Haftanın Özeti: 30

18 - 24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Atmayan bir kalp ile yaşayabilir miyiz? İki doktor bunu kafaya taktı. Ve bakın ortaya ne çıktı:

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Türkiye’de 2014 yılında yüzde 12,1’lik büyümeyle 69,4 milyar TL hacme ulaştı. Sektör Türkiye ekonomisine 103 bin kişilik istihdam ve 1,34 milyar TL ihracat geliri sağlıyor.
  • Sağlık konulu sunumlarımda mutlaka değindiğim Da Vinci, robotik bir cerrah. Bir uzman tarafından yönetiliyor ve çok daha hassas operasyonların çok daha keskin bir tutarlılıkla gerçekleştirilmesini sağlıyor. Kullanıma başlandığı 2000 yılından bu yana 1,5 milyonun üsttünde ameliyatta kullanıldı (Türkiye’de de birçok hastanede kullanılıyor). Uzman cerrahları kilometrelerce öteden sürece dahil edebilmesinin yanısıra bence gelecekte otomasyonla tamamen kendi başına da ameliyatlar yapabilir hale gelecek. Üretici şirketi bu hafta duyurduğu yeni bir patentle Da Vinci’yi çok daha mükemmel bir seviyeye ulaştırdı. Aşağıda bir parçası soyulmuş bir üzüm tanesinin kabuğunu yeniden yerine dikmesini seyredin. Çok heyecan verici bir çağda yaşıyoruz.

  • Bir çay kaşığı kadar insan kanında 5 milyon T hücresi var. En büyük yetenekleri kanser hücrelerini bulup zehirleyerek öldürmek. Her gün hepimizin kanımızda dolaşan kanser hücrelerini bu şekilde bertaraf ediyoruz (bir gün bu savaşı diğer hücre kazanıyor ve kansere yakalanıyoruz). Bu savaşa ait ilk görüntü yayınlandı. Videodaki kırmızılar T hücreleri, mavilerse kanser hücreleri gösteriyor.

  • Kozmetik dünyasının önemli oyuncularından L’oreal, Organovo şirketiyle ortak geliştirdiği yeni teknolojiyle dermatolojik testleri bundan böyle 3D yazıcılarla ürettiği dokular üstünde gerçekleştireceğini açıkladı. Bu kobay olarak kullanılan hayvanlar (ve insanlar) için iyi bir haber. Peki insan dokusu nasıl üretiliyor? İzleyelim, öğrenelim.

  • NASA, dünya dışında sürdürülebilir yaşam alanları tasarlama konusunda toplam 2,2 milyon dolarlık bir tasarım yarışması başlattı. Amaç Ay ve Mars’ta kurulması planlanan kolonilerde en optimum çözümü bulabilmek. Kurumun kendi bilimcilerinin yanısıra internetten katılacak gönüllülere de açık bu arayışın merkezinde tahmin edeceğiniz gibi 3D yazıcılar bulunuyor.

  • NASA göklerde koloni kurmaya çalışırken bir bakalım uzayda şu an kaç kişi var?
  • Mars kolonisiyle ilgili en ilginç fikri 24 yaşındaki Oskar Pernefeldt ortaya attı. Dünyayı uzayda hangi bayrak temsil edecek? Gayet mantıklı ve geç kalmış bir tartışma.

  • Uzayla ilgili herkesin bu kadar ulvi düşünceleri yok elbette. Evrendeki trilyonlarca dolarlık yeni maden ve topraklar şimdiden girişimcilerin ağzını sulandırmaya başladı. ABD Meclisi konuyla ilgili bir yasa bile çıkardı!
  • Duke Üniversitesi tarafından yürütülen ve sonuçları bu hafta yayınlanan bir araştırmaya sigarayı bırakmayı başarabilenler iş ve gündelik hayatında başarmaya daha meyilli oluyor. Beynin merkez kısmında sigara içme dürtüsünü oluşturan bölümle bunu eyleme dönüştüren bölüm arasındaki ilişki hem sigarayı bırakabilme iradesini hem de iş yaşamındaki başarma hırsını belirliyor.
Üst taraftaki beyin taraması bağımlılıktan kurtulabilen alt taraftakiyse başaramayanlara ait. Yukarıdaki örnekte merkez noktayla çeper arasındaki -mavi- bağlantıları gözlemleyebilirsiniz.
Üst taraftaki beyin taraması bağımlılıktan kurtulabilen alt taraftakiyse başaramayanlara ait. Yukarıdaki örnekte merkez noktayla çeper arasındaki -mavi- bağlantıları gözlemleyebilirsiniz.
  • Tekillik (singularity) kavramının havarisi Ray Kurzweil beyinleri bilgisayara yükleyerek insanların ölümsüzleşeceğini iddia ediyor. Üstelik birkaç yıl içinde!
  • İngiltere’deki Surrey Üniversitesi parmakizinden kokain kullanımını tespit etmeyi başardı.
  • Tarayıcı olarak Google Chrome kullanıyorum. Tahmin edeceğiniz gibi aynı anda sayısız sekme açık oluyor. Ve ne yazık ki hepsi saniye saniye bilgisayarımın belleğimden parçalar emip duruyor. Birkaç saat sonra yerlerde sürünen bir sistemle başbaşa kalıyorum. Çözümünü bulmak için yapmadığımı bırakmadığım bu dert bu hafta bir eklentiyle tarihe karıştı. The Great Suspender adlı ücretsiz Chrome eklentisi o an kullanmadığınız sekmeleri durduruyor. Deneyin derim (gerçi Google da bu konuda uğraşıyor).
Google Chrome tarayıcısı için feda edilenlere bir örnek.
Google Chrome tarayıcısı için feda edilenlere bir örnek.
  • Sony yeni bir ampul tanıttı. Akıllı ampul. Hem müzik dinletiyor hem de müziğe göre ışık saçıyor. Bu gerçekten büyük bir ihtiyaçtı.

  • FUJI’nin bu hafta satışa sunulan X-T10 kodlu fotoğraf makinesi benim gibi retro tutkunlarını can evinden vurdu (gövde fiyatı 800 dolar). Özellikleri de yabana atılacak türden değil. Analog ile küllenen ilişkimizin her an harlanmaya meyilli oluşu hoşuma gidiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=EDB52UrFbaQ

  • Giyilebilir cihazlarla yapabileceklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. (Fonlanırsa) camianın en taze üyesi olmaya aday Revault ise apayrı bir alana yöneliyor. Kol saati ya da kolye formuna girebilen ReVault‘ta modeline göre 32 ile 128GB arasında veri depolayabiliyorsunuz. Ancak onu yenilikçi yapan ayrıntı dosya depolaması değil (bunu çok daha ucuza USB belleklerle de halledebiliyoruz). ReVault, bluetooth veya wifi üstünden kullandığınız cihazlara -aynen Dropbox gibi- bir bulut depo hizmeti olarak kendini tanıtarak internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanım sağlıyor. İncelemeye değer.

  • Eye2TV televizyona HDMI portundan bağlanarak renk körlerinin seçemediği renkleri belirginleştirerek görüntüleri olması gerektiği gibi algılamalarını sağlıyor. Gayet mantıklı.

  • LG telefonları beğeniyorum. Teknoloji, tasarım, arayüz ve fiyat açısından gayet güzel bir dengeye sahipler. Markanın son incisi G4 yenilenen tasarımı, hızlı şarj desteği, üstün fotoğraf ve video çekme özelliği ve güçlü platformuyla dikkatleri üstüne çekti ancak 5,5 inçlik ekranıyla benim gibi telefonunda ‘taşınabilme’ özelliği de olsun isteyenleri üzdü. Neyse ki LG bu hafta benim gibilerin yüreğine su serpecek 5 inçlik G4c modelini duyurdu. Eminim bu satırları okuyanın kafasında ‘peki G4 mü G4c mi?’ sorusu belirmiştir. Karşılaştırın, kararı siz verin.

Bild_LG-g4c

  • Yukardaki konuyla bağlantılı bir ters bakış ise Tayvanlı HTC’den geldi. Firma artık kimse küçük ekranlı telefon kullanmak istemediği için mini serileri üretmeyeceğini duyurdu.
  • Telefon demişken; iPhone’a yılın ikinci zammı geldi. iPhone 6 16 GB 2.699 TL, iPhone 6 64 GB 3.099 TL, iPhone 6 128 GB 3.499 TL, iPhone 6 Plus 16 GB 3.099 TL, iPhone 6 Plus 64 GB 3.499 TL, iPhone 6 Plus 128 GB 3.899 TL oldu (telefona 3 bin 400 lira para vermeyin ne  olur).
  • Bir tarafı LCD diğer tarafı e-kitaplardan tanıdığımız EPD ekrandan oluşan YotaPhone‘un ikinci sürümü IndieGoGo’da satışa sunuldu.
  • Cep telefonları başta bas-çek fotoğraf makineleri olmak üzere pek çok ürün grubunun sonunu getirdi ancak tek bir sektörle baş edemedi: kulaklıklar! Aksine kulaklıklar altın çağını yaşıyor. Fiyatları da altın ile yarışta. Alman Sennheiser’ın bu hafta duyurduğu HD 630VB serisi ses tutkunları için yeni bir üst standardı temsil ediyor. 400 gramı kafada taşımak biraz dert olabilir gerçi.

square_louped_HD_630VB_sq-01-sennheiser

  • Ruslar 31 yıl önce; yani 1984’te Tetris oyununu piyasaya sürerek kapitalist dünyanın işi gücü bırakıp saatlerce oyun oynayarak çökmesini hedeflemişti. Microsoft bu çabayı yeterli bulmayarak aynı planı küresel ölçekte bundan 25 yıl önce Solitaire’i Windows’a ekleyerek ilerletmişti. Bu hafta yapılan açıklamada 25. yıl şerefine bir turnuva düzenleyeceklerini duyurdular. Çekilen bunca acı yetmedi mi? Anaların feryadını dindirin artık!

solitaire

  • Yarış kategorisinin efsanesi Need for Speed oyununun yeni sürümü görüntü olarak sinematografik aşamasını da geride bırakıp gerçeğin ta kendisine dönüşmüş. Bu hafta yayınlanan taze fragmanına bakalım.

  • Kimbilir kaç senedir bütün görsel düzenleme işlerimde kullandığım ücretsiz web tabanlı editör Pixlr güncellendi (Autodesk tarafından geliştiriliyor). Her an elinizin altında bu kadar becerikli bir aracın olması güzel. Denemediyseniz, mutlaka inceleyin derim (Türkçe olarak da kullanabilirsiniz).

pixlr

  • 100 dolarlık Automatic bütün araçları akıllı hale getiriyor. Yeni versiyonu üçüncü parti uygulamalarla daha da güzelleşmiş.
  • Rusya, NSA’in dijital takibinden uzak durmak için kendi mobil işletim sistemini yazacağını duyurdu.
  • Intel yeni bir Linux dağıtımını tanıttı: Clear Linux.
  • Aylardır yapmak istediğim şeyi (ucuz bir akıllı telefona geçmek) Abhishek Anand yapmış ve izlenimlerini Medium’daki yazısıyla paylaşmış. Sebepleri kafamdakilerle neredeyse birebir aynı: bir gün boyu şarja ihtiyaç duymadan yeten pil, (stok sistem kullandığı için) Android güncellemelerini anında hayata geçirmek, 2 yıl sonra yeni modele geçerken çok zarar etmemek ve kaybolup, çalındığında evlat acısı gibi dert çekmemek.

32 Yorum

  • Serdar bey, pazar günü için müthiş bir özet uzunluğu konusunda hiç sıkılmadan okudum çok teşekkür ederim

  • Amirim uzunu da hoş, kısası da hoş! (Ulen Türkçe, sen niye hep yanlış anlatıyorsun?) :)

  • Merhabalar,
    “insan organlarını bir çip üzerinde simüle ederek tıpta çığır açan Emulate” konusuna ait videoya erişilemiyor… Özetlerin uzun ve kısalığı, her hafta farklı bir ölçüde okuma hissi uyandırıyor bende. Bazen kısa geliyor bazen de uzun ancak bu gün okuduğum şekli ile gayet iyi bence. Bir diğer şahsi yorumum ise; dünyadan farklı gelişmeleri okumak için buraya gelmediğim. Beni buraya çeken şey, sizin gelişmelere yönelik yorumlarınızı okumak. Çünkü günümün büyük bölümünü net başında geçiriyor ve sık sık gelişmeleri takip edebiliyorum. Ancak tecrübe ile yoğrulmuş bir hayatın gözleriyle bakıp, sesiyle gelişmeleri yorumlamak, bana inanılmaz bir katkı sağlamaktadır. Son olarak söylemek istediğim şu ki; Olaylara bakışınızı/yorumlarınızı bir kaç cümle ile arttırabilirsiniz zira keyif alarak okuduğum, sizin o güzide bilgi ve deneyimlerinizin kelimelere dökülmüş halidir.. Tüm emekleriniz için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle

  • Üstad selamlar, iyi pazarlar. Bence yazılar daha uzun olabilir çünkü bir hafta boyunca olan şey bukadarcık mı? (Nankörlük etme lan!) dediğim zamanlar oluyor.
    Diğet konu bilişim vadimiz ile ilgili düşüncelerinin, öngörülerin ve önerilerinin olduğu bir yazıyı yada önereceğin yazıları merakla beklerim.

    Saygılar

  • Serdar Bey merhaba,
    Haftalık özetler teknolojik ve hayata dair konuları takip için çok yararlı bir kaynak olarak en başından beri takip ediyorum. Çok teşekkür ederim.
    Tek bir önerim olacak. Maddeleri bir hash, anchor ekleyip sadece o maddeyi paylaşmayı sağlayabilirseniz faydalı bir özellik olacaktır.
    Tekrar teşekkürler.

  • LG G2’yle kendi zirvesini yaşadı gibi geliyor bana. Teknolojik olarak G3 ya da G4 daha iyi olabilir elbette ama sizin de söylediğiniz gibi gereksiz büyük. O yarım inç itici duruyor. Compact serilerinde hiçbir zaman iyi bir çizgi yakalayamadı LG. Compact konusunda Sony’yi örnek alsa her şey çok daha güzel olabilir. G4’le G4c arasında sadece boyut değil bildiğiniz nesil farkı var.

    Bu hafta da gözümüz, dimağımız doydu, Teşekkürler.

  • Telefonlarda gerçek anlamda mini/compact tasarım işini en iyi Sony Xperia Z3 ve Z3 compact ile yaptı.Neredeyse hiçbir özellikten vazgeçmeden küçük ekran ve buna bağlı olarak pil ömrü kazanmış oldu. Diğer firmaların mini/compact’ta başarısız olmasının tek sebebi neredeyse tüm özellikle 1/3 oranında düşürmeleri. Eğer özellikleri bu kadar düşürmeden ekranı küçültseler çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşacaklardır.

  • Serdar Bey, öncelikle paylaşımlarınızı beğeni ile takip ettiğimi bilmenizi isterim.

    Chrome un bellek sorunu ile ilgili olarak farklı bir eklenti önermek isterim.
    OneTab https://goo.gl/x18nJ
    The Great Suspender ve Save To pocket eklentilerini de kullandığımı belirtmekle beraber OneTab ın seçeneklerini de göz önüne aldığınızda bellek sorununu gidermenize ek olarak; Sekmeleri kaydetme, yönetme ve farklı platformlarda sekmelere listeler şeklinde ulaşmanız açısından vazgeçilmez bir eklenti olduğu kanaatindeyim.Kısacası denemenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum.

    İyi pazarlar dilerim.

  • Uzunluk bir süre sonra yoğunlaşmayı azaltabilir diye düşünüyorum.
    Günümüzde insanların uzun yazıları okuyacak sabrının azaldığını gözlemliyorum.
    Özet , adı üstünde özet olmalı.

  • DaVinci’yi görünce NİSAN YDS aklima geldi. İlk orada öğrenmiştim ne olduğunu. Gerçekten günümüz gelişmişliğinin göstergesi.

  • The Great Suspender eklentisi yerine önerebileceğim bir eklenti var; Onetab (Chrome ve Firefox için kullanılabiliyor, adresi one-tab.com). Açık olan sekmeleri tek tıkla bir sekmede görüntülenecek şekilde listeliyor. O anki sekme gruplarını isimlendirebiliyorsunuz. Listede bulunan sekmelerden birine tıklayınca link yeni sekmede açılıyor, listeki link kaldırılıyor. Uzun zamandır kullanıyorum, oldukça kullanışlı.

  • Amirim, sen bir hafta binbir çiçekten toplayıp özetliyorsun, biz pazar yetmezse bir haftaya yayıp, yayıla yayıla okuyoruz. İçin rahat olsun. Emeğine ve zihnine sağlık.

  • Bu yazı kısa olmuş.Yani yazılarınız doyumsuz oluyor , o yüzden uzun yazılarınız daha çok iyi oluyor.Haftalık özetlerin haricinde ara yazılarınızı sıklaştırın.Yazılarınızdan çok şey öğrenip , faydalanıyoruz sağolun.

  • Emekleriniz için teşekkürler. Kısa olursa daha çok haberi kaçırırım diye düşüyorum. Siz istediğiniz kadar yazın ben okuyabildiğim kadar okuyacağım…:-)

  • Sanırım bu pazar özetlerinin tek eksiği belki klişe olacak ama yeni açılmış dergi kokusu :) Pazarları iple çektiren, takip edilen bir dizi gibi yayın saatini bekleten bugüne kadar yazdığınız 30 yazı için gerçekten teşekkürler. Elbette önceden de yazıları takip ediyor zevkle okuyorduk ancak bu yazı dizilerinin tadı çok farklı. Sınavlarla çakıştığı için ve rahat rahat okuyabilmek için bu hafta iki gün ertelemiş olsam da diğer kimi zamanlarda olduğu gibi diğer okuyucuların yorumlarını da görmek ikinci bir katkı daha sağlıyor.

  • Daha fazla uzun olmamasını rica ediyoruz. Bu uzunluk gayet iyi.

    Serdar bey sağolsun uzun zaman önce lg g2’ye dikkatimizi çekti. Hem beni idare eden bir telefonum var hem de biraz ucuzlasın diye bekleyeyim dedim bu yıl içerisinde alacağım ama iphone’lar gibi zamlanacak diye endişeleniyorum bugünlerde.

  • Harika bir güncel gündem yazısı olmuş ama galiba biraz kısa olmadımı? Ki bir çok insan herşeyi sosyal medyadan takip ederken açıkçası eskisi gibi uzun uzun bekledim mserdark.com blog sitesi diyince her hafta işte bu acaba çevremde dünyada teknoloji anlamında neler oluyor diye merak ediyor insan ki serdar kuzuloğlu gibi bir usta kalemden bu makaleleri okumak gerçekten harika bir an 25 dk yazıda yazılsa bu blogda sıkılmam teşekkürler tebrikler hocam

  • Mad Max:Fury Road’un yönetmeni George Miller, sanat yönetmeni ise Jacinta Leong. Dikkatinizi çekerim.

  • Hocam kısaltmayın valla yazı bitince üzülüyorum. Yani uzun olması hiç sorun değil.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği