Haftanın Özeti: 30

18 - 24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Facebook’un Kırmızı Kitap’ı ne yazık ki sadece Facebook çalışanlarına açık. Ama birkaç sayfasını ekrandan da takip edebiliyoruz. Sonunda hatırlattığı gibi geri kalanını merak edenler için en iyi seçenek şirkete iş başvurusunda bulunmak (konuları aktarış şekline hayran kaldım). Buyrun.
  • ABD / California’da bir malikane internet girişimcilerine açıldı. Ofis olarak kullanılacak 5 odaya sahip binanın her birimi aylık 1.000 dolara kiralanıyor. Yatak, yemek gibi ayrıntıları da dert etmiyorsunuz. Malikanede spor salonu, havuz, geniş bir koru, parti alanı gibi ‘verim arttırıcı’ özellikler standart. Startup Castle (Startup Kalesi) ismiyle hizmete geçen girişimin sitesinde kimler için uygun olmadığına dair bir liste de var. Birkaç tanesini seçeyim: haftada 4 saatten fazla TV izleyip oyun oynayan, birden fazla dövmeye sahip olan, sosyal medyada haftada 3’ten fazla güncelleme yapan, haftada 3 kadehten fazla alkollü içecek tüketen, yılda 2’den fazla ot içenler ve hayatında 2’den fazla uyuşturucu kullanmış olanlara uygun değilmiş.
Ofis ortamı her yerde var. Ama hava almak isteyince böyle atmosfer nerde var?
Ofis ortamı her yerde var. Ama hava almak isteyince böyle atmosfer nerde var?
  • Bir girişime ortak olmak isteyenler için güzel bir okuma.
  • GQ dergisinin Haziran sayısında Silikon Vadisi’ne harika bir reddiye var. Bir dönem birbirinden parlak, heyecanlı ve dünyayı değiştirmeye gönül verenlerin Mekke’siyken bugün ‘çakıp-çıkma’ derdine düşmüş binlerce boş, kopya işin kuluçka merkezine dönüşen Vadi’nin gölgede kalan yüzü.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin Twitter’da yer alan ilk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmuştu. Görev süresini tamamlamasının ardından 6,5 milyona yakın takipçiye sahip hesabında hala Twitter hesabının başındaki ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatını temsil eden ‘cb’ yi koruyor olsa da T. C. Cumhurbaşkanlığı makamına ait ayrı bir hesap var. Geç kalınmış ve ilginç bir gelişme Twitter’ın anavatanı ABD’de yaşandı. Sosyal medya tarihinin poster figürü ABD Başkanı Barack Obama görev süresinin sonuna doğru 60 milyona yakın takipçiye sahip kişisel hesabını sahiplendi ve ABD Başkanlık makamını temsil eden POTUS (President of the United States / ABD Başkanı) hesabını duyurdu. Siyasetin bu yeni detayları ilginç, değil mi? (Unutmadan; Obama’nın hesabı dakikada 3 binden fazla yeni takipçi topladı. 5 saatte de Twitter rekorunu kırarak yeni çıtayı belirledi)

  • Kategoriyle değil ama yukarıdaki konuyla ilgili olarak; siyasetin zeka ve mizahla yoğrulması olayı bambaşka bir boyuta taşıyor. Biz unutalı çok oldu (İpucu: FLOTUS = First Lady of the United States).

clinton-obama

  • Okyanus ötesinden bir diğer haber de New York Borsası’ndan. Dünyanın en büyük borsası bu hafta elektronik para birimi Bitcoin için özel endeks açtı. 19 Mayıs itibariyle endeksin durumunu da şöyle kayıtlara geçirmiş olalım.

btc-endeks

  • Google, arama sonuçlarının yanına ‘satın al’ düğmesi yerleştirmeye hazırlanıyor. E-ticaret platformlarının sırtından ödeme, tahsilat ve benzeri altyapı dertlerini kaldırırsak yeni bir çağ başlayabilir mi? Pinterest’in de benzer bir hazırlıkta olduğu, Snapchat’in Spring adlı alışveriş uygulamasını satın aldığı dönemde düşünülmesi gereken bir konu.
  • Birkaç özette yer verdiğim Facebook’un internet.org adlı girişimi internet erişimine sahip olmayan bölgelere gökyüzünden erişim dağıtarak erişimde eşitlik sağlamayı hedefliyor (Kimse Facebook reklamlarından mahrum kalmamalı). Fakat bir karşıt grup bu girişimin umulanın aksine eşitsizliği körükleyeceği iddiasında. Ağ tarafsızlığı, güvenlik, mahremiyet, ifade özgürlüğü gibi birçok argüman içeren bildiriyi Facebook’taki gönderisinde okuyabilirsiniz (Facebook durur mu? Yapıştırmış cevabı).
  • İnternet üstünden ev ve oda kiralama hizmeti AirBnB Londra’nın ünlü Thames Nehri üstünde tam teşekküllü bir yüzen evi kullanıma açtı. İlk sakinlerinden olmak istiyorsanız böyle bir evde neden yaşamak istediğinizi anlatan 500 kelimeyi geçmeyen bir kompozisyon yazmanız gerekiyor.

68d14ed1_original

  • Soundcloud’ın ardından Spotify da podcast (ve video) desteği sunmaya başladı.
  • Second Life desem sanal evrenden ne kast ettiğimi anlarsınız. İnternet bağlantısının ve bilgisayarların çok daha mütevazı olduğu yıllarda başlayan ve tutunmayı başaran bu yapı bugünün hızlı bağlantıları ve yapay gerçeklik gözlükleriyle yepyeni bir döneme giriyor. High Fidelty alfa testindeki ilk temsilci. Sanal gerçeklik için açık kaynaklı bir platform. Ve şimdiden 34 evrene sahip (Second Life’ın şirketi Linden Labs de yatırımcıları arasında).
Minecraft yokken Second Life vardı. Gerçi hala var.
Minecraft yokken Second Life vardı. Gerçi hala var.

  • Popcorn Time ile ilgili bu blogda epey yazı var (ipucu: film, bittorrent, stream). Yeni bir site bu tecrübeyi web tarayıcınızın içine yerleştiriyor (ne yazık ki hafta içinde kapandı. Fakat Popcorn Time’ın da aynı böyle başladığını unutmayalım).
  • Videoblocks video içerik üretenler için binlerce stok video sunuyor.
  • Artık Twitter paylaşımları da Google aramalarında yer alacak (şimdilik sadece mobil cihazlardaki aramalarda).

32 Yorum

  • Serdar bey, pazar günü için müthiş bir özet uzunluğu konusunda hiç sıkılmadan okudum çok teşekkür ederim

  • Amirim uzunu da hoş, kısası da hoş! (Ulen Türkçe, sen niye hep yanlış anlatıyorsun?) :)

  • Merhabalar,
    “insan organlarını bir çip üzerinde simüle ederek tıpta çığır açan Emulate” konusuna ait videoya erişilemiyor… Özetlerin uzun ve kısalığı, her hafta farklı bir ölçüde okuma hissi uyandırıyor bende. Bazen kısa geliyor bazen de uzun ancak bu gün okuduğum şekli ile gayet iyi bence. Bir diğer şahsi yorumum ise; dünyadan farklı gelişmeleri okumak için buraya gelmediğim. Beni buraya çeken şey, sizin gelişmelere yönelik yorumlarınızı okumak. Çünkü günümün büyük bölümünü net başında geçiriyor ve sık sık gelişmeleri takip edebiliyorum. Ancak tecrübe ile yoğrulmuş bir hayatın gözleriyle bakıp, sesiyle gelişmeleri yorumlamak, bana inanılmaz bir katkı sağlamaktadır. Son olarak söylemek istediğim şu ki; Olaylara bakışınızı/yorumlarınızı bir kaç cümle ile arttırabilirsiniz zira keyif alarak okuduğum, sizin o güzide bilgi ve deneyimlerinizin kelimelere dökülmüş halidir.. Tüm emekleriniz için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle

  • Üstad selamlar, iyi pazarlar. Bence yazılar daha uzun olabilir çünkü bir hafta boyunca olan şey bukadarcık mı? (Nankörlük etme lan!) dediğim zamanlar oluyor.
    Diğet konu bilişim vadimiz ile ilgili düşüncelerinin, öngörülerin ve önerilerinin olduğu bir yazıyı yada önereceğin yazıları merakla beklerim.

    Saygılar

  • Serdar Bey merhaba,
    Haftalık özetler teknolojik ve hayata dair konuları takip için çok yararlı bir kaynak olarak en başından beri takip ediyorum. Çok teşekkür ederim.
    Tek bir önerim olacak. Maddeleri bir hash, anchor ekleyip sadece o maddeyi paylaşmayı sağlayabilirseniz faydalı bir özellik olacaktır.
    Tekrar teşekkürler.

  • LG G2’yle kendi zirvesini yaşadı gibi geliyor bana. Teknolojik olarak G3 ya da G4 daha iyi olabilir elbette ama sizin de söylediğiniz gibi gereksiz büyük. O yarım inç itici duruyor. Compact serilerinde hiçbir zaman iyi bir çizgi yakalayamadı LG. Compact konusunda Sony’yi örnek alsa her şey çok daha güzel olabilir. G4’le G4c arasında sadece boyut değil bildiğiniz nesil farkı var.

    Bu hafta da gözümüz, dimağımız doydu, Teşekkürler.

  • Telefonlarda gerçek anlamda mini/compact tasarım işini en iyi Sony Xperia Z3 ve Z3 compact ile yaptı.Neredeyse hiçbir özellikten vazgeçmeden küçük ekran ve buna bağlı olarak pil ömrü kazanmış oldu. Diğer firmaların mini/compact’ta başarısız olmasının tek sebebi neredeyse tüm özellikle 1/3 oranında düşürmeleri. Eğer özellikleri bu kadar düşürmeden ekranı küçültseler çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşacaklardır.

  • Serdar Bey, öncelikle paylaşımlarınızı beğeni ile takip ettiğimi bilmenizi isterim.

    Chrome un bellek sorunu ile ilgili olarak farklı bir eklenti önermek isterim.
    OneTab https://goo.gl/x18nJ
    The Great Suspender ve Save To pocket eklentilerini de kullandığımı belirtmekle beraber OneTab ın seçeneklerini de göz önüne aldığınızda bellek sorununu gidermenize ek olarak; Sekmeleri kaydetme, yönetme ve farklı platformlarda sekmelere listeler şeklinde ulaşmanız açısından vazgeçilmez bir eklenti olduğu kanaatindeyim.Kısacası denemenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum.

    İyi pazarlar dilerim.

  • Uzunluk bir süre sonra yoğunlaşmayı azaltabilir diye düşünüyorum.
    Günümüzde insanların uzun yazıları okuyacak sabrının azaldığını gözlemliyorum.
    Özet , adı üstünde özet olmalı.

  • DaVinci’yi görünce NİSAN YDS aklima geldi. İlk orada öğrenmiştim ne olduğunu. Gerçekten günümüz gelişmişliğinin göstergesi.

  • The Great Suspender eklentisi yerine önerebileceğim bir eklenti var; Onetab (Chrome ve Firefox için kullanılabiliyor, adresi one-tab.com). Açık olan sekmeleri tek tıkla bir sekmede görüntülenecek şekilde listeliyor. O anki sekme gruplarını isimlendirebiliyorsunuz. Listede bulunan sekmelerden birine tıklayınca link yeni sekmede açılıyor, listeki link kaldırılıyor. Uzun zamandır kullanıyorum, oldukça kullanışlı.

  • Amirim, sen bir hafta binbir çiçekten toplayıp özetliyorsun, biz pazar yetmezse bir haftaya yayıp, yayıla yayıla okuyoruz. İçin rahat olsun. Emeğine ve zihnine sağlık.

  • Bu yazı kısa olmuş.Yani yazılarınız doyumsuz oluyor , o yüzden uzun yazılarınız daha çok iyi oluyor.Haftalık özetlerin haricinde ara yazılarınızı sıklaştırın.Yazılarınızdan çok şey öğrenip , faydalanıyoruz sağolun.

  • Emekleriniz için teşekkürler. Kısa olursa daha çok haberi kaçırırım diye düşüyorum. Siz istediğiniz kadar yazın ben okuyabildiğim kadar okuyacağım…:-)

  • Sanırım bu pazar özetlerinin tek eksiği belki klişe olacak ama yeni açılmış dergi kokusu :) Pazarları iple çektiren, takip edilen bir dizi gibi yayın saatini bekleten bugüne kadar yazdığınız 30 yazı için gerçekten teşekkürler. Elbette önceden de yazıları takip ediyor zevkle okuyorduk ancak bu yazı dizilerinin tadı çok farklı. Sınavlarla çakıştığı için ve rahat rahat okuyabilmek için bu hafta iki gün ertelemiş olsam da diğer kimi zamanlarda olduğu gibi diğer okuyucuların yorumlarını da görmek ikinci bir katkı daha sağlıyor.

  • Daha fazla uzun olmamasını rica ediyoruz. Bu uzunluk gayet iyi.

    Serdar bey sağolsun uzun zaman önce lg g2’ye dikkatimizi çekti. Hem beni idare eden bir telefonum var hem de biraz ucuzlasın diye bekleyeyim dedim bu yıl içerisinde alacağım ama iphone’lar gibi zamlanacak diye endişeleniyorum bugünlerde.

  • Harika bir güncel gündem yazısı olmuş ama galiba biraz kısa olmadımı? Ki bir çok insan herşeyi sosyal medyadan takip ederken açıkçası eskisi gibi uzun uzun bekledim mserdark.com blog sitesi diyince her hafta işte bu acaba çevremde dünyada teknoloji anlamında neler oluyor diye merak ediyor insan ki serdar kuzuloğlu gibi bir usta kalemden bu makaleleri okumak gerçekten harika bir an 25 dk yazıda yazılsa bu blogda sıkılmam teşekkürler tebrikler hocam

  • Mad Max:Fury Road’un yönetmeni George Miller, sanat yönetmeni ise Jacinta Leong. Dikkatinizi çekerim.

  • Hocam kısaltmayın valla yazı bitince üzülüyorum. Yani uzun olması hiç sorun değil.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği