kullanılan teknik havada yakıt ikmali yapan uçaklara çok benziyor. Aracın gövdesinden sarkan bir taşıyıcı kablo ihtiyaç duyulan enerjiyi yer istasyonundan ’emiyor’. Böylece hiç yere konmadan menzilini genişletmiş oluyor.
Patent başvurularındaki senaryolardan biri bu şekilde.
Patent başvurularındaki senaryolardan biri bu şekilde.
  • ABD’nin savunma sistemlerini geliştiren DARPA‘dan bahsetmediğim bir hafta özeti neredeyse yok gibi. Kurumun 2 milyon dolar ödüllü ‘The Robotics Challenge‘ adlı yarışmasında hedef doğal ya da ‘beşeri’ felaketlerden kurtarma görevi üstlenecek bir robot ortaya çıkartmak. Onlarca ekip bu hafta tamamlanan oldukça zorlu şartlara sahip yarışma için bütün becerilerini ortaya koyuyor.

  • Georgia Teknik Üniversitesi bir tablet ve bir ışık kaynağıyla koca bir robot ordusunu kontrol edebilmeyi mümkün kıldı. Sistem parmak dokunuşlarınıza göre hedeflenen alanda yoğunlaşan ışık kaynağını takip eden akıllı robotları temel alıyor. Robot tarafındaki zeka toplaşma sırasındaki önceliklendirme, yol / izin verme eksenindeki otonom hareketlerde ortaya çıkıyor. Fikir değiştirip başka bir yöntem geliştirme yetenekleri bile var.

  • Örümceklerin ağ yapmak için ürettikleri ipeksi madde -hacmine oranla- çelikten 5 kat güçlü ve birçok lastikten daha esnek. Dolayısıyla son derece hafif ve ince bir yüzeyde kurşun geçirmez yelekten köprü halatlarına kadar sınırsız potansiyel kullanım alanına sahip. Bu yüzden bilim dünyası yıllardır bu maddeyi sentetik olarak üretebilmenin peşinde. Görünüşe göre bir ekip vuslata erdi. Lafını etmişken doğanın mucizelerine tanıklık etme adına bir örümceğin dantel işlercesine ördüğü ağa 10 kat yavaşlatılmış halde bakalım.

  • Haftanın bilim alanındaki en önemli gelişmelerinden biri yapay sinir sistemine yönelik. Memristor adı verilen elektronik bellek resistörü sayesinde yapay zekaya bir adım daha yaklaşıldı. Fakat insan beyni seviyesine gelebilmesi için daha epey adım atması gerekiyor. California Üniversitesi tarafından beyni model alarak geliştirilen baskı devre 100 sinapsa sahip. İnsan beyni ise 1 kuadrilyon (1 kuadrilyon = 1.000 trilyon) sinapsla çalışıyor. Geliştirilen devre şimdilik z, v ve n harflerini her koşul ve şekilde tanımlayabiliyor. Mevcut hali fazla ilkel görünse de hepimiz ‘elektronik şeylerin’ bizim gibi ‘biyolojik şeylerden’ çok daha hızlı geliştiğini biliyoruz.
Elektronik beyni pek böyle hayal etmemiştik, değil mi?
Elektronik beyni pek böyle hayal etmemiştik, değil mi?
  • Kadınların cinsel isteğini yükselten Flibanserin adlı ilaç bu hafta üretim için onay aldı.
  • İnsanlık tarihinin en büyük buluşlarından biri şüphesiz antibiyotikler. Onlar sayesinde pek çok hastalığın üstesinden geldik, nice hayatlar kurtardık, yaşam süremizi uzattık ve kalitesini yükselttik. Fakat antibiyotiklerin yanlış ve orantısız kullanımı aynı zamanda insanlığın en büyük tehditlerinden birine dönüştü. Çünkü gerekli dozun altında ve üstünde kullanıldığında tedavi ettiği hastalıkların kendisine karşı direnç kazanmasını sağlıyor. Endüstriyel tesislerde hastalıklardan korunmaları için sürekli -ve genellikle yanlış şekillerde- antibiyotikle büyütülen hayvanlardan da kendi payımıza düşeni (aslında düşmemesi gereken) miktarı alıyoruz. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin bu hafta yayınladığı bir çalışma antibiyotik kullanmadan hayvanları hastalıklardan koruyor. Kullandığı yöntem zekice: hızla yapı değiştiren mikroplarla mücadele etmek yerine mikropların hayvanlara sızmak için kullandığı zayıf alanları güçlendiriyor. 300 bin tavuk üstünde denenen yöntemde yüzde 100 başarı sağlanmış. Daha ötesini merak edenler rapordan detaylarına bakabilir.

Chicken-farm2

  • Antibiyotikler konusunda bu hafta heyecan verici başka bir gelişme daha yaşandı. Buffalo Üniversitesi’nden bir grup bilimci koli basili olarak da bilinen E.koli bakterisini kullanarak yeni bir antibiyotik formu üretmeyi başardı.
  • Pennsylvania Üniversitesi yüzdeki kırışıklıkları ‘gizlemek’ için uygulanan botoks enjeksiyonlarının başarı oranını ölçebilen bir 3 boyutlu görüntüleme mekanizması geliştirdi. Hassas ölçüm sayesinde çok daha düşük dozda botoksla çok daha başarılı kırışık gidermek mümkün olacak.

percec2_large

  • Akıllı saatlerin ortak noktalarını sıralayalım: tam olarak neden ihtiyaç duyduğumuzu bilmiyoruz, şarj ömürleri bir gün bile değil, neredeyse tamamı alabildiğine çirkin ve istisansız hepsi aşırı pahalı. Chronos bu dertlerin hepsine olmasa da bir bölümüne çare buluyor. Herhangi bir saatin arka kapağına yapıştırdığınızda onları akıllı saatlerin önemli yeteneklerine kavuşturuyor.

chronos-1433442486120

  • Bir dönemin popüler sloganında olduğu gibi ‘havalar nasıl olursa olsun sizin havanız güzel olsun’ elbette ama dışardaki havadan haberdar olmakta da fayda var. Tempescope, prizma şeklindeki formunun içinde dışarıdaki hava durumunu canlandırıyor. Camı açıp bakmaya üşenmek gibi algılamayın; gayet hoş görünüyor.

  • Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar sayesinde grup olarak yazışabiliyoruz. Peki grup olarak konuşmak nasıl olurdu? Onu da Line‘ın yeni Android uygulaması Popcorn Buzz yapıyor. 200 kişiyle birden muhabbet = cümbüş.
  • Vanderbilt Üniversitesi nano ölçekte oluşturduğu spiraller ile sahteciliğin önüne geçmeyi hedefliyor. Milimetrenin yüzde biri alana yüzlercesi sığan mikroskobik boyuttaki spiraller altından üretiliyor. Yapısı ve boyutundan dolayı taklit edilmeleri çok zor. Böylece pahalı ürünlerden kimlik belgelerine kadar sahteciliğin yaygın olduğu pek çok alanda güvenli bir onay mekanizması oluşturuyor.
  • Super Mario 30 yaşında. Haydi şerefine.
  • Doppler Labs tarafından geliştirilen Here adlı kulaklık etrafınızdaki sesleri filtre edip sadece duymak istediklerinizi kulağınıza aktarıyor, istemedikleriniziyse filtreliyor. Hatta normalde duyamayacağınız sesleri duyurma yeteneğine bile sahip (200 dolar).

https://www.youtube.com/watch?v=EveD-Qf97bQ

  • NASA 50 yıldır sürdürdüğü uzay yürüşlerinden önemli kesitler içeren bir foto-galeri hazırladı. Ay yüzeyinde 21, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında 184 ve muhtelif mekiklerde 82 adet yürüyüşten kesitler. Nefes kesici.
Evreni bu açıdan görmüş birinin dünyaya ait bir şeyi umursaması mümkün olabililr mi?
Evreni bu açıdan görmüş birinin dünyaya ait bir şeyi umursaması mümkün olabililr mi?
  • Selfie çubuğuyla tatmin olamayanlar için Asus iki yenilik hazırladı. Kendine odaklanmak isteyenlere özel geliştirilmiş telefon Zenfone Selfie ve masada ‘daha düzgün’ selfie çekebilmek için selfie swing adlı özel stand!
Zenfone Selfie ile herkes en az 1.000 beğeni alacak!
Zenfone Selfie ile herkes en az 1.000 beğeni alacak!
  • Paylaşılan fotoğraflarda selfie sonrası en büyük paydaş elbette yemekler. Google geliştirdiği bir yapay zeka uygulamasıyla Instagram’da paylaşılan yemek fotoğraflarından alınan kalori miktarını belirleyecek. Vicdan azabına dönüşen paylaşımlar.
  • Kablosuz enerji aktarımı konusundaki çabalara ilgi çekici bir girişim daha eklendi. Washington Üniversitesi’nden bir grup gündelik hayatımızda kullandığımız kablosuz internet freakansı (wifi) üstünden uzaktaki bir kameraya enerji vermeyi başardı. Böylece kamera aynı radyo dalgası üstünden hem elektriğini alıyor hem de kaydettiği görüntüyü merkeze aktarabiliyor (meraklısı için teknik detaylarını içeren PDF dosyası).
  • Yeni wifi standardı (802.11ad) yepyeni bir dönemi müjdeliyor. Daha hızlı, daha geniş menzilli ve pil tüketiminde daha cimri.
  • Bebeğinizin uyandığını algılayıp kendi sesinizle kaydettiğiniz ninni ve sözlerle onu tekrar uyutan bir akıllı cihaz: SleepHero. Ne kadar büyük bir buluş olduğunu ancak çocuk sahibi olanlar anlar.

  • Kullandığımız onlarca uygulama ve hizmetteki kullanıcı adı ve şifreleri hatırlamak adına neredeyse denenmedik metot kalmadı. Binghampton Üniversitesi çıtayı bambaşka bir noktaya taşıyarak beyin dalgalarıyla kimlik doğrulamayı mümkün kıldı (başarı oranı şimdilik yüzde 94).
  • Microsoft, Windows 10’u piyasaya süreceği tarihi açıkladı: 29 Temmuz. Peki bizi neler bekliyor? İzleyelim.

18 Yorum

  • Asagida yakaldigim bazi yazim hatalari var. Benim gibi siteyi ilgiyle takip edenler icin sitenim kusursuz olarak devam etmesi yerinde olur :) duzeltmeleri yaptiktan sonra bu yorumu siliniz lutfen.

    ilgisiniz yerine ilgilisiniz olmali

    Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kenidne gelen Lee Young-ho.(kendine olmali)

    ABD her yıl Green Card Lottery (Yeşil Kart Piyangosu) adı altında her yıl dünyanın birçok ülkesinden yapılan ücretsiz başvurular arasından binlerle ifade edilen sayıda göçmen kabul ediyor.
    (Her yil fazla kullanilmis)

  • Uzunluk ve yorum konusunda kusursuz denilecek bir özet… Gayet güzel bir derleme.
    *Teşekkür ederim

  • “Mekke. İslam camiasının o bölgede Kabe dışında dikkat çekici bir şeyin varlığına izin vermesini / tahammül edebilmesini anlamak güç.”
    amirim biz böyle bir şey olmasını, kat’iyen istemiyoruz, buna Müslümanların büyük çoğunluğu da dahil (zannımca). Ama bunlara engel olamıyoruz, dur diyemiyoruz.

  • amirim; wikiwand çok güzel ama türkçe vikipedi de çalışmıyor.
    Bir de Dennis kısmında dinamik kelimesi yanlış yazılmış.
    Google ın okyanus macerası: http://www.chip.com.tr/haber/google-simdi-de-okyanusa-daldi_56200.html
    microsoft un yeni benzerliğimizi ölçme sitesi: http://www.chip.com.tr/haber/twins-or-not–hit-olmaya-aday-yeni-site_56190.html
    http://www.chip.com.tr/haber/chrome-icin-yeni-flash-yetenegi_56195.html
    haberleri de ilginçti bu hafta.

  • Blogunuzu üç haftadır takip ediyorum.Benim gibi sıradan bir üniversite öğrencisi için çok güzel keyifli oluyor.Zevk alarak okuyorum :)
    Benimde katkım olsun istedim.Belediyelere twitter yoluyla uyarı gönderen BOZUK YOL adı altında uygulama mevcut.Gerçekten faydası oluyor.Bilgilendirmek istedim.İos için linki paylaştım.
    (https://itunes.apple.com/tr/app/bozukyol/id937687133?l=tr&mt=8 )
    Blogunuzu özenle okuyorum ve okumaya devam edeceğim.
    Sizin yazılar sayesinde ingilizce ihtiyacımı farkettim.En kısa zamanda bu konuyada el atıyorum ;)
    Sanki sizinle konuşacak çok şeyim varmış gibi hissediyorum. Ama yorumuda uzatmak istemiyorum.Kaleminize kuvvet diyorum başkada bir şey demiyorum :))

  • Ben 50 yaşında emekli bankacıyım.İsmimden dolayı sezgilermde çok kuvvetli…sizi özenle takip ediyorum ve seviyorum ve bilgilerinizi 18 yaşında üniversiyeye hazırlanan oğluma ben okuyorum….umutla sizi takip edecek günü bekliyorum…..bir anne olarak ben de oğlumun blogunuzda yorum yapmasını arzu ediyorum….ailenize ve size sevgiler..Sezgin Zeytin

  • Serdar Bey Merhaba,yeni sayfa duzeniniz ile ilgili olarak; gecen hafta ilk defa okumaya baslayip iceriklerin sonuna geldigimde,1-Genel Gundem 2-Bilim-Teknoloji 3… olan satiri pas gecmisim ve butun yazilanlarin Genel Gundem ile sinirli oldugunu zannetim.O satiri daha belirgin hale getirmek faydali olabilir.Tesekkurler.

  • bir cok blokda bulabileceğim her konudaki bilgileri sizlerde bulduğum için emeklerinize teşekkür ederim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği