Haftanın Özeti: 29

11 - 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Yazılımcılar internetle yeniden şekillenen dünyanın duvar ustaları. En büyük ayrıcalıkları kullandıkları programlama dillerinin evrenselliği ve internet erişimi olan her yeri iş alanına çevirebilme yeteneği. Dolayısıyla dünyanın herhangi bir yerinde dünyanın herhangi bir ülkesindeki proje için çalışabilirler. Jobbatical sitesi tam da bu işe yarıyor. Yazılımcılara farklı ülkelerdeki takımlara katılma fırsatı sunuyor. Şu an 39 ülkede 82 ekip çalışma arkadaşı arıyor. Parmakları kaşınanlara duyrulur.
Yazılımcı arayan yerlerden biri Hırvatistan. Ortam da böyle.
Yazılımcı arayan yerlerden biri Hırvatistan. Ortam da böyle.
  • Ind.ie sitesinde bağımsız / özgür yazılım ve hizmetler geliştiren Aral Balkan, İngiltere’deki yeni devlet takip düzenlenemeleri sebebiyle ülkeyi terk etme kararı aldı.
  • Bir internet girişiminin gelecek vaat edip etmediğini anlamak için 6 maddelik süper bir ‘checklist‘.
  • 2015’te iki safkan internet akımı geri döndü: podcast ve bloglar (bizde değil elbette; biz Facebook’ta komik video avlamaya devam ediyoruz :).  Blog çeşitliliğinden beslenen platformlara da bu hafta bir yenisi daha eklendi: Buffalo.
  • Şehirlere ait şarkıları derleyen Spotify destekli bir harita: Spotimap (İstanbul sıralaması sürpriz değil elbette).

spotimap

  • Müzikseverler için bir de -Türkiye kökenli- bir hizmetin yeni versiyonunu çıtlatayım: Cubic.fm. Youtube, Facebook, Soundcloud ve benzeri birçok farklı hizmette karşınıza çıkan, hoşunuza giden şarkıları bir tıklamayla kaydedin, ardından Cubic’te dinleyin. Kaydınızı yaptırın, yerinizi alın. Güzel fikir, temiz arayüz.

  • ABD / California kökenli işadamı Kevin Halpern, yakın dönem internet tarihinin en başarılı sitelerinden (Türkiye’de de hizmet verenUber‘in CEO’su Travis Kalanick ve sitenin bir dizi yatırımcısını kendi fikirlerini çaldığı gerekçesiyle mahkemeye verdi (Facebook özelinde benzer bir dava da Winklevoss kardeşler ve Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg arasında yaşanmış ve 65 milyon dolar karşılığı unutulmuştu) Halpern, çalınan Uber fikri için siteden 1 milyar dolar tazminat istiyor. İddialarını sıraladığı bir Facebook sayfası; hatta 12 dakikalık bir Youtube videosu bile var.

  • Yemek Sepeti ve türevlerinden sipariş vermek karnı doyurmak için en gelişmiş model gibi görünebilir. Domino’s Pizza olayı bambaşka bir boyuta taşıdı. Twitter’dan pizza emojisini yollamak yeterli!

  • Emojilerle kendinize değil de başkalarına hayrım olsun diyorsanız gezegeni paylaştığımız diğer canlılara WWF üstünden bağış yollayabilirsiniz.

  • Apple Google, Amazon ve Facebook’un toplamından fazla gelire sahip. Sadece iPhone geliri Microsoft’un toplam gelirinden fazla. iPad geliri Facebook’un toplam gelirinin 3 katı. Amazon’un 20 yılda ettiği karın toplamından fazlasını bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdi. Kasasındaki nakitle Facebook, Twitter ve Tesla’yı satın alsa hala 59 milyar doları kalıyor. Dünyada hiçbir şirketin elinde onunkinden fazla kredi kartı bilgisi yok. Rakamlar böyle uzayıp gidiyor.
  • E-ticaret sitesi Amazon cep telefonu ve tablet üretiyor, arama motoru Google sosyal ağ yapıyor, cihaz üreticisi Apple alışveriş ve ödeme çözümleri geliştiriyor. Facebook da bu yüzden Instant Articles adını verdiği hizmetle haber sitelerinin içeriğini kendisi barındırmak istiyor (Facebook aynı zamanda en hızlı büyüyen medya şirketi). İnternet tarihinin en büyük kırılımlarından birine dair The New York Times’tan çok sağlam bir analiz (Hatırlatma: The New York Times da Instant Articles’ın içerik ortaklarından biri).
  • Twitter ile entegre canlı video yayın uygulaması Periscope kendi alt kültürünü hızla oluşturuyor. Ancak ne olup bittiğine dair genel bir fikir elde edinmek hala kolay değil. Dextro tarafından geliştirilen Stream bu derdi çözüyor. Gerçek zamanlı ilgi takibi.
  • ABD kökenli internet erişim ve içerik şirketi AOL (America Online) 2000 yılında birçok medya markasını bünyesinde tutan Time-Warner’ı 164 milyar dolar gibi inanması zor bir bedele satın almış ve birleşme sürecine girmişti. 2001 yılında bizzat Time Warner bu evliliği ‘kurumlar tarihinin en büyük hatası’ olarak adlandırılan bu birliktelik 2009’da son bulmuştu. Bu tecrübenin ardından AOL şimdi yine ABD kökenli telekom operatörü Verizon tarafından 4,4 milyar dolara satın aldı.
  • ‘Melodik isimler’ diye bir kavram vardır. Bazı isimler gerçekten ahenkle tınlar. TypeDrummer sitesi ise istisnasız her ismi ve kelimeyi o hale getiriyor (hani mesela).
  • İngilizce bir video paylaşacağım ama dünyanın her yerinde herkes anlayacak. Instagramcılar eqlesin!

23 Yorum

  • Amirim Ex Machina ve değindikleri hakkında bir yazı planınız var mı? Zaman sorununuz olduğunu biliyorum ancak sizin elinizden bir şeyler okumak istiyor insan böyle konularda. (Filmde telefonlarla ilgili kısa ama etkileyici birkaç repliği duyunca aklıma siz geldiniz.)

  • Her pazar olmazsa olmazımız olan bir köşe oldu bu ve uzun yıllar sürmesini dilerim. Verdiğiniz emek ve paylaşımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.

  • Amirim yine harika derleme. Bizimkiler dizisini, Arka Sokakları geçen bir seri olur inşallah. :)

    Cezayirli Kadınlar tablosu için ödenen tutar bu güne kadar sanat eserine verilen en yüksek tutar olarak belirtilmiş ancak sanırım bir müzayedede en yüksek tutara ulaşma rekorunu kırdı. Şu (http://allday.com/post/3611-the-paintings-that-people-will-pay-100-million-and-more-to-own/) linkte sıralanan ve 300 milyon Dolar’a varan eserler de küçük bir ekleme olsun.

  • Elinize sağlık amirim güzel bir yazı olmuş.Kitap demişken geçenlerde instagram dan tavsiye ettiğiniz Yaratıcılık kitabı gerçekten çok güzeldi bir günde bitti başka tavsiyeler varsa lister misiniz? İyi çalışmalar.

  • Normalde yazıları bitirmek için okuruz, sizin özetler bitecek diye korkarak okuyorum. Harcadığınız zaman ve emeğiniz için teşekkürler.

  • amirim, e-book tercihiniz kindle dan yana biliyorum ama sizce paperwhite 1 mi yoksa paperwhite 2 mi tercih edilmeli? ya da yakında çıkacak denilen seri 3 mü beklenmeli?saygılar…

    • Amacınız düzgün bir ekrandan gözleri yormadan kitap okumak ise (benim de kullanmakta olduğum) birinci seri dahi beklentinizi ‘fazlasıyla’ karşılayacaktır. Ama (çoğu teknolojik ürün tüketicisi gibi) özellik yarışı ise bence 9 veya 10’uncu seriyi beklemek gerekebilir. Emin olun çok daha üstün meziyetlerle karşınıza çıkacaktır.

  • bana biraz haksızlık yapmışsınız:) amacım gözlerimi yormadan ve daha da bozmadan kitap okumak.
    Üst modeli sormaktan amacım; desteğinin kesilmesi, amazonun kitapları silmesi veya kısıtlı erişemler gibi sıkıntılardı. Misal 3 yıllık smart tv min youtube desteğinin kesilmesi ve artık tv de youtube keyfimden mahrum kalmam gibi.Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

    • Sizin tercihinizi bilmiyorum, şahsınıza yönelik bir şey de söylemedim zaten. Sadece bu tür seçimler yaparken karşınızdaki iki seçeneği sundum. Tercih sizin.

  • ilginiz ve yardımınız için tşk ederim, umarım gelecek haftanın özetinden önce yeni yazılarınızı okuruz.saygılarımla…

  • cubic.fm de benzerleri gibi bana aşırı gereksiz gelince farkettim ki eski kafalı denecek kadar yaşlanmışım ve halen mp3 kullananlardan biri olarak neslimiz tükenmek üzere.

  • Bu kadar mükemmel düzen ve ölçü üzerine yaratılan bu evreni ve en kamil varlığı olan insandaki derinliği, hikmet ve gayeyi anlamak için neler yapılıyor, nasıl eserler ve anlayışlar var konulu bir yazıyı da heyecanla bekleriz amirim.

  • Türkiye’de kitap okuma/satın alma meselesinin alıntılarınızdan biriyle tarifi mümkün sanırım : “…. genellikle kitap alma içindekileri benimsemeyle karıştırılır.” (Arthur Schopenhauer)

  • Tekrar Elinize saglik hocam. Bir not dusmek istiyorum, Lily Camera (drone) beni cok heyecanlandirdi fakat ogrendim ki onune cikan engelleri asma gibi bir algoritmasi yok yani sadece dus ve engelsiz bir arazide sizi takip edebiliyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği